Με φόρα από την Πόλη το 1-0

Με τη… φόρα του θριάμβου της Πόλης ο Ολυμπιακός, «παρέσυρε» τον Παναθηναϊκό (84-78) στο πρώτο παιχνίδι τους στη σειρά των τελικών των play off της Α1. Οι Πειραιώτες ήταν ανώτεροι του αντιπάλου τους, οι οποίοι μόνο στο πρώτο 10λεπτο κατάφεραν να επιβάλλουν το ρυθμό τους, αλλά στη συνέχεια «πνίγηκαν» απ’ την αμυντική τακτική των πρωταθλητών Ευρώπης.

Ο Παναθηναϊκός παρότι μπήκε ορεξάτος στο παιχνίδι κι έδειξε πως ήθελε να πάρει τα ηνία του ματς (15-20 στο 10’), ωστόσο είδε την καλή επιθετική του λειτουργία να πηγαίνει… περίπατο στο δεύτερο 10λεπτο. Ο Ολυμπιακός «έσφιξε» την άμυνά του, κέρδισε τις εναέριες μονομαχίες (είχε 18 ριμπάουντ εκ των οποίων 4 επιθετικά, έναντι μόλις 9 του αντιπάλου του) και με πολύ καλύτερες επιλογές στην επίθεσή του (με κύριους εκφραστές τους Πρίντεζη και Παπανικολάου), πήρε τα ηνία στο σκορ. Έτσι βρέθηκαν οι Πειραιώτες να προηγούνται με 43-33 στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, θέτοντας πολλούς προβληματισμούς στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος έβλεπε τους παίκτες του να συνεχίζουν να χάνουν τα ριμπάουντ, αλλά και να μην μπορούν να διασπάσουν την άμυνα του Ολυμπιακού.

Οι «ερυθρόλευκοι» παρόλο που είδαν τους αντιπάλους τους να πλησιάζουν μ’ ένα σερί 0-9 (49-47 στο 28’), ωστόσο δεν έχασαν την ψυχραιμία τους. Η καλή άμυνα του Χάινς και οι λύσεις στην επίθεση απ’ τον Γκετσεβίτσιους έδωσαν εκ νέου στον Ολυμπιακό προβάδισμα (72-61 στο 36’) και ουσιαστικά έκοψαν τη φόρα των «πρασίνων» και κυρίως του Ιαν Βουγιούκα, ο οποίος ήταν κι η πιο ουσιαστική απειλή στην επίθεση. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε να πιέζει για ν’ αλλάξει τα δεδομένα λίγο πριν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση του τελευταίου λεπτού του ματς, αλλά αποδείχθηκε ότι πλέον ήταν κάπως αργά. Τα καλάθια του Διαμαντίδη και του Βουγιούκα δεν ήταν αρκετά, όπως κι η επιλογή να στέλνουν τους παίκτες του Ολυμπιακού στη γραμμή των βολών, καθώς οι Πειραιώτες είχαν όση ψυχολογία τους χρειαζόταν για να κρατήσουν τη νίκη (84-78), να κάνουν το 1-0 στη σειρά και να πάνε με άλλον… αέρα στο ΟΑΚΑ για το δεύτερο ματς την προσεχή Πέμπτη.

Τα δεκάλεπτα: 15-20, 26-13, 17-19, 26-26