Τσαγκαράκης: «Μπορούμε να κάνουμε την έκπληξη»

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ομάδας 3×3, Άγγελος Τσαγκαράκης,  μίλησε στο EOKWeb Radio για τα επερχόμενα τουρνουά, αρχής γενομένης απ’ το U23 Nations League στις 30 Μαΐου.

Για το κριτήριο που χρειάζεται στο 3×3 για να παίξεις:

«Δεν είναι μόνο το ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης, αλλά το πώς λειτουργούν τα παιδιά μεταξύ τους. Το 3×3 έχει να κάνει με τη μεταξύ σχέση τους, το πώς λειτουργούν, το πώς καταλαβαίνει ο κάθε παίκτης το 3×3. Ένας πολύ καλός παίκτης στο 5×5 μπορεί να βρει συμβόλαιο και να έχει μια πολύ επιτυχημένη καριέρα. Στο 3×3 πρέπει να κάνει τα πάντα. Πρέπει να παίξεις και άμυνα και επίθεση. Ένας αμυντικός παίκτης που δε βάζει καλάθια, δε βοηθάει. Είναι διαφορετική κατάσταση. Οι παίκτες έχουν το δικαίωμα από ‘μένα να κάνουν τα πάντα, οι ψηλοί να τριπλάρουν, να σουτάρουν όλοι και οι κοντοί να παίξουν post. Είναι πολύ ωραίο και νομίζω ότι όλα τα παιδιά που ήρθαν ένιωθαν πολύ καλά. Όλοι βελτιώθηκαν».  

Για τις ομάδες που έχει δημιουργήσει:

«Είναι πολύ καλές ομάδες. Για τα αγόρια έχω ξεκάθαρη εικόνα και νομίζω ότι τα κορίτσια έχουν την ευκαιρία να κάνουν έκπληξη. Με τα αγόρια έχουμε κάνει και βήμα μπροστά, γιατί συνεχίζουν αυτό που κάνουμε και έχουμε κερδίσει πολύ χρόνο, αφού η προετοιμασία του U21 θα ξεκινήσει αργότερα. Έχω τέσσερα παιδιά U21 που έχουν κάνει τα πάντα μαζί μας απ’ το ξεκίνημα. Είμαστε μπροστά σε αυτό το κομμάτι και όπως το θέλουμε εμείς και η Ομοσπονδία. Φτιάχνουμε το πρόγραμμα και για το τώρα και για το μέλλον. Είμαι πολύ περήφανος με τη δουλειά που κάνουμε».  

Για τον στόχο που υπάρχει στο τουρνουά που ακολουθεί:

«Ο στόχος είναι να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα και να δείχνουμε μια πολύ δυνατή εικόνα. Δε με ενδιαφέρουν οι ήττες και οι νίκες. Μπορεί να παίξουμε πολύ άσχημα και να κερδίσουμε, αλλά δε θα είμαι ευχαριστημένος. Καλύτερα να παίξουμε με καλό τρόπο, να φτιάχνουμε το πρόγραμμα όπως πρέπει, τα μυαλά να σκέφτονται και να παίζουν το κανονικό 3×3 όπως πρέπει. Αν το κάνουμε με τη συνήθεια που φτιάχνουμε, θα βρούμε τις επιτυχίες που θέλουμε. Το να κερδίζει μια ομάδα κάποιο παιχνίδι γίνεται οποτεδήποτε. Δε σημαίνει απαραίτητα όμως ότι είναι καλή ομάδα και το αντίθετο. Βλέπω το μετά. Ως προπονητής και παίκτης που ήμουν, θέλω επιτυχίες κατευθείαν και όπως το βλέπω τώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την έκπληξη. Θα είναι ένα δυνατό τουρνουά θα έχουμε δυνατούς αντιπάλους».

Για το τι πρέπει να κάνει η Εθνική στους αγώνες:

«Αν αφήσουμε τον αντίπαλο να νιώθει άνετος και να φτιάξει το παιχνίδι όπως θέλει, θα είναι δύσκολο για την ομάδα μας, όπως και για όλες τις ομάδες που θα παίξουν έτσι. Αν πιέζεις πάντα τον αντίπαλο, του βάζεις πίεση, τον σπρώχνεις, τον τραβάς και δεν του αφήνεις χώρο να «αναπνεύσει». Δε θα σκέφτεται το παιχνίδι όπως πρέπει. Θα κάνει λάθη κι εμείς θα έχουμε πλεονέκτημα μ’ αυτό. Έτσι έφτιαξα την ομάδα».

Για την ομάδα U23:

«Η U23 ομάδα που έχουμε τώρα, δεν είναι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν. Είναι πάρα πολύ δυνατοί, έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ και το μοναδικό θέμα είναι να πάνε στο Τελ Αβίβ με όρεξη να δείξουν όλα όσα έχουν κάνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Να μη σκεφτούν ότι είναι καλύτεροι από αυτό που δείχνουν την κάθε στιγμή. Κάθε παιχνίδι δείχνεις διαφορετική εικόνα. Αυτή είναι η ομορφιά του 3×3. Η εικόνα, το όνομα και το επίπεδο που παίζει ο κάθε αθλητής δε σημαίνει τίποτα. Ό,τι βγάλεις στο γήπεδο, αυτό θα σου φέρει τις νίκες και τις επιτυχίες που ψάχνεις».  

Για τις διοργανώσεις που θα ακολουθήσουν το καλοκαίρι:

«Τον Ιούλιο έχουμε το U21 Nations League στη Γαλλία, όπου ο βοηθός μου, Δημήτρης Δανιήλ, θα πάει με τις ομάδες εκεί. Εγώ θα είμαι στην Αμερική με τις ακαδημίες μου, αφού το πρόγραμμα βγήκε αργά και δε μπόρεσα να προσαρμόσω το δικό μου. Τον Αύγουστο θα έχουμε ξανά το U23 Nations League στο Βουκουρέστι, στους Άνδρες και τις Γυναίκες. Ελπίζω ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε το Ευρωπαϊκό Οpen κατηγορίας για γυναίκες και άνδρες και τέλος, επίσης τον Σεπτέμβριο, θα έχουμε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U17 εδώ στην Ελλάδα».