Β. Λιόλιος: «Η Εθνική ομάδα μας χρειάζεται όλους»
«Δεν είναι άλμα η ανάθεση στον Σπανούλη, αλλά αναγκαιότητα»
«Ο Ιτούδης δεν αξίωσε καμία αποζημίωση, είναι δίπλα στην Εθνική ομάδα»…

Για την επιλογή του στο πρόσωπο του Βασίλη Σπανούλη, για το τέλος της συνεργασίας με τον Δημήτρη Ιτούδη, αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλει η ΕΟΚ προκειμένου να διοργανώσει το Προολυμπιακό Τουρνουά, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Βαγγέλης Λιόλιος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου ομοσπονδιακού προπονητή.

«Είναι μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή. Πρέπει να ευχαριστήσω ως πρόεδρος της ΕΟΚ τον κ. Ιτούδη για όλη τη βοήθεια, συνεισφορά και προσπάθεια αυτά τα δύο χρόνια στην Εθνική ομάδα. Πρέπει να ευχαριστήσω και τον κ. Μανωλόπουλο, αλλά και όλο το υπόλοιπο επιτελείο για την αγάπη και την αφοσίωση. Αποφασίσαμε από κοινού να σταματήσει η συνεργασία μας, λίγο πρόωρα, αλλά από την πρώτη στιγμή ήταν η απόφασή μας να δώσουμε τη θέση στον Βασίλη Σπανούλη. Η Εθνική ομάδα κρίνεται ως μια διετία, είχαμε δύο διαφορετικά στοιχεία, στο Ευρωμπάσκετ και στο Παγκόσμιο. Δεν είχαμε αγωνιστική επιτυχία, αλλά δύο ποιοτικά στοιχεία. Την πρώτη χρονιά είχαμε συστράτευση και στη δεύτερη είχαμε ομόνοια, σύνολο, ομάδα. Η σκέψη μας ήταν ότι για να πάμε στο επόμενο στάδιο χρειαζόμασταν και συστράτευση και ομόνοια. Οικογένεια! Η Εθνική ομάδα εκπροσωπεί όλους μας, είναι πάνω από όλους μας. Ο καταλληλότερος προπονητής για αυτή τη θέση είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Η Εθνική Ομάδα έχει ανάγκη να παρουσιαστεί όπως στο παρελθόν. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που σε αυτή τη νέα προσπάθεια θα ηγείται ο Βασίλης. Όλοι μας, συστρατευμένοι και μονοιασμένοι πρέπει να εκπροσωπούμε ένα ολόκληρο έθνος. Είναι λίγο αστείο να λέω ‘Βασίλη, καλωσήρθες’, γιατί εδώ ήσουν πάντα. Πάντα ήταν στρατιώτης της Εθνικής ομάδας, από χθες είναι στρατηγός. Αυτά που ονειρευόμαστε για την Εθνική ομάδα είμαι σίγουρος πως θα τα ζήσουμε με τον Βασίλη», ανέφερε αρχικά και εν συνεχεία σε ερώτηση για το αν είχε σκεφτεί να αναθέσει νωρίτερα τα ηνία της Εθνικής Ανδρών στον Βασίλη Σπανούλη: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται στον κατάλληλο χρόνο και τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος. Αν μου λέγατε να ξαναγράψω την ιστορία, θα έλεγα πως όλοι κάνουμε τα ίδια πράγματα για να επιστρέψουμε στο σήμερα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι είμαστε εδώ σήμερα και ομοσπονδιακός προπονητής είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Ελπίζουμε να είναι για πολλά χρόνια, αυτή είναι η διάθεση και η θέλησή μας. Δεν ξέρω αν θα είμαι εγώ, αλλά ελπίζω να είναι εδώ ο Βασίλης και να λέμε ότι αυτή η Εθνική ομάδα είναι η ομάδα μας, όλων των Ελλήνων».

Ο Βαγγέλιος Λιόλιος ρωτήθηκε στη συνέχεια αν είναι άλμα να εμπιστευτεί τον Σπανούλη που έχει μικρή εμπειρία ως προπονητή: «Είμαι σίγουρος για τον Βασίλη, όχι άλμα δεν είναι αλλά αναγκαιότητα. Είμαι ήρεμος και σίγουρος και νιώθω ότι έτσι αισθάνονται όλοι οι Έλληνες. Με τον Βασίλη όταν μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή μού είχε κάνει εντύπωση ένα πράγμα. Η ματιά του ήταν καθηλωτική. Δεν έχει πολλές φορές το τι λέμε, αλλά πώς».

