Γ. Τσουμπρής: «Θέλουμε μέσα από το «Τζάμπολ Αγάπης» τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και οι οικογένειές τους να γίνουν ακόμη πιο αποδεκτά»…

Ο Δημήτρης Παπανικολάου πήρε πρόσφατα μία δύσκολη απόφαση. Ν’ αποκαλύψει ότι συμπορεύεται με μία πάθηση δύσκολη, αυτή του συνδρόμου Asperger. Μίας πάθησης που πολλοί γονείς άλλοτε φοβούνται κι ενίοτε ντρέπονται ν’ αποκαλύψουν ότι πάσχουν τα παιδιά τους, λες κι αυτό είναι κάτι κακό… Αλλά τώρα, μετά την αποκάλυψη αυτή από τον παλαίμαχο αθλητή, λες και τα πάντα άρχισαν ν’ αποκτούν μία άλλη οπτική, όπως αποκαλύπτει στο infobasket.gr ένας άνθρωπος που έχει καταγράψει χιλιάδες ώρες δίπλα σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Ο Γιάννης Τσουμπρής, ο προπονητής μπάσκετ, που έχει «χτίσει» από το μηδέν το «Τζάμπολ της Αγάπης» κι έχει προσφέρει σε πολλά παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό – την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε προπονήσεις και να συνεκπαιδευτούν με αθλητές, βλέπει μέσα από αυτή την αποκάλυψη του Παπανικολάου πολλά πράγματα ν’ αλλάζουν.

«Το φάσμα του αυτισμού αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική κατάσταση για πάρα πολλές οικογένειες. Είναι μία διαφορετική κατάσταση χωρίς θεραπεία. Κάποιοι άνθρωποι κλείνονται στον εαυτό τους με διαφορετικό τρόπο και γι’ αυτό λέγεται και φάσμα. Κι εκείνο που επιδιώκουμε εμείς μέσα από το «Τζάμπολ της Αγάπης» είναι να δώσουμε έναν τρόπο δράσης μέσα από τον αθλητισμό στα παιδιά και τις οικογένειές τους, ώστε να γίνουν περισσότερο αποδεκτά και η κοινωνία να προχωρήσει στην αποδοχή τους», μας λέει ο Έλληνας προπονητής, αναλύοντας εν ολίγοις το τί είναι το φάσμα του αυτισμού, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το σύνδρομο Asperger. Κι όπως αποκαλύπτει «… η δημοσιοποίηση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνει ο Δημήτρης (σ.σ. Παπανικολάου), έχει οδηγήσει πάρα πολλούς γονείς στο ν’ αντιμετωπίσουν διαφορετικά την καθημερινότητα. Έχω μιλήσει τις τελευταίες ημέρες με πάρα πολλούς γονείς κι έχουμε μοιραστεί συγκίνηση και δάκρυα. Κι όχι απλά ως άνθρωπος του αθλητισμού, αλλά και ως γονέας παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού».

Ενός παιδιού, το οποίο υπήρξε ο… οδηγός για τον Γιάννη Τσουμπρή, προκειμένου να κοιτάξει κατάματα το φάσμα του αυτισμού, δίχως όμως να κρυφτεί πίσω από αυτό, αλλά να πάρει τις πρωτοβουλίες που φέρνουν στο ίδιο γήπεδο όλα τα παιδιά. Με ή χωρίς ειδικές ικανότητες (σ.σ. όπως είναι η σωστή φράση κι όχι ειδικά προβλήματα, όπως – κακώς – έχουμε συνηθίσει να το λέμε κι ακούμε)… «Με μία μπάλα του μπάσκετ, μία πορτοκαλί μπάλα να ενώνει όλα τα παιδιά», είναι το «μότο» του «Τζάμπολ της Αγάπης» με τον coach Τσουμπρή να έχει ήδη μιλήσει αρκετά με τον Παπανικολάου για το όλο θέμα. «Έχει πάρει την εικόνα του τί είναι το «Τζάμπολ της Αγάπης», έχοντας βρεθεί σε προπονήσεις κι έχοντας διαπιστώσει πόσο καλό κάνει στα παιδιά να μοιράζονται στιγμές. Φιλοσοφία μας άλλωστε είναι η συνεκπαίδευση κι όσο επιτρέπει η διαφορετική λειτουργικότητα να παίζουν μπάσκετ όλα τα παιδιά μαζί. Να μοιράζονται αυτές τις στιγμές», προσθέτει ο Γιάννης Τσουμπρής, που θέλει να δει να γίνεται το βήμα παραπάνω…

«Εκείνο που θέλουμε είναι να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στην προσπάθεια που γίνεται και να ωφεληθούν όσο περισσότερα παιδιά είναι δυνατόν από την αθλητική συνεκπαίδευση. Χρειαζόμαστε τη στήριξη από παντού, διότι υπάρχουν ανάγκες γηπεδικές, αλλά και ανθρώπων που θα μπορούν να προσφέρουν – όπως εξειδικευμένων προπονητών – έστω και μία προπόνηση κάθε εβδομάδα, είτε στην Αθήνα, είτε εκτός Αθηνών. Είμαστε εδώ και πρόθυμοι να δεχθούμε κάθε βοήθεια. Και να ξέρουν όλοι όσοι το πράξουν ότι εγγυημένα αυτές οι ώρες της προσφοράς θα είναι οι ωραιότερες στιγμές της ζωής τους».

