Ζήτω ο νέος βασιλιάς!!! Πρωταθλητής Ελλάδας ο Ολυμπιακός…

Για 15 ολόκληρα χρόνια περίμενε υπομονετικά. Έβλεπε τους τίτλους να… περνούν σαν τα τρένα, αλλά δεν σταμάτησε να πιστεύει ότι μπορούσε κάποια στιγμή ν’ αλλάξει το ρου της ιστορίας του. Και με την επιλογή του φέτος ο Ολυμπιακός να πιστέψει στο «νέο αίμα» του ελληνικού μπάσκετ, τον έφερε στην κορυφή του θρόνου και στην Ελλάδα! Οι Πειραιώτες νίκησαν με 82-76 τον Παναθηναϊκό στον 5ο τελικό των play off της Α1, έκαναν το 3-2 στη σειρά και δικαίως πανηγύρισαν τον τίτλο, τον οποίο δικαιούνταν με τις εμφανίσεις τους στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν.

Ο Σπανούλης έκανε ένα απ’ τα καλύτερα παιχνίδια του με την «ερυθρόλευκη» φανέλα, οι Παπανικολάου και Πρίντεζης έδειχναν ότι έχουν… ψηθεί καλά σ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, ενώ κι οι Λο, Άντιτς, Χάινς, Σλούκας και Μάντζαρης έβαλαν τη δική τους πινελιά σ’ αυτή την εντυπωσιακή εικόνα του Ολυμπιακού. Εικόνα την οποία χειροκρότησαν κι οι οπαδοί του, οι οποίοι σ’ αυτό το κρίσιμο παιχνίδι δεν ξέφυγαν των ορίων, κάτι που μπορεί να ήταν «καταδικαστικό» για τους Πειραιώτες στην επόμενη περίοδο. Στάθηκαν, όμως κι αυτοί στο ύψος των περιστάσεων και πανηγύρισαν τον δεύτερο τίτλο της ομάδας τους, μετά την κατάκτηση της Euroleague.

Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό; Η ομάδα που τα τελευταία χρόνια συνήθιζε να κάνει ένα break στο ΣΕΦ, δεν έδειξε σ’ αυτή τη σειρά ικανή να το πετύχει. Δεν είχε το πάθος, τη διάθεση (ασχέτως εάν είχε κάποια ξεσπάσματα στο παιχνίδι του), αλλά και τον ηγέτη που θα του έδινε την ώθηση για την ολική ανατροπή. Ο Διαμαντίδης ήταν κατώτερος του αναμενόμενοι, οι Μπατίστ και Σάρας δεν μπορούσαν μόνοι τους να στηρίξουν το «πράσινο» οικοδόμημα, ενώ οι Καλάθης, Περπέρογλου, Μάριτς, Σάτο και Βουγιούκας βοηθούσαν με τα… φεγγάρια τους! Ο Λόγκαν δεν έδειξε να κερδίζει την εμπιστοσύνη του Ομπράντοβιτς, ο οποίος πλέον καλείται ν’ αποφασίσει εάν θα μείνεις το τιμόνι του «πράσινου» καραβιού κι αν αυτό γίνει, πόσα κομμάτια του παζλ θ’ αλλάξει.

Η εξέλιξη του ματς
«Συγκρατημένοι» εμφανίστηκαν στο παρκέ οι παίκτες και των δύο ομάδων, γνωρίζοντας ότι είναι ματς δίχως αύριο. Έτσι οι περισσότερες απ’ τις επιθέσεις τους ήταν προσεκτικές κι αυτό αντικατοπτριζόταν και στο σκορ, με τους 12 πόντους κι απ’ τις δύο ομάδες (6-6) στα πρώτα 3 λεπτά. Το «ισχνό» προβάδισμα των 3 πόντων (6-9 στο 6’) που πήραν οι «πράσινοι» εξανεμίστηκε, χάρη στην σωστή αντίδραση των γηπεδούχων, που άρχισαν να παίζουν πιο γρήγορο μπάσκετ και να εκμεταλλεύονται τις δεύτερες επιθέσεις τους (5 επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο δεκάλεπτο). Απόρροια αυτού ήταν ένα σερί 12-2 σε διάστημα 2 λεπτών και το 6-9 έγινε 18-11 για τους «ερυθρόλευκους». Ο Ομπράντοβιτς έκανε αλλαγές στο σχήμα της ομάδας του, επιλέγοντας τον Βουγιούκα που μπορούσε ν’ απειλήσει κοντά στο καλάθι (με αντίπαλο τον Χάινς) κι αυτό επέτρεψε στους «πράσινους» να πλησιάσουν σε 24-20 με το τέλος του 10λέπτου.

