Ο Τζάμπαρι Πάρκερ, το μεγάλο αστέρι της διοργάνωσης

Το καλοκαίρι… αρχίζει από το Κάουνας! Η λιθουανική πόλη φιλοξενεί την πρώτη διεθνή διοργάνωση του καλοκαιριού, καθώς εκεί θα διεξαχθεί από σήμερα (οι πρώτοι αγώνες είναι… πρωί πρωί) μέχρι και τις 8 Ιουλίου το 2ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων. Δυστυχώς, όπως και στο -προ διετίας- 1ο Μουντομπάσκετ παίδων, έτσι και σε αυτό δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή, μιας και τα χρόνια που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρισκόταν “μέσα” στα μετάλλια σε αυτές τις ηλικίες, έχουν παρέλθει προ πολλού.

Αυτό πάντως δεν εμποδίζει το infobasket να κάνει “ποδαρικό” στα αφιερώματα των εθνικών ομάδων. Αλλωστε, και αυτό το καλοκαίρι είναι “φορτωμένο” από υποχρεώσεις, αφού ακολουθούν το προολυμπιακό τουρνουά, τα Ευρωμπάσκετ Νέων, Εφήβων, Παίδων και φυσικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου.

1ος όμιλος

Αυστραλία: Η μόνιμη πρωταθλήτρια Ωκεανίας σκοπεύει να προχωρήσει αρκετά σε αυτό το τουρνουά. Για να το κάνει αυτό, βέβαια, θα χρειαστεί να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση οι Τζέριτς, Εξουμ, Πέρτσεϊς, οι οποίοι αποτελούν και ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει.

Αίγυπτος: Κατέκτησε το Παναφρικανικό πρωτάθλημα νικώντας με 57,5 πόντους διαφορά μ.ό. τους αντιπάλους της. Κάτι τέτοια έβλεπαν στην Αλεξάνδρεια και την ονόμασαν “dream team της Αφρικής”! Στη Λιθουανία, βέβαια, θα προσγειωθεί στη (σκληρή) πραγματικότητα…

Γαλλία: Αλλη μία ικανότατη γαλλική ομάδα, γεμάτη αθλητικούς παίκτες και έναν πιτσιρικά ικανό για μεγάλα πράγματα στο μέλλον (Νταμιάν Ινγκλις). Ικανή να φτάσει ψηλά, κάτι που απέδειξε και στα πρόσφατα φιλικά με τη Λιθουανία, την οποία νίκησαν εύκολα δύο φορές.

ΗΠΑ: Το φυσιολογικό φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Κατέκτησαν δια περιπάτου πέρυσι το Παναμερικανικό πρωτάθλημα U16 και το μεγάλο τους αστέρι είναι ο Τζάμπαρι Πάρκερ, ενώ σπουδαίος παίκτης είναι και ο σέντερ Τζαχίλ Οκαφορ.

Κίνα: Πολύ δύσκολα θα περάσει στους “8” από αυτόν τον όμιλο, ωστόσο έχει έναν παίκτη που αξίζει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Ο λόγος για τον Ζου Κι, που βλέπει τον κόσμο από τα 2.15 και είναι ο επόμενος “μεγάλος” σέντερ της… κινεζικής σχολής.

Τσεχία: Πέρυσι αποτέλεσαν τη μεγάλη έκπληξη του Ευρωμπάσκετ U16, φτάνοντας μέχρι τον τελικό, μέσα στην έδρα τους. Οι Πέτερκα, Κούριλ, Πέτσασεκ (απών πέρυσι) είναι καλοί παίκτες, ωστόσο δεν θα παίζουν πάλι στη χώρα τους. Στους “8” θα σταματήσει λογικά η πορεία τους…

2ος όμιλος

Αργεντινή: Η είσοδος στην 8άδα θα αποτελεί από μόνη της επιτυχία για τους “γκαούτσος”. Οι δευτεραθλητές Αμερικής σε επίπεδο παίδων θα στηριχτούν στην τριάδα Ντεκ,-Ρεϊναούντι-Μέρλο, στην ταχύτητά τους, αλλά αν είχαν υψηλές βλέψεις θα έλεγαν ψέμματα…

Ισπανία: Οι “φούριας ρόχας” δεν έχουν ταλέντο που βγάζει μάτια στο ρόστερ τους, είναι όμως πλήρεις και ψηλοι. Επίσης έχουν κια έναν Σενεγαλέζο (Τζοπ) που μπορεί να αλλάξει ένα ματς με τα αμυντικά του προσόντα.