Σε επόμενη ερώτηση ο πρόεδρος της ΕΟΚ ρωτήθηκε για το “αν λαμβάνουμε μηνύματα από FIBA για το Προολυμπιακό”: «Καταθέσαμε έναν πλήρη φάκελο για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Έχουμε να κάνουμε τέτοια διοργάνωση 16 χρόνια, αν την πάρουμε τελικά. Θα είμαστε χαρούμενοι αν η FIBA μάς κάνει την τιμή και μας τη δώσει, γιατί θα έχουμε και τον επόμενο χρόνο, το 2025, το Ευρωμπάσκετ Γυναικών. Σημαίνει ότι ξαναμπαίνουμε στον χάρτη των μεγάλων διοργανώσεων, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται εξωστρέφεια. Στις 15 Νοεμβρίου θα ξέρουμε, δεν είναι εύκολη διαδικασία, γιατί υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε ένα από τα τέσσερα τουρνουά. Η ΕΟΚ είναι εδώ για να βοηθά την Εθνική ομάδα, πάντα όμως σε ένα σωστό δημοσιονομικά περιβάλλον. Δεν πρόκειται αυτό να επηρεάσει τα οικονομικά της ομοσπονδίας. Η Εθνική ομάδα είναι ο πυλώνας, αλλά υπάρχει το ερασιτεχνικό μπάσκετ, υπάρχουν τα σωματεία και πρέπει να στηρίξουμε για να βοηθηθεί στο μέλλον και η Εθνική ομάδα. Πρέπει να προνοήσουμε για όλα, για έναν άρτιο φάκελο και την οικονομική ουδετερότητα του Προολυμπιακού. Πιστέψτε με, θα το πετύχουμε. Θέλουμε να ρίχνουμε το μπόλιασμα στις ρίζες, στο ερασιτεχνικό μπάσκετ. Θέλω να πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά άλλο αισιοδοξία, άλλο σιγουριά».

Σε ερώτηση προς τον Βαγγέλη Λιόλιο για την αποτίμηση της πορείας του Δημήτρη Ιτούδη, ο πρόεδρος της ΕΟΚ απάντησε: «Θα έπρεπε να βγαίνω να διαψεύδω κάθε μέρα. Είχαμε τρία χρόνια συμβόλαιο και όταν συναντηθήκαμε θεωρήσαμε καλό να μη συνεχιστεί ο τρίτος χρόνος. Παρότι είχε τη δυνατότητα, δεν αξίωσε καμία αποζημίωση. Απεναντίας δήλωσε πως θέλει να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί την Εθνική ομάδα γιατί είναι fan της Εθνικής ομάδας. Η Εθνική ομάδα χρειάζεται όλους μας. Οι παίκτες είναι πρωταγωνιστές, τους προπονητές για τον καθοδήγηση και μας να τους βοηθούμε. Χρειάζεται όμως και σας, τους δημοσιογράφους, να έχουν θετική ενέργεια. Αυτό σημαίνει γροθιά. Όλοι να στηρίζουμε την Εθνική ομάδα από τη θέση που έχουμε. Η Εθνική ομάδα είναι όλοι μας και πάνω από όλους μας. Σας το ζητώ και είμαι σίγουρος πως θα το κάνετε».

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ ρωτήθηκε στη συνέχεια για την αλλαγή πολλών προπονητών στην Εθνική ομάδα: «Μπορώ να σας αναφέρω για το χρόνο που είμαστε εμείς διοίκηση, όχι για νωρίτερα. Έχω μια πάγια αρχή, ότι πρέπει να ξέρεις τον ρόλο σου για να κάνεις καλύτερο το σύνολο. Η διοίκηση πρέπει να έχει υποστηρικτικό ρόλο, ο στρατηγός μέσα στο γήπεδο είναι ο προπονητής. Όταν ο καθένας καταλάβει το ρόλο του και υπάρχει η ίδια συναντίληψη, η συνέχεια θα φέρει τα αποτελέσματα. Όταν τηρείς τη διαδικασία και τις αρχές σου θα πετύχεις σίγουρα. Το πότε μόνο δεν είναι σίγουρο. Όταν κάτι δεν πάει καλά, την ευθύνη την έχει πάντα η διοίκηση. Ποτέ ο προπονητής, είναι λάθος. Έτσι είναι η δομή όταν διοικείς έναν οργανισμό. Είτε είναι σύλλογος, είτε ομοσπονδία, έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας».