EUROLEAGUE: Παραπάτησε σε… ενάμιση λεπτό!

Πόσο απέχει ο παράδεισος (στην προκειμένη περίπτωση το Λονδίνο και το Final four) απ’ την… κόλαση (5ος τελικός των play off); Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε 1 λεπτό και 29 δεύτερα για να… καλύψει αυτή την απόσταση και αντί να πάρει το δρόμο για το Λονδίνο, είδε τη σειρά των αναμετρήσεών του με την Αναντολού Εφές να πηγαίνει σε 5ο ματς. Οι Τούρκοι σ’ αυτό το περίπου ενάμιση λεπτό έτρεξαν ένα 8-0 και μετέτρεψαν το 66-73 σε 74-73 (ισοφαρίζοντας έτσι σε 2-2 τη σειρά) με τον Τζαμόν Λούκας να «τιμωρεί» την αδυναμία που έδειχναν οι Πειραιώτες σ’ όλο το ματς στον τομέα των αμυντικών ριμπάουντ. Η Αναντολού μάζεψε 21 επιθετικά, με το τελευταίο να είναι και το… τυχερό της, καθώς με αυτό ο Λούκας έστειλε τη μπάλα στο πλεκτό κι έγραψε το τελικό σκορ. Στο χρόνο που απέμενε (1,9 δεύτερα) ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε ν’ αντιδράσει και πλέον καλείται να εντοπίσει τι πήγε λάθος κι έχασε ένα ματς που έμοιαζε δικό του…

Διότι στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης οι Πειραιώτες ήταν το… αφεντικό μέσα στο παρκέ. Μπορεί να έχαναν τις μάχες των ριμπάουντ (44-31), μπορεί να είχαν τον Σπανούλη (και πάλι) εκτός κλίματος (5 πόντους σε 28 λεπτά συμμετοχής) αλλά είχαν πάθος στην άμυνά τους, είχαν τσαμπουκά και με τους Παπανικολάου στην αρχή, Χάινς, Σλούκα, Πρίντεζη και Λο στη συνέχεια έμοιαζαν ικανοί να κάνουν το βήμα προς το Λονδίνο. Στο πιο κρίσιμο σημείο, όμως… παραπάτησαν και πλέον το 5ο ματς στο ΣΕΦ είναι εκείνο το οποίο θα κρίνει ποια απ’ τις δύο ομάδες θα πάει στην αγγλική πρωτεύουσα. Εάν ο Ολυμπιακός παίξει στο ΣΕΦ σαν… Ολυμπιακός, τότε δύσκολα θα έχει πρόβλημα κόντρα στην Αναντολού, που πάντως έδειξε ότι παραμένει επικίνδυνη.

Ιδανικά ξεκίνησε ο Ολυμπιακός, παίζοντας πιεστική άμυνα, προσέχοντας στον τομέα των ριμπάουντ και το πιο σημαντικό με καλή ψυχολογία στην επίθεση. Και τα 3/3 τρίποντα με το… καλημέρα, του δίνουν «αέρα» νικητή, καθώς τον φέρνουν στο 5-13 λίγο πριν το 5λεπτο, ενώ ο Λο με το 4ο τρίποντο των «ερυθρόλευκων» γράφει το 6-16! Ο Ερντέν είναι ο μόνος που προκαλεί «πονοκεφάλους» στους Πειραιώτες, και για το λόγο αυτό ο Μπαρτζώκας επιλέγει να προσθέσει δύναμη στη ρακέτα του, ρίχνοντας στο παρκέ τον Αντιτς. Η δύναμη, πάντως του Ολυμπιακού παραμένει η περιφέρειά του και κυρίως το… χέρι-αλφάδι απ’ τα 6.75 (5/7 τρίποντα σε 9’), που ανεβάζουν το δείκτη στο +9 (10-19) λίγο πριν το τέλος της περιόδου. Διαφορά, που «εξανεμίζεται» στο ξεκίνημα του 2ου δεκαλέπτου (20-22 στο 13’), καθώς η Αναντολού εκμεταλλεύεται τη χαλαρότητα που δείχνουν οι Πειραιώτες στην άμυνα, αλλά κι απ’ το γεγονός ότι παρασύρονται απ’ τον γρήγορο ρυθμό που πάει να επιβάλλει η τουρκική ομάδα έχοντας κακές επιλογές στην επίθεση.