Καναδάς: Ρίχνεται στη μάχη με μία από τις πιο αξιόλογες και ελπιδοφόρες φουρνιές παικτών που έχει παρουσιάσει εδώ και χρόνια. Λείπει το μεγάλο αστέρι, έχει όμως μία από τις ατραξιόν της διοργάνωσης, τον ύψους 2.18 (μισό Ινδιάνο) Τανβίρ Μπάλαρ.

Κορέα: Σε όλες τις διοργανώσεις υπάρχει και ένας… σάκος του μποξ. Στη φετινή, το ρόλο αυτό θα παίξει η Κορέα. Τι παραπάνω μπορείς να περιμένεις από μία ομάδα που έχασε στον τελικό του πανασιατικού πρωταθλήματος με 40 πόντους διαφορά…

Κροατία: Οι πρωταθλητές Ευρώπης θα είναι σίγουρα μία από τις ομάδες που θα παλέψουν για τα μετάλλια, αρκεί το μεγάλο τους αστέρι, ο Μάριο Χεζόνια, να είναι καλά. Ο ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς νεαρός άσος της ΚΚ Ζάγκρεμπ είναι, βλέπετε, μια ομάδα μόνος του…

Λιθουανία: Ο πρόωρος αποκλεισμός της (που οδήγησε στην 13η θέση) στο περσινό Ευρωμπάσκετ παίδων προκάλεσε σοκ, αφού αυτή η λιθουανική γενιά μόνο κακή δεν είναι. Πιθανότατα, η “Λιέτουβα” των Σέσκους, Ζαλάλις, Γκραμπάουσκας θα το αποδείξει φέτος, μπροστά στο κοινό της…

Το top 5 των παικτών

Αυτοί οι πέντε είναι οι παίκτες που θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια του τουρνουά…

1. Τζάμπαρι Πάρκερ

Ο καλύτερος παίκτης που βγήκε από τα χάισκουλ των ΗΠΑ μετά τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, σύμφωνα με το Sports Illustrated! Είναι Μορμόνος, έχει ρίζες από το Τόνγκο και έχει σαρώσει όλα τα γυμνασιακά βραβεία. Μεταξύ αυτών ήταν και το βραβείο της Αμερικανικής Ομοσπονδία μπάσκετ για τον καλύτερο παίκτη της χρονιάς (2011), το οποίο δεν έχει δοθεί ποτέ στο παρελθόν σε νεαρότερο παίκτη.

2. Μάριο Χεζόνια

Δεν έχει την προοπτική του Πάρκερ, αυτή τη στιγμή όμως είναι ίσως ο πιο ταλαντούχος παίκτης του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο “Σούπερ Μάριο” είναι ένα σύγχρονο αθλητικό “τριάρι” που μπορεί να παίξει σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις, σκοράρει όπως θέλει και πασάρει καλά. Μακράν ο καλύτερος Ευρωπαίος 17χρονος που παίζει μπάσκετ.

3. Νταμιάν Ινγκλις

Δεν είναι Μπατούμ, ούτε Φουρνιέ, αποτελεί πάντως ό,τι καλύτερο έχουν να παρουσιάσουν οι Γάλλοι σε αυτή την ηλικία. Και μετά τον Χεζόνια, είναι σίγουρα ο Ευρωπαίος με τις περισσότερες πιθανότητες να επιλεγεί στο ντραφτ του ΝΒΑ κάποια μέρα.

4. Ιλιμάνε Τζοπ

Το ύψος του δεν είναι τεράστιο (2.08μ.), ο συνδυασμός όμως των μεγάλων χεριών και των αθλητικών προσόντων του, τον κάνουν να φαίνεται σαν είναι ο ψηλότερος όλων. Αυτός είναι ο μισός Σενεγαλέζος, μισός Ισπανός Ιλιμάνε Τζοπ, μάλλον ο καλύτερος αμυντικός του Μουντομπάσκετ.

5. Ζου Κι

Η νέα μεγάλη ελπίδα του κινεζικού μπάσκετ. Την πρώτη φορά που… εκτέθηκε σε δημόσια θέα δεν είχε και πολύ… κρέας πάνω του (κοινώς ήταν στέκα!), ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει ό,τι θέλει στο παρκέ. Στον τελικό του πανασιατικού πρωταθλήματος U16 έβαλε 43 πόντους, μάζεψε 19 ριμπάουντ και έκανε 12 τάπες!

Τo προηγούμενo mundobasket παίδων

ΕΤΟΣ… ΧΩΡΑ… ΧΡΥΣΟ… ΑΡΓΥΡΟ… ΧΑΛΚΙΝΟ… ΘΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
2010… Γερμανία… ΗΠΑ… Πολωνία… Καναδάς… –