Η Γαλλία και η Σερβία είναι φυσιολογικά τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, σε ένα Ευρωμπάσκετ πάντως που μοιάζει «ανοικτό» για πολλές εκπλήξεις.

Επίσης, είναι ένα τουρνουά με πολλές «απουσίες», καθώς παίκτες όπως ο Ενες Κάντερ, Γιόνας Βαλαντσιούνας, Τόνι Πρόστραν, Ντέγιαν Μούσλι, Βιτένις Τσιζάουσκας δεν θα δώσουν το «παρών» για διάφορους λόγους…

Οι ομίλοι της 1ης φάσης

1ος όμιλος

Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Ρωσία, Σερβία

2ος όμιλος

Κροατία, Γαλλία, Λετονία, Σουηδία

3ος όμιλος

Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, Αυστρία

4ος όμιλος

Λιθουανία, Ιταλία, Γερμανία, Ουκρανία 

Σύστημα διεξαγωγής: Στην επόμενη φάση προκρίνονται οι 3 πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου, που σχηματίζουν δύο ομίλους των 6… Εκεί μεταφέρουν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης και προκρίνονται οι πρώτες 4 κάθε ομίλου για τα νοκ άουτ παιχνίδια.

Η ανάλυση των ομίλων

1ος όμιλος

Τρεις χώρες της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και η Ρωσία απαρτίζουν τον 2ο όμιλο, όπου το μεγάλο φαβορί δεν είναι άλλο από τη Σερβία. Ο Αλεξάνταρ Τζίκιτς δεν θα έχει στο Μπιλμπάο τον καλύτερό του παίκτη (Ντέγιαν Μούσλι), εντούτοις όλοι οι υπόλοιποι είναι νικητές και το έχουν αποδείξει στο παρελθόν. Οι 91άρηδες Σέρβοι ήταν πρωταθλητές Ευρώπης τόσο το 2007 ως παίδες, όσο και το 2009 ως έφηβοι, συνεπώς μην απορήσετε αν δείτε τους Τζέκιτς, Αντζουσιτς, Γιάραμαζ, Νέντοβιτς, Ραντοσάβλιεβιτς να τα καταφέρνουν και χωρίς τον Μούσλι.

Το Μαυροβούνιο του Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς είναι μάλλον το φαβορί για τη δεύτερη θέση, ενώ οι 91άρηδες Ρώσοι δεν έχουν καμία σχέση με τους (χάλκινους στο παγκόσμιο) 92άρηδες, κάτι που φάνηκε και στα φιλικά, στα οποία έχαναν με μεγάλες διαφορές από τις ισχυρές ομάδες. Ο Πάβελ Αντίποβ είναι η όαση… Οσο για τους Σλοβένους; Παρ’ ότι δεν έχουν κάνει κάτι καλό στο παρελθόν με αυτούς τους παίκτες (στηρίζονται κυρίως στους 92άρηδες Πάγιτς και Ομιτς), στα φιλικά είχαν απολογισμό 9 νίκες και 2 ήττες (η μία από τη δική μας Εθνική).

Πρόβλεψη Infobasket: 1. Σερβία, 2. Μαυροβούνιο, 3. Σλοβενία, 4. Ρωσία

2ος όμιλος

Η Γαλλία είναι ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης και τα ματς προετοιμασίας αποτέλεσαν ένα καλο δείγμα. Οι «τρικολόρ» έδωσαν συνολικά 16 φιλικά και έχασαν μόνο μία φορά (από τη Σλοβενία), διαλύοντας μάλιστα την Κροατία με 52 και 46 πόντους διαφορά το σαββατοκύριακο! Η περιφερειακή τριάδα Φουρνιέ, ΛεΜπρούν, Βέστερμαν είναι ίσως η καλύτερη στο τουρνουά.

