Ν. Λινάρδος: “Μαθαίνει να κερδίζει με το “πρέπει””…

Η εικόνα της εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας είναι το… talk of the town στα μπασκετικά στέκια. Κι ο Νίκος Λινάρδος δεν θα μπορούσε παράλληλα με την ενασχόλησή του με το Μαρούσι, να μην ασχολείται και με την εθνική ομάδα, η οποία όπως αναφέρει μιλώντας στο site του συνδέσμου των Ελλήνων προπονητών “… μπορεί να μην διαθέτει εμπειρία, αλλά μαθαίνει να κερδίζει με το “πρέπει””!

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο νέος προπονητής του Αμαρουσίου:
“Βλέποντας με πιο καθαρό μυαλό τις αντιπάλους της Εθνικής και τα δεδομένα μας, μπορούμε να πούμε ότι η νέα αυτή ομάδα έχει δειξει χαρακτήρα. Έχασε ένα παιχνίδι που βρέθηκε επιθετικά και αμυντικά σε κακή ημέρα, από ομάδα μάλιστα που μόνο τυχαία δεν είναι. Άλλωστε κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιο και διαθέτει 5-6 παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκα.
Η Εθνική προσπαθεί να κερδίσει τα παιχνίδια από την σκληρή της άμυνα. Δεδομένου της έλλειψης μεγάλου επιθετικού ταλέντου λόγω των πολλών απουσιών, θα πρέπει να παίξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, διότι στο πέντε-εναντίον-πέντε με αντιπάλους όπως η Ρωσία κι η Σλοβενία, θα είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθούν καταστάσεις για εύκολο καλάθι.
Κατά τα άλλα είναι πολύ σωστή η τακτική του ομοσπονδιακού προπονητή να δώσει έμφαση στην πίεση των γκαρντ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου, ώστε να μπορέσει να κερδίσει χρόνο στην άμυνα και να καταφέρει να κλειδώσει τον αντίπαλο της.

Η παρουσία ενός πολύ καλού Φώτση, ενός σταθερού Μπουρούση και δύο παικτών όπως ο Ζήσης κι ο Καλάθης αποτελούν εγγύηση για τη συνέχεια. Αυτοί παίζοντας σωστά και με ωριμότητα μπορούν να τραβήξουν τους υπόλοιπους, που θα χρειαστεί να μπουν στο παιχνίδι. Ίσως να δούμε κι ένα πιο μικρό rotation σε σχέση με τα φιλικά και την πρώτη φάση, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις ομάδες που μας δυσκολεύουν.

Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι και προπονητές εύχονται η Εθνκή να περάσει νικηφόρα στη δεύτερη φάση και να μπορέσει να διεκδικήσει στα χιαστί το κάτι παραπάνω. Σίγουρα η εμπειρία λείπει από την Εθνική, αλλά το ότι κέρδισε το χθεσινό παιχνίδι με την Κροατία έτσι όπως το κέρδισε μόνο καλό θα κάνει τόσο στην ψυχολογία, όσο και στο γεγονός ότι η ομάδα πρέπει να μάθει να κερδίζει με το “πρέπει”, τα παιχνίδια δηλαδή που κρίνουν τις ισορροπίες”.