ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Λουίτζι Ντάτομε: «Ασφαλώς, ο Διαμαντίδης»

 Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν κάνει αισθητή τη παρουσία τους στο ιταλικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε επαγγελματικά από τα βόρεια της Ιταλίας, φορώντας τη φανέλα της Σιένα για να κεντρίσει όμως, με το ταλέντο του το ενδιαφέρον των πρωτευουσιάνων και να μετακομίσει στη Ρώμη. Ο χρόνος του διεθνή με τη Σκουάντρα Ατζούρα, Λουίτζι Ντάτομε της Βίρτους Ρόμα ή Τζίτζι για τους φίλους του, είναι περιορισμένος αφού περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του μέσα στο γήπεδο. Παρόλα αυτά, δεν αρνήθηκε να μιλήσει στο infobasket.gr για το νέο του συμβόλαιο, τα όνειρα του (μπασκετικά και μη), το επάγγελμα που ενδεχωμένος να είχε ακολουθήσει αν δεν τα κατάφερνε στο μπάσκετ αλλά και τον Ελληνα παίκτη που θα ήθελε κάποτε να έχει ως συμπαίκτη του.

-Τζίτζι, τι είναι για σένα το μπάσκετ; Είναι απλά η δουλειά σου ή το πάθος σου; «Είναι η δουλειά που μου δίνει ενίοτε χαρά και άλλοτε θλίψη. Εξαρτάται από το αποτέλεσμα κάθε αγώνα».

-Πότε πρωτοξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό; «Παίζω μπάσκετ από τα τέσσερα μου και είναι το άθλημα που με κέρδισε από πιτσιρίκι»

-Πρόσφατα ανανέωσες το συμβόλαιο σου για τέσσερα ακόμη χρόνια. Η Ρόμα είναι η ομάδα που σου παρέχει ασφάλεια, άνεση και ευτυχία γι’αυτό αποφάσισες να πεις «Ναι» στο νέο τετραετές deal»; «Η Ρόμα είναι η ομάδα που με εμπιστεύτηκε από τότε που ήμουν μικρότερος στην ηλικία και λιγότερο έμπειρος μπασκετικά. Θεωρώ ότι είναι η ομάδα μέσα στην οποία μπορώ να νιώθω και εγώ σημαντικό κομμάτι της. Μου δίνονται αρκετές αρμοδιότητες και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει. Γι’ αυτό και ήταν λογικό επακόλουθο να μείνω εδώ. Δεν έχουν πέσει οι υπογραφές ακόμη αλλά έχουμε συμφωνήσει σε όλα και λογικά θα αγωνίζομαι στη Ρόμα μέχρι και το 2014».

-Θεωρείς τον εαυτό σου λοιπόν, Ρωμαίο σε ότι αφορά το μπάσκετ. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος σύλλογος στην Ιταλία που δεν θα αγωνιζόσουν με τίποτα; Στην Ελλάδα είθισται, αν και δεν ισχύει πλέον, οι παίκτες του Ολυμπιακού να μην αγωνίζονται στη συνέχεια της καριέρας τους στο Παναθηναϊκό και το αντίστροφο.  «Δεν θα έπαιζα ποτέ για την Ολίμπια Όλμπια. Η Όλμπια (σ.σ. πόλη στη βορειοανατολική πλευρά της Σαρδηνίας) είναι το μέρος από το οποίο κατάγομαι και έχοντας αγωνιστεί στο παρελθόν στην Σάντα Κρόσε Όλμπια, δεν θα πήγαινα ποτέ στην Ολίμπια. Μιλάμε για μεγάλη αντιπαλότητα όταν πήγαινα ακόμη σχολείο. Δεν συγκρίνεται με αυτή ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό ασφαλώς αλλά έτσι είναι τα πράγματα».

-Ποια είναι τα στοιχεία που επιβάλλεται να έχει ένας νεαρός αθλητής για να πετύχει; Το ταλέντο είναι από μόνο του αρκετό; «Νομίζω ότι η θέληση για δουλειά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Όπως και η επιθυμία να πετύχεις τους στόχους σου. Σίγουρα βοηθούν και το ταλέντο, το δυνατό σώμα και η σωστή αθλητική κατάρτιση».

-Θες να μοιραστείς μαζί μας ποια ήταν η δική σου μεγαλύτερη πρόκληση αγωνιζόμενος πέρυσι στην Ευρωλίγκα; «Πιστεύω ότι ήταν ο ίδιος μου ο εαυτός. Το να αποδείξω ότι μπορώ να σταθώ επάξια σε πολύ μεγάλα παιχνίδια, αντίπαλος με πολύ μεγάλους παίκτες. Επίσης, να αποδείξω ότι είμαι καλός παίκτης».

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδων; «Σε ότι αφορά το μπάσκετ να καταφέρω να γίνω ηγέτης. Να μάθω τον τρόπο για να οδηγώ την ομάδα μου στις νίκες ενώ σε ότι έχει να κάνει με την προσωπική μου ζωή, να δημιουργήσω, στο μέλλος όμως, μια ευτυχισμένη οικογένεια και να διαπαιδαγωγήσω όσο το δυνατόν, σωστότερα τα παιδιά μου».

-Αν δεν ήσουν μπασκετμπολίστας, έχεις σκεφτείς τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις; «Νομίζω ότι θα ήμουν ή δάσκαλος ή βιβλιοθηκάριος»

-Είσαι μόλις 24 ετών και είναι κοινώς αποδεκτό ότι το μέλλον σου διαγράφεται πολύ λαμπρό. Αλήθεια, που φαντάζεσαι ότι θα είσαι σε πέντε χρόνια από σήμερα; «Σε μια ομάδα στο εξωτερικό. Να προσφέρω εκεί τις υπηρεσίες μου».

Θέλω να μου πεις πως είναι ο Λουίτζι Ντάτομε ως μπασκετμπολίστας κατά τη διάρκεια της προπόνησης, των αγώνων και πως είναι ο Τζίτζι με την οικογένεια του και τους φίλους του; «Όταν είμαι για προπόνηση στο γήπεδο σκέφτομαι μόνο τον επόμενο αγώνα και όταν έρθει η ώρα του ματς, μπαίνω στο παρκέ με μόνη σκέψη στο μυαλό μου τον τρόπο για να εξουδετερώσω τον αντίπαλο μου. Είμαι πολύ διαφορετικός έξω από τα γήπεδα. Μου αρέσει να περνάω ποιοτικό χρόνο με τους φίλους μου».

-Ποιος αθλητής υπήρξε πρότυπό σου; «Ο Αντονι Πάρκερ»

-Υπάρχει κάποιος παίκτης από το ελληνικό πρωτάθλημα που να θαυμάζεις ως αντίπαλο και ίσως κάποια στιγμή να ήθελες να βρεθείς μαζί του στην ίδια ομάδα; «Ασφαλώς. Ο Διαμαντίδης».

-Πριν σε ευχαριστήσω για το χρόνο που μας έδωσες, θα ήθελα να μου πεις ποιες πέντε λέξεις σε χαρακτηρίζουν; Βάλε εσύ τον επίλογο…. Ο Λουίτζι Ντάτομε είναι…. «Άνετος, φιλικός, λιγάκι τεμπέλης, περίεργος και λάτρης της ζωής»