Με την πλάτη στον τοίχο… (+vd)

greece-finland_euro2013Ενόσω μετράμε αντίστροφα τις ώρες για το πρώτο ματς με την Ισπανία (αύριο στις 18:45), ένα είναι το δεδομένο: Η Εθνική βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς θα χρειαστεί τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια με την Ισπανία, τη Σλοβενία και την Κροατία για να προκριθεί στους “8” του Ευρωμπάσκετ, δίχως να σκεφτεί τα άλλα παιχνίδια. Και τι νίκες… Απέναντι στο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο (Ισπανία), τη διοργανώτρια (Σλοβενία) και μία διόλου ευκαταφρόνητη ομάδα με πολύ ταλέντο (Κροατία).

Το γεγονός, δε, ότι η πρώτη αντίπαλος της Ελλάδας είναι η Ισπανία, δεν βοηθάει ιδιαίτερα… Ως γνωστόν, η “’φούρια ρόχα” είναι ο… κακός δαίμονας της Εθνικής, καθώς η τελευταία φορά που τη νίκησε σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης ήταν στο Μουντομπάσκετ του 1998 (69-62). Εκτοτε, έχουν μεσολαβήσει η ήττα στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2006 (47-70), το 58-76 και το 77-82 στο Ευρωμπάσκετ του 2007, το 66-81 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, το 64-82 στο Ευρωμπάσκετ του 2009 και το 72-80 στο Μουντομπάσκετ του 2010! Εξι σερί ήττες με 14,5 πόντους διαφορά κατά μέσο όρο

Ποια είναι όμως τα δεδομένα στον 6ο όμιλο, πριν από την έναρξη των αγώνων;

1) Η Ελλάδα χρειάζεται το 3 στα 3 για να προκριθεί ΣΙΓΟΥΡΑ. Απλά πράγματα.

2) Σε περίπτωση ήττας στο πρώτο ματς από την Ισπανία, η Εθνική ΜΠΟΡΕΙ να προκριθεί, θα πρέπει όμως να αποφύγει την ισοβαθμία με την Ιταλία και τη Φινλανδία. Πως μεταφράζεται αυτό; Αφενός δεν θέλει να κερδίσει ματς η Φινλανδία και αφετέρου χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνει τουλάχιστον μία νίκη η Ιταλία.

3) Με μία νίκη η Ελλάδα δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ τύχη πρόκρισης στην επόμενη φάση. Θα μπορούσε να έχει τύχη πρόκρισης εάν προκρινόταν η Τσεχία (που δεν θα μετέφερε νίκη) και όχι η Κροατία.