Όμως ο Ολυμπιακός έδειχνε να έχει πιο πολύ διάθεση και πιέζοντας τους αντιπάλους του, τους οδήγησε σε σωρεία λαθών, τα οποία βέβαια και δεν άφησε ανεκμετάλλευτα. Ο Σπανούλης εκμεταλλεύτηκε κάθε «τρύπα» που εντόπιζε στην άμυνα των «πρασίνων» κι έδωσε το σύνθημα για την επίθεση της ομάδας του, η οποία έκανε ένα νέο 10-2, μετατρέποντας το 24-20 του 10λέπτου σε 34-22 και στέλνοντας το δείκτη της διαφοράς στο +12 και την ψυχολογία των Πειραιωτών στα ύψη. Ο Παναθηναϊκός έδειχνε ανήμπορος ν’ αντιδράσει σ’ αυτή την «ερυθρόλευκη» επίθεση. Κάτι που  φάνηκε τόσο απ’ τα άστοχα (αν και ελεύθερα) σουτ, τις κακές επιστροφές και τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ (7 επιθετικά ψάζεψαν οι αντίπαλοί του στο πρώτο 20λεπτο), στοιχεία που επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να φέρει τη διαφορά αρχικά στο +13 (38-25 στο 15’) και λίγο αργότερα στο +15 (48-32)!

Μία διαφορά, την οποία όμως οι Πειραιώτες δεν μπόρεσαν να την διατηρήσουν ούτε έως το τέλος του ημιχρόνου (48-36) «πληρώνοντας» εν μέρει την επιλογή τους ν’ αφήνουν τον Νικ Καλάθη ελεύθερο να σουτάρει. Μία επιλογή που δεν τους «βγήκε», καθώς ο παίκτης των «πρασίνων» αντίθετα απ’ τα έως τώρα… στατιστικά του, έβαζε τη μπάλα στο «πλεκτό» δίνοντας τις λύσεις που έψαχνε η ομάδα του και μαζί την τονωτική ένεση που χρειάζονταν οι συμπαίκτες του. Έτσι ο Παναθηναϊκός μ’ ένα σερί 0-13 πλησίασε στο τρίποντο (48-45), δίνοντας εκ νέου μορφή ντέρμπι στο ματς.

Ένα… come back, το οποίο όμως οι «ερυθρόλευκοι» δεν επέτρεψαν να έχει και συνέχεια, αφού αντέδρασαν άμεσα. Ένα γρήγορο 5-0 (5-145) και η ευστοχία τους στη συνέχεια σε πολύ «μεγάλα» σουτ (απ’ τον Λο και τον Σπανούλη), βρέθηκε και πάλι στο +14 (70-56), με το τέλος της τρίτης περιόδου, ρίχνοντας… κλεφτές ματιές στην επανενθρόνισή του μετά από 15 χρόνια! Ο Σπανούλης οδηγούσε με σταθερό χέρι την ομάδα του, ο Λο ήταν άξιος συμπαραστάτης σ’ αυτή την προσπάθεια κι ο Ολυμπιακός έστειλε τη διαφορά στο +16 (75-59 στο 33’) και τους «πράσινους» με την πλάτη στον τοίχο, βλέποντας πολύ καθαρά ότι η εκθρόνισή τους απ’ τον θώκο του πρωταθλητή Ελλάδας ήταν θέμα χρόνου.

Χρόνο, τον οποίο ο Ιβκοβιτς ζήτησε απ’ τους παίκτες του να διαχειριστούν με σωστό τρόπο, βλέποντας τη διαφορά στο +16, αλλά εκείνοι δεν το έπραξαν, αφού επέτρεψαν με τα λάθη τους στην άμυνά τους στους αντιπάλους τους να ρίξουν τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό (78-71 στο 36’), δείχνοντας ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν… αμαχητί τα σκήπτρα τους. Πλησίασαν, μάλιστα, ακόμη περισσότερο (80-76) στο 38’ με το τρίποντο του Περπέρογλου, αλλά είδαν τη στεφάνη να τους «παίζει» άσχημο παιχνίδι μ’ ένα ακόμη τρίποντο του Καλάθη, με το οποίο θα μπορούσε να πλησιάσει ακόμη περισσότερο.

Τα… ρέστα του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι τα είδαν οι παίκτες του Ολυμπιακού και μάλιστα με τιον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού εκείνοι δεν έχασαν τις ευκαιρίες που είχαν, πέτυχαν τα καλάθια που έπρεπε και πανηγύρισαν έτσι τη νίκη (82-76), η οποία τους έφερε στον θρόνο του πρωταθλητή Ελλάδας μετά από 15 ολόκληρα χρόνια!!!

Τα δεκάλεπτα: 24-20, 24-16, 22-20, 12-20