Το μεγάλο… πάρτι του Ευρωμπάσκετ αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, οπότε το infobasket σας παρουσιάζει λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της αυλαίας μία σειρά από τέσσερα αφιερώματα στη διοργάνωση που θα φιλοξενήσουν τέσσερις πόλεις της Σλοβενίας, το Κόπερ (όπου θα παίζει η Ελλάδα), το Γεσενίτσε, το Τσέλιε και η Λιουμπλιάνα. Αρχίζουμε με τα αστέρια του τουρνουά…

1. Τόνι Πάρκερ (Γαλλία)

Ο τρεις φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ και δύο φορές All Star θα παίξει στο 7ο συνεχόμενο Ευρωμπάσκετ της καριέρας του, αναζητώντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο με την Εθνική Γαλλίας. Προέρχεται από την καλύτερη χρονιά της καριέρας του στο ΝΒΑ, όπου είχε 20,3 πόντους, 7,6 ασίστ μ.ό. στην κανονική περίοδο με τους Σαν Αντόνιο Σπερς.

2. Μαρκ Γκασόλ (Ισπανία)

Ελλείψει του αδερφού του (Πάου), ο Μαρκ Γκασόλ δεν είναι μόνο ο σταρ των Ισπανών, αλλά και ο καλύτερος σέντερ του Ευρωμπάσκετ. Την περασμένη σεζόν κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου αμυντικού, ψηφίστηκε στη 2η καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ και είχε 14,1 πόντους, 7,8 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1,7 κόψιμο μ.ό. με τους Μέμφις Γκρίζλις.

3. Nικολά Μπατούμ (Γαλλία)

Εμπειρος πια, ο 25χρονος σμολ φόργουορντ των Μπλέιζερς είναι πλέον ένας αυθεντικός Ευρωπαίος σταρ που αναμένεται να παίξει ηγετικό ρόλο στη φετινή Γαλλία. Την περασμένη σεζόν είχε 14,3 πόντους, 5,6 ριμπάουντ, 4,9 ασίστ μ.ό. στην καλύτερη χρονιά της πενταετούς καριέρας του στο ΝΒΑ.

4. Ρίκι Ρούμπιο (Ισπανία)

Είναι η πρώτη διοργάνωση που ο 23χρονος πια Ρούμπιο δεν θα παίζει βοηθητικό ρόλο. Ο άσος των Μινεσότα Τίμπεργουλβς είχε την περασμένη σεζόν 10,7 πόντους, 4 ριμπάουντ, 7,3 ασίστ, 2,4 κλεψίματα μ.ό. στο ΝΒΑ και φέτος αναμένεται να έχει μεγάλο ρόλο στην πορεία των Ισπανών στο Ευρωμπάσκετ.

5. Γιόνας Βαλαντσιούνας (Λιθουανία)

Ο νέος μεγάλος σέντερ του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχει βάλει μπόλικα κιλά (σε μυς) σε σχέση με πέρυσι και ετοιμάζεται για την καλύτερη χρονιά του στο ΝΒΑ. Παράλληλα, ετοιμάζεται να γίνει ο επόμενος σταρ της Εθνικής Λιθουανίας. Ο 21χρονος Βαλαντσιούνας είχε πέρυσι 8,9 πόντους, 6 ριμπάουντ και 1,3 τάπα μ.ό. στους Τορόντο Ράπτορς.

6. Γκόραν Ντράγκιτς (Σλοβενία)

Ακόμα δεν έχει κερδίσει την εκτίμηση που του αξίζει, κάτι που μπορεί να γίνει εάν βοηθήσει τη Σλοβενία να διακριθεί μέσα στο “σπίτι” της. Οπως και να ‘χει, ο πόιντ γκαρντ των Φίνιξ Σανς (με τους οποίους είχε την περασμένη χρονιά 14,7 πόντους, 7,4 ασίστ και 1,6 κλέψιμο ανά αγώνα) θα είναι ένας από τους σταρ του Ευρωμπάσκετ.

7. Βασίλης Σπανούλης (Ελλάδα)

Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται μεταξύ των σταρ του Ευρωμπάσκετ. Από τα χέρια του θα κριθούν πολλά στη φετινή πορεία της Εθνικής, θα είναι αυτός που θα πάρει όλες τις δύσκολες αποφάσεις και τις φάσεις όταν η μπάλα θα “καίει”.

8. Ερσάν Ιλιασόβα (Τουρκία)

Καθιερώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στο ΝΒΑ (πέρυσι είχε 13,2 πόντους και 7,1 ριμπάουντ μ.ό. στους Μιλγουόκι Μπακς) και φέτος θα προσπαθήσει να οδηγήσει και την Τουρκία στην πρώτη της διάκριση σε Ευρωμπάσκετ.

9. Ρούντι Φερνάντεθ (Ισπανία)

Ο go to guy της Ισπανίας στην περιφέρεια ονομάζεται πλέον Ρούντι Φερνάντεθ, μετά την απόφαση του Ναβάρο να μην “κατέβει” στο Ευρωμπάσκετ. Ο γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι το βασικό επιθετικό “όπλο” της Ισπανίας στο τουρνουά.

10. Χινταγιέτ Τούρκογλου (Τουρκία)

Δεν διανύει την καλύτερη φάση της καριέρας του, παραμένει όμως ένας από τους πιο ποιοτικούς Ευρωπαίους παίκτες και φυσικά ο ηγέτης της τουρκικής ομάδας. Από τα χέρια του θα κριθεί εν πολλοίς η τύχη της Τουρκίας στη διοργάνωση.

Ας μην ξεχάσουμε και αυτούς…

Χοσέ Καλντερόν (Ισπανία), Μπορίς Ντιό (Γαλλία), Μάρκο Μπελινέλι (Ιταλία), Λίνας Κλέιζα (Λιθουανία), Μίρζα Τελέτοβιτς (Βοσνία), Ομρι Κάσπι (Ισραήλ), Μπο ΜακΚάλεμπ (FYROM), Νίκολα Βούτσεβιτς (Μαυροβούνιο), Μαρτσίν Γκορτάτ (Πολωνία), Νέναντ Κρστιτς (Σερβία), Αντε Τόμιτς (Κροατία), Αλεξέι Σβεντ (Ρωσία), Ομέρ Ασίκ (Τουρκία).