Αποτελέσματα Α2 – Επιστροφή στην Α1 και για τον Ολυμπιακό!

Μετά από δύο χρόνια ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην Α1! Οι Πειραιώτες είδαν το εισιτήριο της απευθείας ανόδου στη μεγάλη κατηγορία να… πέφτει από τα χέρια τους στην Πάτρα, στην ήττα από τον Απόλλωνα, αλλά κόντρα στο Μαρούσι, δεν έκανε το ίδιο λάθος! Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 93-87, έκαναν το 3-0 στις αναμετρήσεις τους με την ομάδα του Αμαρουσίου (κουβαλώντας και τις νίκες από την κανονική περίοδο) και πανηγύρισαν την επιστροφή στην Α1.

Μία νίκη που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο οποίος ήταν εκ των κορυφαίων του Ολυμπιακού (22 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα), αλλά είχε στο πλευρό του και τον Παπαδιονυσίου που πρόσθεσε άλλους 17 πόντους που αποδείχθηκαν πολύτιμοι. Όπως φυσικά και των δύο παικτών που έγραψαν double-double. Ο Τσόχλας που το πέτυχε για πρώτη φορά στη σεζόν (18 πόντοι, 10 ασίστ), ενώ ο Χρηστίδης είδε για δεύτερη φορά τη στατιστική του την τρέχουσα περίοδο να γράφει dd με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Βέβαια λένε ότι η αξία του ηττημένου, δίνει δόξα στο νικητή… Και το Μαρούσι μπορεί να έχασε, αλλά έφυγε από το παρκέ με το κεφάλι ψηλά. Διότι η εμφάνισή του σε αυτόν τον… τελικό και με την πλάτη στον τοίχο (από το 2-0 που είχαν να καλύψουν) ήταν κάτι παραπάνω από αξιόλογη. Παρουσιάστηκε αξιόμαχο, είχε πολλές καλές στιγμές, έβαλε δύσκολα στους αντιπάλους του και παρά την έλλειψη εμπειρίας, έδειξε ότι διαθέτει αρκετά καλό υλικό. Οι Στασινός, Χατζηδάκης, Ξυδάς και Παπαγεωργόπουλος έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να πετύχουν το… θαύμα. Ο Γκαγκαλούδης που σε όλη την πορεία του Αμαρουσίου στο πρωτάθλημα ήταν ο ηγέτης της ομάδας, το πάλεψε, αλλά ήταν φανερό ότι η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν καλά διαβασμένη και προσαρμοσμένη πάνω του, προκειμένου να τον περιορίσει όσο περισσότερο μπορούσε, κάτι που σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε. Με τον «Γκάγκα», πάντως να μοιράζει 7 ασίστ πέρα από τους 11 πόντους που έγραψε το… κοντέρ του!

Το παιχνίδι, ωστόσο ήταν πραγματικά δυνατό και διαφήμιση για το μπάσκετ. Με τον Ολυμπιακό να καταφέρνει στο ξεκίνημα του ματς να ξεφύγει με 20-14, αλλά το Μαρούσι αντέδρασε. «Μάζεψε» τη διαφορά και με τους Στασινό, Ξύδα και Χατζηδάκη έγινε αρκετά απειλητικό. Οι «κιτρινόμαυροι» εκμεταλλεύονταν στο έπακρο την αδυναμία που παρουσίαζε ο Ολυμπιακός στον τομέα των ριμπάουντ και με τα επιθετικά που κέρδιζαν, ανανέωναν τις επιθέσεις τους και «φόρτωναν» το «ερυθρόλευκο» καλάθι. Οι παίκτες του Δημήτρη Τσαλδάρη πάντως… άντεχαν σ’ αυτή την πίεση που δέχονταν, με τους Νικολαΐδη και Παπαδιονυσίου να βρίσκουν τις λύσεις που χρειαζόταν η ομάδα τους, διατηρώντας έτσι «βραχεία κεφαλή» στο σκορ με το τέλος του 20λέπτου (45-44).

Το Μαρούσι μπήκε πιο δυνατά στο ξεκίνημα της τρίτης και πήρε τα ηνία (47-53, 50-55), αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει για πολύ αυτό το προβάδισμα. Ο Ολυμπιακός με το Νικολαΐδη ν’ αναλαμβάνει δράση πήρε εκ νέου «αέρα» (62-56), αλλά οι «κιτρινόμαυροι» δεν εγκατέλειψαν τη μάχη (68-68), δίνοντας μία… άγρια ομορφιά στο παιχνίδι.

Παπαδιονυσίου, Τσόχλας, Νικολαΐδης και Χρηστίδης έδωσαν επιθετικές λύσεις για τον Ολυμπιακό που ξέφυγε με 80-74, ενώ το Μαρούσι στα μισά της τελευταίας περιόδου είδε ένα από τα βασικά ατού του, τον Χατζηδάκη, να οδηγείται στον πάγκο με πέντε φάουλ. Οι «κιτρινόμαυροι» δεν είχαν ιδιαίτερες πολυτέλειες για να παίξουν… σώμα με σώμα τους αντιπάλους τους κι η άμυνα ζώνης έμοιαζε επιβεβλημένη, αλλά φρόντιζαν να δείξουν ότι ήταν αποφασισμένοι να «πουλήσουν» ακριβά «το τομάρι» τους. Με δύο τρίποντα μετέτρεψαν το 82-74 σε 82-80 και συνέχισαν να… πονοκεφαλιάζουν τους Πειραιώτες, που πάντως ήταν εμφανές ότι είχαν περισσότερες λύσεις και… μπόλικη εμπειρία για ένα τόσο καθοριστικής σημασίας ματς. Στο 1:39 ο Σκαραφίγκας έριξε στο παρκέ και τον Γιώργο Σουρλή, ο οποίος έπαιξε για λίγα δευτερόλεπτα και αμέσως μετά αποσύρθηκε εν μέσω αποθέωσης από τους συμπαίκτες του και το προπονητικό επιτελείο της ομάδας του Αμαρουσίου! Ο Ολυμπιακός, άλλωστε είχε βάλει το… νερό στο αυλάκι και απλά το μόνο που έκανε ήταν να παίξει και με το χρόνο για να φτάσει στο νικηφόρο αποτέλεσμα και να πανηγυρίσει την επιστροφή στην Α1.

Το φύλλο αγώνα
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΜΑΡΟΥΣΙ 93-87
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 29-23, 45-44, 66-64, 93-87
Διαιτητές: Σώμος-Θεονάς-Κάρδαρης (Τεφτίκης)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τσαλδάρης): Παπαδιονυσίου 17 (1), Κουρτίδης 1, Μωραΐτης 6, Νικολαΐδης 22 (2), Καμπούρης, Τσόχλας 18 (3), Σκουλίδας 10 (2), Χρηστίδης 13, Τσάμης, Μελισσαράτος 6.
ΜΑΡΟΥΣΙ (Σκαραφίγκας): Τσιότρας 6, Στασινός 20 (4), Παπαγιάννης 2, Ξύδας 18 (3), Σουρλής, Προίσκος, Κανέλλης, Χατζηδάκης 16, Παπαγεωργόπουλος 11, Αρνόκουρος 2, Δούκας 1, Γκαγκαλούδης 11 (1).