Όμως η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν άμεση. Δυνάμωσε και πάλι την άμυνά του κι αμέσως… εισπράττει το αντίτιμο, στέλνοντας εκ νέου τη διαφορά στο +9 (20-29) με τον Χάινς να γράφει τ’ όνομά του στους σκόρερς με το που πάτησε παρκέ. Ο Φάρμαρ, ωστόσο είναι εκείνος που αναστατώνει την ελληνική άμυνα και με τη συνδρομή του Τουντσερί μαζεύουν εκ νέου την ψαλίδα (33-34), αλλά η επιλογή της Αναντολού ν’ αφήνει τον Σλούκα ελεύθερο στην επίθεση της… στοιχίζει. Ο Έλληνας άσος είναι σε καλή μέρα, σκοράρει κάθε φορά που βρίσκει ελεύθερο πεδίο (8 πόντους σε κάτι περισσότερο από 8 λεπτά συμμετοχής) κι αποτελεί τον ιδανικό συνοδοιπόρο του Παπανικολάου, ο οποίος επίσης έχει μπει «ζεστός» στο παρκέ και με 3/4 τρίποντα, αλλά και καλές άμυνες έχει αναλάβει χρέη… μηχανοδηγού για την ομάδα του. Οι Τούρκοι, πάντως καταφέρνουν να πλησιάσουν και πάλι (38-41), χάρη στην καλή κυκλοφορία της μπάλας και τα τρίποντά τους. Αλλά ο Παπανικολάου παραμένει «καυτός» (14 πόντους με 4/5 τρίποντα) και με μία buzzer beater «βόμβα» απ’ τα 6.75 γράφει το 38-44 του ημιχρόνου.

Ενός ημιχρόνου, που ο Ολυμπιακός είναι το απόλυτο αφεντικό. Παίζει καλή άμυνα, έχει «μπλοκάρει» τα βασικά ατού της Αναντολού, αποφεύγει τα λάθη και ψάχνει τις καλύτερες επιθετικές επιλογές (εξ ου κι οι 14 ασίστ!). Και μπορεί ο Σπανούλης να μην έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι (κυρίως στον τομέα του σκορ, αλλά «διαβάζει το ματς και μοιράζει ασίστ – 4 – στους συμπαίκτες του), όμως υπάρχουν οι Παπανικολάου και Σλούκας που φροντίζουν ν’ ανοίγουν το δρόμο προς… το Λονδίνο!

Ο Ολυμπιακός δείχνει ότι πατάει καλά στο παρκέ, αλλά έχει κάποια διαστήματα που ολιγωρεί στ’ αμυντικά του καθήκοντα κι αυτά επιτρέπουν στην τουρκική ομάδα να πλησιάζει (43-46 στο 22’ και 52-53 στο 26’)! Οι Τούρκοι έχουν και το πλεονέκτημα του μπόνους των ελευθέρων βολών, αλλά η ψυχή των Πειραιωτών «μιλάει» σ’ αυτό το χρονικό σημείο. Δύο καλές άμυνες μετά από λάθη στην επίθεση (τα οποία έδιναν στην Αναντολού την ευκαιρία να προσπεράσει) και με τον Χάινς να «χτυπά» στον αιφνιδιασμό το ταμπλό γράφει 52-56 στο 27’. Ο αμερικανός είναι μάλιστα εκείνος που μ’ ένα εντυπωσιακό στοπ στον κατά πολύ ψηλότερό του Μπάρατς (1.98 ο πρώτος, 2.17 ο δεύτερος!) συνεχίζει να κρατά τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ με το τέλος του 10λέπτου.

Όμως οι «ερυθρόλευκοι» πληρώνουν τα χαμένα τους αμυντικά ριμπάουντ (14 επιθετικά έχει μαζέψει η Αναντολού) και με δύο εξ’ αυτών η τουρκική ομάδα προσπερνάει με 62-58 στο 33’. Ο Ολυμπιακός δείχνει να ‘χει χάσει τον προσανατολισμό του, δεν έχει το εύκολο μακρινό σουτ, δεν κυκλοφορεί γρήγορα τη μπάλα κι αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που αλλάζει τη μορφή του ματς. Το πάθος των Πρίντεζη και Χάινς (που λέει μία ακόμη φορά όχι μ’ ένα εντυπωσιακό στοπ στον Ερτνέν κι ένα επιθετικό ριμπάουντ), αλλά και η καλή άμυνα του Σλούκα δίνουν και πάλι τα ηνία στους πρωταθλητές Ευρώπης. Παίρνουν προβάδισμα με 62-65 στο 36’ και με καλή άμυνα αναγκάζουν τους Τούρκους να χάσουν τρεις συνεχόμενες επιθέσεις, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι ίδιοι με τη σειρά τους και με τρίποντο του Πρίντεζη γράφουν το 62-68 στο 37’. Ο Λο «τρυπά» την άμυνα της Αναντολού κι ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη διαφορά (62-70 στο 38’), κάνοντας ένα ακόμη βήμα πιο κοντά προς το Λονδίνο.

