«Καθοριστική η πνευματική προετοιμασία»

Ο Γιώργος Καλαφατάκης μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για την επιτυχημένη πορεία του Ικάρου Καλλιθέας, ανέλυσε τον σημερινό πρώτο τελικό μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, ενώ αναφέρθηκε και στο Διεθνές Σεμινάριο “2013”.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τον σημερινό πρώτο τελικό μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

«Το πρώτο παιχνίδι των τελικών είναι πάντα περίεργο και ορισμένες φορές σηματοδοτεί τις εξελίξεις. Αναμφίβολα θα είναι ένας σκληρός αγώνας. Όλοι είναι σε αναμονή για το πως θα εμφανιστούν οι δύο διεκδικητές του τροπαίου κι αυτό δεν αφορά μόνο τον κόσμο αλλά και τις ίδιες τις ομάδες. Προσωπικά το έχω πει και στο παρελθόν ότι το σημαντικότερο είναι πως έχουν προετοιμαστεί οι παίκτες ψυχολογικά και πνευματικά. Μετά έρχονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς οι δύο αντίπαλοι δεν έχουν και πολλά πράγματα να κρύψουν. Το φορμάρισμα κι η ετοιμότητα θα παίξουν σημαντικό ρόλο αν και επιστημονικά αυτό ελέγχεται με μικρές αποκλείσεις.

Όσον αφορά αυτά που έδειξαν μέχρι τώρα στα πλέι οφ. Ο Παναθηναϊκός, τον οποίο αντιμετωπίσαμε στην αρχή, έδειξε από τα πρώτα παιχνίδι ότι έχει κίνητρο, είναι φρέσκος και απόλυτα συγκεντρωμένος στον στόχο του που δεν είναι άλλος από το πρωτάθλημα. Αντίθετα ο Ολυμπιακός στην αρχή των πλέι οφ ήταν χωρίς μεγάλη ενέργεια, όμως άρχισε να βρίσκει ρυθμό μέσα από από τα παιχνίδια. Αυτό ήταν κάτι φυσιολογικό, καθώς άδειασε από την τεράστια επιτυχία που έκανε στην Ευρωλίγκα. Ζητούμενο για τους “ερυθρόλευκους” είναι να ξαναφορτίσουν σε ενέργεια.

Ο παράγοντας έδρα είναι πάντα σημαντικός, όμως έχουμε δει στο παρελθόν να σπάνε. Θεωρώ ότι οτ παιχνίδι θα κριθεί στην άμυνα, στον έλεγχο του ρυθμού και σε τι ημέρα θα βρεθούν οι παίκτες. Πιστεύω όπως τους έχω δει μέχρι τώρα ότι δύσκολα θα αποφύγουμε το 5ο παιχνίδι”

Για το Διεθνές Σεμινάριο “Αθήνα 2013” όπου έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους μέχρι τώρα οι Γιώργος Μπαρτζώκας, Λούκα Μπάνκι και Βαγγέλης Αγγέλου:

«Θα έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο με πρωταγωνιστικό ρόλο κι αυτό είναι σημαντικό γιατί η φετινή χρονιά ήταν μία σεζόν που ο Έλληνας προπονητής πήρε τις ευκαιρίες κι απέδειξε την αξία του. Η παρουσία ξένων αξιόλογων συναδέλφων θα μας φέρει κάποια νέα στοιχεία και ιδέες κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς στην προπονητική επιβάλλεται να ανταλλάζεις απόψεις και να δέχεσαι συνεχώς νέα ερεθίσματα για σκέψη και προβληματισμό.

Πιστεύω ότι η προσέλευση των συναδέλφων θα είναι αυτή που πρέπει. Έχουμε δείξει ως Έλληνες προπονητές ότι είμαστε από τους πλέον καταρτισμένους στην Ευρώπη κι αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε. Τέτοια Σεμινάρια είναι ευκαιρία για όλους να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και να ενημερώνονται για τις νέες ιδέες που υπάρχουν στο άθλημα. Κάτι που πρέπει να μας κάνει όλους υπερήφανους είναι ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί ξένοι επιλέγουν τα Διεθνή Σεμινάρια μας για να ενημερωθούν. Πέρσι ήταν αρκετοί συνάδελφοι από άλλες χώρες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Πιστεύω και εύχομαι ότι και φέτος θα έχει ανάλογη επιτυχία τόσο σε θέμα προπονητικής όσο και σε θέμα προσέλευσης».