Κ. Μίσσας: Στην Ελλάδα τα προγράμματα υποδομής έχουν υποβαθμιστεί

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη επίσημη υποχρέωση της εθνικής νέων στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, έχει αρχίσει με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να έχει μεν κάποιες βλέψεις. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Μίσσας, βέβαια κρατάει… μικρό καλάθι, δεδομένων των τραυματισμών που “κουβαλά” η εθνική ομάδα, όπως ανέφερε μιλώντας στον Sentra 103,3. Ο Μίσσας, πάντως εκτός απ’ τις εκτιμήσεις του για το ευρωμπάσκετ, δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και πάλι στον τρόπο ανάπτυξης του ελληνικού μπάσκετ, τονίζοντας χαρακτηριστικά “στην Ελλάδα υπάρχει πρωτογενές ταλέντο, αλλά δεν υπάρχει η εξέλιξη με την πάροδο των χρόνων. Τα τελευταία δέκα χρόνια τα προγράμματα υποδομής έχουν υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό”…

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κώστα Μίσσα:
Για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων που ξεκινάει σήμερα στο Μπιλμπάο της Ισπανίας:
«Είναι ένας όμιλος γενικότερα δύσκολος. Απ’ ότι βλέπουμε και τις άλλες ομάδες είναι καλό το επίπεδο της διοργάνωσης. Το δικό μας το πρόβλημα είναι οι τραυματισμοί. Ο Κατσιβέλης λόγω του τραυματισμού του θα χάσει την πρεμιέρα. Παλεύουμε να είναι έτοιμος στο ματς με την Τουρκία. Φανσέκας και Παπαδιονυσίου είναι εκτός ομάδας γιατί οι τραυματισμοί τους ήταν πιο σοβαροί».

Για την παράδοση της Ελλάδας να διεκδικεί μετάλλιο σ’ αυτές τις διοργανώσεις:
«Το θέμα είναι πως αυτές οι ομάδες έχουν να κάνουν και με τις φουρνιές. Οι ομάδες των αθλητών που έχουν γεννηθεί το 1989 και το 1990 έχουν μεγαλύτερο ταλέντο. Ήταν σε υψηλότερο επίπεδο. Αυτό αποδεικνύεται αφού κάποια από αυτά τα παιδιά καλούνται και στην Εθνική Ανδρών».

Για τους Μάντζαρη, Σλούκα και Παπανικολάου:
«Οι Μάντζαρης, Σλούκας και Παπανικολάου έχουν κληθεί στους 16 της Εθνικής Ανδρών. Είχαν τις δυνατότητες, αλλά το θέμα είναι και αν τους δίνονται οι ευκαιρίες από τις ομάδες τους. Οι παίκτες των Εθνικών ομάδων γίνονται από τις ομάδες τους. Ο Πεδουλάκης δεν πήρε γκάρντ για να παίξει ο Μάντζαρης. Ο Ίβκοβιτς έβαζε τον Παπανικολάου πεντάρι σε σημαντικούς αγώνες του Ολυμπιακού που διεκδικούσε τίτλους. Ο Σλούκας είχε αρκετό χρόνο συμμετοχής στον Άρη».

Για τον Δημήτρη Κατσιβέλη:
«Είχα τον Κατσίβελη και την περασμένη χρονιά. Βλέπω βελτίωση 40% στις ικανότητες του και στις σκέψεις του, αφού πέρασε μια χρονιά στον Ολυμπιακό. Αν ένα προπονητικό πρόγραμμα είναι υψηλού επιπέδου μπορεί να βελτιώσει τους αθλητές. Δυστυχώς τραυματίστηκε σ’ ένα φιλικό με την Ιταλία».

Για τον πλέι μέικερ της Εθνικής Σουηδίας (σ.σ. Τσαρλς Μπάρτον):
«Η Σουηδία έχει έναν πλέι μέικερ έγχρωμο σε ηλικία 19 ετών που μπορεί να σταθεί πολύ καλά σε μια ομάδα της Α1 στην Ελλάδα. Μοιάζει με τον Τόνι Πάρκερ στο παιχνίδι του».

Για την εξέλιξη των αθλητών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη:
«Στην Ελλάδα υπάρχει πρωτογενές ταλέντο, αλλά δεν υπάρχει η εξέλιξη με την πάροδο των χρόνων. Τα τελευταία δέκα χρόνια τα προγράμματα υποδομής έχουν υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό. Δεν είναι ένα παιδί που έχει ταλέντο και θα το βάλουμε να παίξει σε μια ομάδα. Χρειάζεται και ψυχολογική υποστήριξη. Η Γερμανία θα βγάλει κάποια στιγμή κάποια παιδιά. Δεν μιλάω για την Γαλλία που έχει προγραμματισμό. Το ίδιο κάνουν στην Ισπανία και την Ιταλία».

Για τους ηγέτες της ομάδας των Νέων:
«Χρυσικόπουλος και Κατσιβέλης ηγούνται αυτής της ομάδας. Ο Λίνος είχε παίξει δύο χρόνια μπάσκετ, όμως την περσινή χρονιά δεν αγωνίστηκε καθόλου. Φέτος πήγε στην Ιταλία και τη Μπιέλα για να παίξει».