Κ. Μίσσας: Ταλέντο υπάρχει, όχι όμως κι εξελικτική πορεία…

Η εθνική Νέων Ανδρών ετοιμάζεται να “ριχτεί” στη μάχη του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, με τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Μίσσα να παρουσιάζεται “μετρημένος“. Κι αυτό διότι ο τραυματισμός του Κατσίβελη “πονοκεφαλιάζει” το προπονητικό επιτελείο. Όπως τόνισε ο Μίσσας, πάντως η εθνική ομάδα έχει ταλέντο, εκείνο όμως που λείπει απ’ το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα είναι η εξελικτική του πορεία.

“Δυστυχώς είχαμε την ατυχία να έχουμε πολλούς τραυματισμούς μέσα στην προετοιμασία. Τέσσερις παίκτες έχασαν μέρος της προετοιμασίας. Κάποιοι ήταν απαραίτητοι. Ο Παπαδιονυσίου και ο Ντιαλό έμειναν εκτός ομάδας γιατί το πρόβλημα τους δεν μπορούσε να ξεπεραστεί. Είχαμε κάποιες ημέρες εκτός τον Ψαρόπουλο, ο οποίος ξαναμπήκε τώρα που γιατί είχε ενοχλήσεις στο γόνατο. Το πιο σοβαρό απ’ όλα είναι ο τραυματισμός του Κατσίβελη γιατί είναι παίκτης κλειδί για εμάς. Ο βασικός μοχλός της ομάδας βρίσκεται στα πιτς εξαιτίας ενός διαστρέμματος κι όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα προλάβει το πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης κόντρα στην Αυστρία. Αυτές είναι σοβαρές απώλειες.

Αυτές οι απουσίες μπορεί να μην σας φαίνονται ιδιαίτερα σοβαρές, όμως κανείς δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στην Ευρώπη και πόσο μπροστά είναι οι ομάδες. Είναι η μέρα με τη νύχτα. Ακόμα και ομάδες που δεν είναι παραδοσιακές δυνάμεις είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο γιατί οι αθλητές δουλεύονται σωστά μέσα από τα σωματεία τους. Όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για εμάς. Άμεσα πρέπει να λάβουμε μέτρα γιατί ταλέντο υπάρχει, όμως οι παίκτες μένουν στάσιμοι στην εξέλιξη του”, τόνισε ο Κώστας Μίσσας, που αναφερόμενος στις προσδοκίες του σχολίασε:

“Αν η ομάδα ήταν ολοκληρωμένη και είχε βγάλει φυσιολογικά την προετοιμασία θα είμασταν πιο αισιόδοξοι, όμως τώρα κάτω από αυτές τις συνθήκες είμαι προβληματισμένος και πολύ προσεκτικός. Θα πρέπει να πάμε βήμα βήμα και να δούμε τι μπορούμε να κερδίσουμε. Παίξαμε τρία φιλικά με τη Σουηδία που πολλοί νομίζουν ότι είναι υποδεέστερη μπασκετικά. Αν δείτε λοιπόν αυτή την ομάδα θα καταλάβετε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και χώρες που δεν θεωρούσαμε δυνάμεις πλέον έχουν δουλέψει πάνω στην ανάπτυξη των παικτών τους στις μικρές ηλικίες”.

Όσον αφορά τον όμιλο (Γ’) της Εθνικής, με αντιπάλους τις Αυστρία, Ισπανία και Τουρκία σχολίασε: “Φυσιολογικά θα έπρεπε να είχαμε διαφορετική κλήρωση. Στον όμιλο μας έχουμε τη διοργανώτρια, Ισπανία με την οποία δεν θα έπρεπε να είμαστε μαζί γιατί θα έπρεπε να είμαστε επικεφαλείς ομίλου. Από εκεί και πέρα είναι ένας όμιλος με ιδιαίτερη δυσκολία. Βλέποντας κι άλλες ομάδες από άλλους ομίλους καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να ξέρεις τι θα συμβεί. Πρέπει κάποιοι να βλέπουν ευρωπαϊκά ματς για να έχουν σοβαρή άποψη.

Μόνο έτσι θα καταλάβουν που πρέπει να πάμε τους δικούς μας παίκτες, γιατί το πρωτογενές ταλέντο το έχουμε σαν χώρα, όμως έχουμε πρόβλημα στην εξελικτική πορεία του αθλητή. Οι παίκτες γίνονται στις ομάδες όχι στις εθνικές. Ο στόχος μας είναι να κοιτάξουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και να προχωρήσουμε βήμα-βήμα. Είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι το επίπεδο της διοργάνωση είναι πάρα πολύ ψηλό.

Έχουμε δει τουλάχιστον δέκα ομάδες από αυτές που παίρνουν μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μέσα από DVD που έχουμε στη διάθεσή μας και οι περισσότερες είναι πραγματικά καλές ομάδες. Εμείς βλέπουμε για την ώρα μόνο τον αγώνα της πρεμιέρας απέναντι στην Αυστρία και τίποτα άλλο. Μια πρεμιέρα με θετικό αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο δυνατό για εμάς, καθώς ακολουθούν οι αναμετρήσεις με Ισπανία και Τουρκία”.