Γ. Βλασσόπουλος: Μονόδρομος η στροφή στην παραγωγική διαδικασία…

Η αντίστροφη μέτρηση για τις επίσημες υποχρεώσεις της εθνικής εφήβων μπορεί να έχει αρχίσει. Στο μυαλό, ωστόσο του ομοσπονδιακού προπονητή Γιώργου Βλασσόπουλου υπάρχουν εκτός από τα άμεσα πλάνα και τα μακροπρόθεσμα. Όπως είναι οι σωστές βάσεις που θα πρέπει να μπουν, ώστε το ελληνικό μπάσκετ να συνεχίσει να βγάζει ταλέντα απ’ τα «σπλάχνα» του. Κι όπως τόνισε στο site του συνδέσμου των ελλήνων προπονητών «… η στροφή στην παραγωγική διαδικασία, αποτελεί μονόδρομο για το ελληνικό μπάσκετ».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
Για το Ευρωπαϊκό των εφήβων που θα γίνει στην Πολωνία
“Σίγουρα πρόκειται για μία πολύ καλή διοργάνωση, στην οποία συμμετέχουν καλές ομάδες. Κάποιες θα έχουν στη σύνθεση τους και παίκτες από το πρόσφατο Πανευρωπαϊκό της Λετονίας. Υπάρχουν χώρες όπως η Κροατία και η Πολωνία που είναι πολύ δυνατές. Εμείς θα έχουμε πολύ δύσκολο ξεκίνημα, όμως αν έχουμε θετικά αποτελέσματα τότε θα πάρουμε ώθηση για τη συνέχεια”.

Για τον όμιλο της Εθνικής (Α’ όμιλος: Σλοβενία, Ελλάδα, Κροατία, Πολωνία)
“Το γεγονός ότι στον όμιλο μας έχουμε τη διοργανώτρια, αυξάνει τη δυσκολία του έργου μας. Όσον αφορά τη Κροατία πρόκειται για μία παραδοσιακή δύναμη σε αυτές τις ηλικίες. Πέρσι είχε πάρει το πρωτάθλημα, ενώ στο ρόστερ της έχει τον Σάριτς, έναν παίκτη που τον θέλουν πολλές ομάδες στην Ευρώπη και θεωρείται μεγάλο ταλέντο. Την Κροατία την κερδίσαμε πριν λίγες ημέρες σε ένα τουρνουά της Γαλλίας, όμως είχε πολλές απουσίες και είναι σίγουρο ότι στο Πανευρωπαϊκό θα παρουσιαστεί διαφορετικά”.

Για την πορεία της προετοιμασία
“Πιστεύω ότι μέχρι τώρα πάμε καλά. Τα παιδιά δείχνουν όρεξη και είναι σε καλή κατάσταση. Το τριήμερο που έρχεται θα είναι πρόβα τζενεράλε για εμάς, καθώς θα αντιμετωπίσουμε τους Σέρβους και θα δούμε σε τι στάδιο βρισκόμαστε (θα γίνουν τρία φιλικά στο κλειστό της Γλυφάδας στις 16, 17 και 18 Ιουλίου στις 19.30). Γενικά προσπαθούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος γιατί τα παιδιά όλη τη χρονιά είτε δεν είχαν χρόνο συμμετοχής είτε δεν γυμνάζονταν όσο έπρεπε”.

Για το αν υπάρχει μέλλον και ταλέντο σε αυτές τις ηλικίες
“Ταλέντο υπάρχει αρκετό, όμως θα πρέπει να προσέξουμε κάποια πράγματα. Το εφηβικό πρωτάθλημα θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικό, ενώ τα παιδιά όταν αποφασίζουν να αλλάξουν ομάδα θα πρέπει να πηγαίνουν κάπου που θα έχουν χρόνο συμμετοχής. Το δεύτερο κομμάτι που πρέπει να προσεχθεί είναι αυτοί που βρίσκονται γύρω από τα παιδιά. Δεν πρέπει να τους φουσκώνουν τα μυαλά γιατί μετά προσγειώνονται ανώμαλα”.

Για το αν το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να βγει από το τέλμα ποντάροντας στα νέα παιδιά
“Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Είναι μονόδρομος. Τα οικονομικά μεγέθη μικραίνουν κι έτσι πρέπει να στραφούμε στην παραγωγική διαδικασία. Είναι σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή στην Εθνική ανδρών βρίσκονται πέντε παιδιά κάτω των 22. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 θα πρέπει να μπουν κι άλλα, ώστε να προετοιμαστεί η νέα Εθνική ομάδα”.