Ηλ. Ζούρος: Κάποιος που φεύγει δεν μπορεί να επιστρέψει…

Η πόρτα της εθνικής ομάδας έκλεισε για τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, όπως ξεκαθάρισε ο ομοσπονδιακός προπονητής Ηλίας Ζούρος στο πλαίσιο της media day, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθεί κάποιος άλλος παίκτης για να καλύψει το κενό. «Τα πλάνα αλλάζουν, αλλά η δουλειά μας είναι να συνεχίζουμε. Έχουμε μάθει να παλεύουμε. Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε δυναμώνει. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις κι ευχόμαστε όλα να πάνε καλά», σχολίασε ο Έλληνας τεχνικός, ο οποίος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έκανε το προπονητικό επιτελείο για να μεταπείσει τον «Σόφο».

«Μας είπε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την εγκυμοσύνη της κοπέλας του. Κάναμε κάποιες συζητήσεις, έγινε προσπάθεια απ’ όλους μας, τους προπονητές, τους συμπαίκτες του, την ομοσπονδία. Μάλιστα του είπαμε ότι θα μεριμνήσουμε ώστε να υπάρχει κάποιο άτομο που θα βρίσκεται στο πλευρό της φίλης του, όταν αυτός θα είναι στις προπονήσεις, ενώ κι οι συμπαίκτες του ήταν σύμφωνοι, τόσο στο να μην συμμετέχει σε κάποιες προπονήσεις ή να μην ακολουθήσει την αποστολή στην Κύπρο, αλλά και πάλι δεν άλλαξε άποψη. Έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας και πλέον εμείς πρέπει να κοιτάξουμε τη δουλειά μας».

Όσον αφορά το εάν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής του «Σόφο» ο Ζούρος ήταν ξεκάθαρος. «Κάποιος που φεύγει δεν μπορεί να επιστρέψει. Δεν υπάρχει λογική να επιστρέψει. Είμαστε σε μια ομάδα πολύ σοβαρή, από τις καλύτερες της Ευρώπης και γενικά παγκοσμίως. Δεν μπορούμε να παίζουμε παιχνίδια, τη μια να είμαστε εδώ και την άλλη να είμαστε εκεί. Όταν κάποιος παίρνει μία απόφαση, θεωρώ ότι έχει σκεφτεί ώριμα. Από τη στιγμή που έγιναν συζητήσεις με πολύ θετική προσέγγιση από όλους και μετά από ώριμη σκέψη πάρθηκε αυτή η απόφαση, η ομάδα οφείλει να συνεχίσει. Και η ομάδα είναι πάνω από πρόσωπα».

Αναφέρθηκε, εξάλλου και στο ενδεχόμενο αντικατάστασης του Σχορτσιανίτη. «Το εξετάζουμε. Σύντομα θα γνωρίζετε τι ακριβώς θα γίνει», είπε, ενώ στάθηκε και στην κατάσταση του Νικ Καλάθη: «Ο Νικ δουλεύει, καθημερινά είναι μαζί μας από την ημέρα που γύρισε και βρίσκεται στο πρώτο στάδιο. Κάνει κάποιες θεραπείες και ελαφρύ τρέξιμο. Είναι αρχή μας να μην βιάζουμε τους παίκτες, γιατί είναι επαγγελματίες, υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής και πρέπει να τους έχουμε στο 100%. Σταδιακά ο Νικ θα μπει στις προπονήσεις. Κάθε μέρα συζητάμε πώς νιώθει, σύντομα θα μπει σε προπονήσεις 5-0, χωρίς άμυνα, και όταν νιώσει καλά θα μπει στο πρόγραμμα της ομάδας. Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για το αν θα είναι στο Ευρωμπάσκετ. Θα ήθελα να είναι μαζί μας, αν κι εφόσον είναι γερός».

Ανάλογη ήταν κι η ευχή του για τον άτυχο των τελευταίων ημερών Κώστα Βασιλειάδη. «Πηγαίνει καλύτερα κι εύχομαι να είναι γερός για να τον έχουμε μαζί μας. Θ’ ακολουθήσει την αποστολή στην Κύπρο, αλλά πιθανώς δεν θα παίξει εκεί, κυρίως για προληπτικούς λόγους»…

Τέλος ο Έλληνας προπονητής αναφέρθηκε και στην έως τώρα προετοιμασία της εθνικής ομάδας. «Η προετοιμασία πήγε καλά και υπάρχει μεγάλη διάθεση από τους παίκτες. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος. Παρά τα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει από το ξεκίνημα και στην πορεία, τα οποία δεν περιμέναμε, συνεχίζουμε και πιστεύουμε πολύ στην ομάδα. Θα πάμε βήμα-βήμα, προπόνηση-προπόνηση, παιχνίδι-παιχνίδι, για να φτάσουμε όσο μπορούμε πιο ψηλά. Τα φιλικά που έχουμε μπροστά μας τα αντιμετωπίζουμε σαν προπονήσεις, ώστε να είμαστε έτοιμοι στα επίσημα παιχνίδια. Έχουμε κάνει μικρή ύλη της φιλοσοφίας μας και πηγαίνουμε σταδιακά. Δεν μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα στα φιλικά, αλλά να κερδίζουμε κάτι από κάθε παιχνίδι. Σημασία έχει να πάρουμε τα αποτελέσματα στα επίσημα».