Απ’ το «Ελλάς, Σερβία, Ορθοδοξία» που ήταν το σύνθημα την εποχή του πολέμου στην πρώην ενιαία Γιουγκοσλανία, στο… πικάρισμα «Λιέτουβα, Λιέτουβα» που ακούστηκε το βράδυ του τελικού του Ευρωμπάσκετ του 1995 και στην επίδειξη «πυγμαχικών» ικανοτήτων  στο περσινό τουρνουά «Ακρόπολις»! Ελλάδα και Σερβία, λοιπόν, σ’ έναν αγώνα (15:00, ET 1) που δικαίως χαρακτηρίζεται τελικός. Διότι μπορεί να μην δίνει μετάλλιο, αλλά επιτρέπει στο νικητή να… τσεκάρει θέση στο Προολυμπιακό τουρνουά για το Λονδίνο.

Εκεί όπου ήδη έχουν κλείσει θέσεις η Λιθουανία, οι ηττημένες των ημιτελικών του Ευρωμπάσκετ (Ισπανία-ΠΓΔΜ, Γαλλία-Ρωσία), αλλά και οι Δομινικανή Δημοκρατία, Πουέρτο Ρίκο και Βενεζουέλα εκπροσωπώντας την αμερικανική ήπειρο, οι Ανγκόλα, Νιγηρία απ’ την Αφρική, η Νέα Ζηλανδία απ’ την Ωκεανία και περιμένουμε να μάθουμε και τις δύο εκπροσώπους της Ασίας

Αυτά, όσον αφορά τα της σημασίας του ματς με τη Σερβία. Στα της… προϊστορίας τώρα των δύο ομάδων αυτή αναφέρει ότι έχουν τεθεί αντιμέτωπες 12 φορές, με την ελληνική ομάδα να έχει 7 νίκες και τους «πλάβι» 5.

Βέβαια υπάρχει κι ένας αγώνας, ο οποίος ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Πρόκειται φυσικά για τον περσινό στο ΟΑΚΑ στις 18/9 στο πλαίσιο του τουρνουά «Ακρόπολις», εκεί όπου το «Ελλάς, Σερβία, Ορθοδοξία» μετατράπηκε σε «Ελλάς, Σερβία… πυγμαχία» με τον Τεόντοσιτς 2:40’’ πριν το τέλος του ματς να δίνει πρώτος το… σύνθημα, τον Φώτση ν’ ακολουθεί και στη συνέχεια Έλληνες και Σέρβοι να γίνονται «μαλλιά, κουβάρια», μέχρι τη στιγμή που ο Κρστιτς βρέθηκε να κραδαίνει μία καρέκλα (την οποία είχε αρπάξει απ’ τη στατιστική υπηρεσία) και την εκσφενδόνισε στο κεφάλι του Μπουρούση, ο οποίος γέμισε αίματα!

Το ΟΑΚΑ έμοιαζε πλέον με καζάνι έτοιμο να εκραγεί, ο Κρστιτς «φυγαδεύτηκε» και λίγες ώρες αργότερα βρισκόταν «κρατούμενος» -κατόπιν εντολής του αθλητικού εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου – αναγκάζοντας την Υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμού της Σερβίας Σνεζάνα Σάμαρτζις-Μάρκοβιτς να πετάξει άρον-άρον για την Αθήνα!

Το ματς φυσικά δεν τελείωσε ποτέ (για την ιστορία η Ελλάδα ήταν μπροστά με 74-73) οι ομάδες πήγαν στο Μουντομπάσκετ, όπου (ευτυχώς) δεν… συναπαντήθηκαν και τώρα κοντά ένα χρόνο μετά, ήγγικεν η ώρα!!! Βέβαια το επεισόδιο είναι κυριολεκτικά «περσινά, ξινά, σταφύλια», αλλά κάτι το πάθος για το εισιτήριο που οδηγεί στο Προολυμπιακό τουρνουά, κάτι οι «αιώνιες» κόντρες που «σιγοβράζουν» στις ψυχούλες κάποιων παικτών και το κακό μπορεί να γίνει. Μακάρι όσοι βρεθούν στο παρκέ να ‘χουν στην άκρη του μυαλού τους, ότι τούτη τη φορά η FIBA δεν θα είναι και τόσο… γαλαντόμα στις ποινές της και μακάρι ν’ απολαύσουμε ένα καλό ματς, ανάμεσα σε δύο ομάδες που ξέρουν να τιμούν το μπάσκετ

 Το video της ντροπής του τουρνουά “Ακρόπολις” το 2010…

Το video του τελικού του Ευρωμπάσκετ του 1995