Αντίστροφη μέτρηση για το 1ο παγκόσμιο πρωτάθλημα 3on3 κάτω των 18 ετών

Πως το λέει ο λαός; Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη… Ε, λοιπόν, κάπως έτσι φαίνεται ότι συμβαίνει και με την περίπτωση των τουρνουά 3on3 κάτω των 18, καθώς μετά την πρωτοφανή επιτυχία που είχε το αντίστοιχο που διεξήχθη πρόσφατα στη Σιγκαπούρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, πλέον αποκτά πιο… σταθερή μορφή! Το 1ο παγκόσμιο πρωτάθλημα 3on3 κάτω των 18 θα διεξαχθεί στο Ρίμινι της Ιταλίας στο διάστημα 9-11 του Σεπτέμβρη, με την ελπίδα των διοργανωτών αυτό να είναι ο… προπομπός για να συμπεριληφθεί στο καλεντάρι των Ολυμπιακών Αγώνων!!!

Κι η Ελλάδα θα δηλώσει παρούσα, έχοντας ως στόχο “… να χαρούμε το παιχνίδι, να διασκεδάσουμε και ν’ αποκτήσουμε ακόμη περισσότερες ευκαιρίες”, όπως δήλωσε στο www.infobasket.gr ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Λημνιάτης, που μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχει επιλέξει τους τέσσερις παίκτες οι οποίοι θα βρεθούν στο Ρίμινι στις 9 του Σεπτέμβρη!

Το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε η ελληνική ομάδα που εκπροσώπησε τη χώρα μας στη Σιγκαπούρη, της… άνοιξε την όρεξη, αλλά δεν την κάνει να “αεροβατεί”. “Εκείνο που κυρίως θέλουμε με τη συμμετοχή μας σ’ αυτά τα τουρνουά, είναι όπως προανέφερα να διασκεδάσουμε το παιχνίδι, αλλά και να έχουμε μία ακόμη καλύτερη επαφή με αυτού του είδους τις διοργανώσεις. Αυτά τα τουρνουά θεωρώ ότι μπορούν ν’ αποτελέσουν τη βάση του μπάσκετ και θα πρέπει να τα πάρουμε πιο… ζεστά”, προσθέτει ο Λημνιάτης, καθώς όπως επισημαίνει σε αυτά δεν μπορείς να παίξεις με τακτικές και άμυνες ζώνης! “Στα 3on3 τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν τα βασικά του μπάσκετ. Αλλιώς δεν έχουν… τύχη! Δυστυχώς στις μικρές κατηγορίες βλέπουμε ότι δεν προσπαθούν να βγάλουν παίκτες, αλλά κάποιοι “κυνηγούν” το αποτέλεσμα, κάνοντας κακό στο όλο οικοδόμημα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι μέσα απ’ αυτά τα τουρνουά θα είναι πιο εύκολο να ξεφύγουμε απ’ αυτή τη νοοτροπία. Η οποία δεν υπάρχει μόνο στα παιδικο-εφηβικά πρωταθλήματα, αλλά εσχάτως την βλέπουμε και σε πιο μικρές κατηγορίες παιδιών!”…

Η ΕΟΚ απ’ την πλευρά της δείχνει ν’ αφουγκράζεται ότι τα 3on3 αποτελούν το μέλλον και ήδη έχει ξεκινήσει αυτού του είδους τα τουρνουά ανά την Ελλάδα. Βέβαια όπως επισημαίνουν στελέχη της είναι πολύ νωρίς ακόμη για τη δημιουργία ενός πανελληνίου πρωταθλήματος, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον κάτι τέτοιο να γίνει πράξη!!!

Πάντως όπως δείχνουν τα στελέχη της FIBA, στόχος τους είναι τα τουρνουά 3on3 κάτω των 18 να μπορέσουν να τα περάσουν στο καλεντάρι είτε των Ολυμπιακών του 2016 στη Βραζιλία είτε το αργότερο στους Ολυμπιακούς του 2020! Προς το παρόν, πάντως, η παγκόσμια ομοσπονδία φρόντισε ν’ αλλάξει τους κανόνες στο τουρνουά και ο νικητής βγαίνει στους 21 πόντους κι όχι στους 33.

Τώρα, όσον αφορά το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ρίμινι συμμετοχή έχουν δηλώσει 40 χώρες. Αναλυτικά είναι οι Αυστρία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Τσεχία, Αίγυπτος, Αγγλία, Εσθονία, Γερμανία, ΕΛΛΑΔΑ, Γκουάμ, Ινδία, Ιταλία, Ιορδανία, Ιαπωνία, Λετονία, Ολλανδία, Νεπάλ, Νέα Ζηλανδία, Πουέρτο Ρίκο, Κατάρ, Ρουμανία, Νότιο Αφρική, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Σλοβενία, Σερβία, Ισπανία, Νότιο Κορέα, Σρι Λάνκα, Συρία, Τυνησία, Τουρκία, Ουκρανία, ΗΠΑ και Βενεζουέλα…