Οι υπόλοιπες ομάδες του ομίλου μοιάζουν να είναι ένα επίπεδο πιο χαμηλά. Η Κροατία χωρίς Τόνι Πρόστραν, Ντάριο Σάριτς και Τόνι Κάτιτς (πήγε μόνο ο Μπόρις Μπάρατς από την ομάδα που έπαιξε στο Μουντομπάσκετ εφήβων) δεν έχει ελπίδα για διάκριση στο Μπιλμπάο. Μέτρια ομάδα χωρίς μεγάλες προοπτικές είναι οι 91άρηδες της Λετονίας, ενώ και η Σουηδία δεν έχει πολλά να παρουσιάσει, αν και ήταν αξιόμαχη στα δύο φιλικά με την Ελλάδα.

Πρόβλεψη Infobasket: 1. Γαλλία, 2. Λετονία, 3. Κροατία, 4. Σουηδία.

3ος όμιλος

Οι γενιές παικτών που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Ευρωμπάσκετ δεν έχουν –είναι η αλήθεια- κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξουν στο παρελθόν. Οι 91άρηδες ήταν 7οι ως παίδες και 13οι ως έφηβοι, ενώ οι 92άρηδες τερμάτισαν 12οι ως παίδες και 8οι ως έφηβοι. Το ταλέντο όμως υπάρχει και το σίγουρο είναι ότι η ομάδα του Κώστα Μίσσα είναι ικανή τουλάχιστον για την είσοδο στην 8άδα.

Ο όμιλος, πάντως, μόνο εύκολος δεν είναι, αφού τόσο η Ισπανία, όσο και η Τουρκία είναι παραδοσιακά καλές ομάδες. Η μεν Ισπανία θα είναι σίγουρα μεταξύ των ομάδων που θα διεκδικήσουν κάποιο μετάλλιο, η δε Τουρκία είναι πάντα επικίνδυνη, κι ας μην έχει τον Ενες Κάντερ, το μεγαλύτερο αστέρι σε αυτές τις ηλικίες. Η Αυστρία, από την άλλη, μοιάζει πολύ αδύναμη.

Πρόβλεψη Infobasket: 1. Ισπανία, 2. Ελλάδα, 3. Τουρκία, 4. Αυστρία.

4ος όμιλος

Υπόθεση δύο ομάδων φαίνεται ότι θα είναι ο 4ος όμιλος. Η Λιθουανία δεν θα έχει τον Βαλαντσιούνας, ωστόσο έχει άφθονο ταλέντο (Ρεντίκας, Μπιρούτα, Πετσουκεβίτσιους, Βαρανάουσκας) και είναι ικανή να κάνει ζημιά, όχι όμως και να φτάσει στα μετάλια. Η Ιταλία, από την άλλη, βασίζεται σε μία γενιά παικτών που έχει μάθει να μπαίνει 8άδα (5οι ως παίδες, 7οι ως έφηβοι) και διαθέτει μία εντυπωσιακή περιφερειακή τετράδα με τους Ντε Νικολάο, Μορασίνι, Τζεντίλε και Μέλι. Αντιθέτως, μέτριας δυναμικότητας ομάδας είναι τόσο η Γερμανία (χωρίς τον 92άρη Φιλίπ Νόιμαν), όσο και η Ουκρανία.

Πρόβλεψη Infobasket: 1. Ιταλία, 2. Λιθουανία, 3. Γερμανία, 4. Ουκρανία.

Το top10 των (αντίπαλων) παικτών

1. Νίκολα Μίροτιτς Ισπανία
2. Εβάν Φουρνιέ Γαλλία
3. Μπράνισλαβ Τζέκιτς Σερβία
4. Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς Μαυροβούνιο
5. Νικολό Μέλι Ιταλία
6. Φουρκάν Αλντεμίρ Τουρκία
7. Λέο Βέστερμαν Γαλλία
8. Νεμάνια Νέντοβιτς Σερβία
9. Αλεσάντρο Τζεντίλε Ιταλία
10. Τσαν Μουτάφ Τουρκία