Το τελευταίο ενάμιση λεπτό είναι συγκλονιστικό, με τον Ολυμπιακό να ‘χει βρει στα πρόσωπα των Πρίντεζη, Χάινς, Λο και Σλούκα τους παίκτες που «κουβαλούν» την επίθεση (ο Σπανούλης παραμένει… καθηλωμένος στον πάγκο, καθώς ήταν φανερό πως ήταν εκτός ρυθμού), ενώ η Αναντολού ψάχνει τις απαντήσεις για την ανατροπή.
Ο Λο είναι ψύχραιμος απ’ τη γραμμή των ελευθέρων βολών και γράφει το 66-73, αλλά στα 50 δεύτερα και σε μία φάση διαρκείας (με τρία άστοχα σουτ και δύο επιθετικά ριμπάουντ) βλέπει τη μπάλα να φτάνει τελικά στα χέρια του Φάρμαρ που με τρίποντο στον αιφνιδιασμό γράφει το 71-73. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο Λο γίνεται κι ο… μοιραίος, καθώς κάνει λάθος που δίνει τη δυνατότητα στον Φάρμαρ να κερδίσει φάουλ (στα 19 δεύτερα) κι απ’ τη γραμμή των βολών γράφει το 72-73. Ο Πρίντεζης χάνει το αμυντικό ριμπάουντ κι η μπάλα πάει και πάλι στα χέρια της τουρκικής ομάδας, που «τρέχει» ήδη ένα σερί 6-0.
Η άμυνα του Ολυμπιακού πιέζει τους Τούρκους, ο Σαβάνοβιτς επιχειρεί το τρίποντο, αστοχεί, αλλά ο Τζαμόν Λούκας με φόλοου (στο 1,9 δευτερόλεπτο!) πετυχαίνει το καλάθι (74-73), που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ. Στο χρόνο που απέμενε και μετά το τάιμ άουτ ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε ν’ αλλάξει τα δεδομένα και πλέον καλείται στο 5ο παιχνίδι της σειράς (στο ΣΕΦ) να διεκδικήσει το εισιτήριο του Final four…

Τα δεκάλεπτα: 12-20, 38-44, 56-58, 74-73

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Μαχμουτί): Φάρμαρ 15(2), Βούγιασιτς, Ερντέν 12, Τουντσερί 6(2), Σιπ 7(1), Γκονλούμ 4, Σαβάνοβιτς 12(2), Λούκας 10, Γκιουλέρ, Μπάρατς 8(1).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Χάινς 11, Λο 15(2), Άντιτς, Σπανούλης 5, Περπέρογλου 3, Σερμαντίνι 2, Σλούκας 10(2), Πάουελ 4, Πρίντεζης 9(2), Παπανικολάου 14(4), Κατσίβελης.

Οι δύο θέσεις έκλεισαν…
Η ΤΣΣΚΑ έγινε η δεύτερη ομάδα που έκλεισε θέση στο Final four του Λονδίνου, καθώς επικράτησε στο 4ο παιχνίδι της σειράς της Κάχα Λαμποράλ (95-84) κι έκανε το 3-1 και περιμένει να μάθει ποια εκ των Ολυμπιακού και Αναντολού Εφές θα είναι η αντίπαλός της στον έναν ημιτελικό. Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η πρώτη που πέρασε στα τελικά της Euroleague, με το “σκούπισμά” της με 3-0 επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ και περιμένει το νικητή του ζευγαριού Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός.

Το πρόγραμμα

1ος αγώνας
Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 72-70 (1-0)
ΤΣΣΚΑ Μ. – Κάχα Λαμποράλ 89-78 (1-0)
Ολυμπιακός – Αναντολού Εφές 67-62 (1-0)
Ρεάλ Μ. – Μακάμπι Τελ Αβίβ 79-53 (1-0)

2ος αγώνας
Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 65-66 (1-1)
ΤΣΣΚΑ Μ. – Κάχα Λαμποράλ  90-58 (2-0)
Ολυμπιακός – Αναντολού Εφές 71-53 (2-0)
Ρεάλ Μ. – Μακάμπι Τελ Αβίβ 75-63 (2-0)


3ος αγώνας
Παναθηναϊκός
 – Μπαρτσελόνα 65-63 (2-1)
Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ρεάλ Μ. 57-69 (0-3)
Κάχα Λαμποράλ – ΤΣΣΚΑ Μ. 93-72 (1-2)
Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός 83-72 (1-2)


4ος αγώνας
Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 60-70 (2-2)
Κάχα Λαμποράλ – ΤΣΣΚΑ Μ. 85-94 (1-3)
Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός 74-73 (2-2)

5ος αγώνας
25/4 Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός
26/4 Ολυμπιακός – Αναντολού Εφές