Από το 2016 που ξεκίνησε αυτή την πορεία του ο Γιάννης Τσουμπρής, έχει ακούσει αρκετές υποσχέσεις. Υπήρξαν κάποιοι που τήρησαν τα λεγόμενά τους, άλλοι έμειναν στα… θα και στο χτύπημα στην πλάτη του coach που πάντως δεν σταμάτησε. «Αυτό ήταν που μας έκανε ακόμη πιο δυνατούς. Πήραμε κουράγιο και πήγαμε παραπέρα. Διότι ήταν περισσότεροι εκείνοι που έχουν στηρίξει την προσπάθεια. Και η Πολιτεία ότι μπορούσε να κάνει, το έκανε. Πλέον το «Τζάμπολ της Αγάπης» είναι κι επίσημα αναγνωρισμένο από το κράτος ως φορέας που προσφέρει στα παιδιά ειδικής αγωγής και αυτό αποτελεί ένα… παράσημο για την προσπάθειά μας όλ’ αυτά τα χρόνια».

Μία προσπάθεια που δεν σταματά, αλλά μοιάζει με… χιονοστιβάδα που συνεχώς μεγαλώνει. «Συνεχίζουμε και τα επόμενα βήματα είναι αρκετά», αποκαλύπτει ο Γιάννης Τσουμπρής. «Θέλουμε ο φορέας δράσης μας ν’ απλωθεί ακόμη περισσότερο σε όλη την Ελλάδα. Κι όπου είναι εφικτό αθλητές και αθλήτριες – που είναι στο φάσμα του αυτισμού – να απορροφηθούν από ομάδες και να έχουν κάποιο ρόλο σε αυτές. Κι αυτό είναι ένα ακόμη ζητούμενο, να έχουμε στο πλευρό μας πολλά περισσότερα σωματεία που θα στηρίζουν την προσπάθειά μας.
Ήδη μία από αυτές τις ομάδες που στηρίζουν στο έπακρο την προσπάθειά μας είναι το γυναικείο τμήμα του Προφήτη Ηλία, που μάλιστα μας τιμά με την κίνησή του να βάλει το λογότυπο του «Τζάμπολ της Αγάπης» στις εμφανίσεις της ομάδας. Και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Βέβαια δεν είναι ο μόνος σύλλογος, καθώς μας στηρίζει και ο σύλλογος του Παλαιού Φαλήρου, διαθέτοντας ώρες στο γήπεδο, ενώ έχουμε τη στήριξη για 2η χρονιά και του ΣΕΦ με την παραχώρηση ωρών στους κλειστούς χώρους. Επίσης δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη στήριξη που έχουμε από την Δάφνη Αθηνών, την Ευρυάλη Γλυφάδας, τον ΓΣ Ροδόπολης, τον ΔΑΣ Δραπετσώνας και τον Πήγασο Κορυδαλλού. Αλλά κι εκτός Αθηνών έχουμε τη στήριξη στη Λαμία από τα εκπαιδευτήρια Μπούκαλη για τα τμήματά τους εκεί, την Αθλητική ακαδημία του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου, τον ΑΠΟΕΛ Μολάων Λακωνίας, Ακαδημία ΔΕΚΑ της Θεσσαλονίκης του Νίκου Χατζηβρέτα, αλλά και του Αετού Φιλύρου με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, καθώς και του IBC στα Ιωαννίνα με το Νίκο Χατζάρα.
Και σταδιακά η… παλέτα μας θ’ απλωθεί και σε άλλες πόλεις και περιοχές, καθώς ήδη προετοιμαζόμαστε με κινήσεις σε Καλαμάτα, Κάλυμνο, Ρόδο, Σύρο, Αλεξανδρούπολη και Πάτρα».

Το «Τζάμπολ της Αγάπης» ήδη το έχουν αγκαλιάσει αρκετοί και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μέρα με τη μέρα φροντίζουν να στηρίζουν τις δράσεις του, αλλά και να δίνουν χώρο στις εκδηλώσεις τους στον Γιάννη Τσουμπρή και τα «παιδιά» του. Όπως η προπονητική ημερίδα στις 25/9 στην Κόρινθο, αλλά και η δράση που θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Φυλής υπό την «ομπρέλα» του Βασίλη Ντάκουρη, ενώ στις 27 Νοεμβρίου έχει προσκληθεί από τους παλαίμαχους του Ιωνικού Νίκαιας στην εκδήλωσή τους, στην οποία παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και παιδιά από δημοτικά σχολεία θα παίξουν για την ανάδειξη του έργου της δράσης για το μυελό των οστών…