Ν. Οικονόμου: “Τα παιδιά έχουν δυνατότητες…”!

Στο μυαλό του Νίκου Οικονόμου μπορεί να… τριβελλίζει η πρόταση που έχει απ’ τον ΚΑΟΔ, αλλά δεν παραλείπει να ρίχνει και “κλεφτές” ματιές στην προσπάθεια της εθνικής ομάδας στη Λιθουανία. Κι όπως τόνισε στον Sentra 103,3 “… η Εθνική βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, αλλά αυτά τα παιδιά έχουν αυτοπεποίθηση, πιστεύουν στον εαυτό τους κι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν και να πάνε καλύτερα στη συνέχεια”. Φυσικά δεν παρέλειψε να “βάλει πλάτη” προκαταβολικά, σε περίπτωση που η εθνική δεν μπορέσει στα ματς της επόμενης φάσης να τα πάει καλά. “Δεν θα πρέπει να βγούμε και να πυροβολήσουμε”, πρόσθεσε…

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Νίκος Οικονόμου:
Για την πορεία της Εθνικής ομάδας:
“Η Εθνική βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, καθώς απουσιάζουν πολλοί παίκτες. Οι παίκτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ομάδα έχουν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Ο στόχος επιτεύχθηκε, πέρασαν στην επόμενη φάση και παιχνίδι με παιχνίδι θα το αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Τώρα έχουν δυο δύσκολα παιχνίδια μπροστά τους, αλλά την κρυάδα των πρώτων αγώνων την πήραν. Τα παιδιά έχουν αυτοπεποίθηση, πιστεύουν στον εαυτό τους και νομίζω πως έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν και να πάνε καλύτερα στη συνέχεια”.

Για τις αλλαγές στην φετινή Εθνική ομάδα:
“Έχει αλλάξει η νοοτροπία της Εθνικής. Υπάρχουν παιδιά που έχουν ηγετικό ρόλο και μπράβο τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχαν και τις προηγούμενες χρονιές, αλλά παλιότερα υπήρχε ο Διαμαντίδης, ο Παπαλουκάς, ο Σπανούλης, ο Σχορτσιανίτης,ο Φώτσης, ο Ζήσης και ο Μπουρούσης. Τότε ήταν όλοι μαζί. Τώρα θα βγει μπροστά ο Φώτσης, ο Ζήσης και ο Μπουρουσης, γιατί λείπουν κάποιοι άλλοι, και ακολουθούν και οι υπόλοιποι. Βλέπουμε ότι ο Βασιλειάδης έχει κάνει δυο πολύ καλά παιχνίδια και ο Καλάθης ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις. Είναι μια καινούργια ομάδα, με σφιχτή άμυνα, προσπαθεί να τρέξει και είναι κάτι σαν πρωτάρηδες. Είναι μια ομάδα η οποία χρειάζεται το χρόνο της. Για μένα μια επιτυχία θα είναι να περάσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλές Εθνικές ομάδες που έχουν περάσει από αυτό το μεταβατικό στάδιο των αλλαγών, είδαμε ότι είχαν εξαφανιστεί από το χάρτη. Οι Ιταλοί είχαν εξαφανιστεί, το ίδιο και οι Σέρβοι και μιλάμε για μεγάλες ομάδες. Η Εθνική έχει καλό πρόσωπο παρ’ όλες τις αλλαγές. Αν δεν καταφέρουν να κερδίσουν τα παιχνίδια στην επόμενη φάση δεν θα πρέπει να βγούμε και να πυροβολήσουμε. Έχει δώσει πολλές μεγάλες επιτυχίες η Εθνική ομάδα. Δεν είναι δεδομένο ότι θα πάρει μετάλλιο. Πριν από δυο χρόνια, στο Ευρωμπάσκετ, κανείς δεν περίμενε ότι θα πάρουμε μετάλλιο και όμως καταφέραμε να κατακτήσουμε την 3 θέση. Τώρα βλέπουμε κάτι καινούργιο”.

Για το αν είναι διαφορετικός τώρα ο Ηλίας Ζούρος, από τότε που τον είχε προπονητή στον Ολυμπιακό:
“Όλα αλλάζουν στη ζωή, δεν μένει κανείς ίδιος. Τα πάντα εξελίσσονται. Κάθε χρόνος που περνάει μαθαίνεις κάτι διαφορετικό”.

Για τα μειονεκτήματα της Εθνικής ομάδας:
“Για μένα παίζει σημαντικό ρόλο σε τι κατάσταση θα βρεθούν οι ηγέτες της κάθε ομάδας. Αυτοί “τραβούν” την ομάδα. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρχει και ικανότητα από αυτούς που θ’ ακολουθήσουν, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του παιχνιδιού. Το μοναδικό μειονέκτημα της Εθνικής είναι η απειρία και ο ενθουσιασμός. Αν μπορούν, δηλαδή να κοντρολάρουν τον ενθουσιασμό και το άγχος τους στις κρίσιμες στιγμές. Καμία φορά με τον ενθουσιασμό μπλοκάρει όλο το μυαλό. Αυτό είναι το επικίνδυνο για μένα. Και το είδαμε και χθες ότι η Εθνική ξέφυγε με 20 πόντους και μετά έφτασε η διαφορά στο καλάθι. Αυτό οφείλεται στην απειρία. Παλιά αν έχανε με 10 πόντους στα τελευταία λεπτά, έλεγες ότι θα κέρδιζε. Τότε είχανε την ψυχολογία και την εμπειρία. Δεν πίστευαν ότι θα χάσουν. Όταν η Εθνική βρεθεί από κάτω, πρέπει να υπάρχει ηρεμία και ικανότητα για να αντεπεξέλθουν στη δυσκολία του παιχνιδιού”.

Για το μέλλον του:
“Είναι πολύ σοβαροί άνθρωποι στον Κ.Α.Ο.Δ. Μου έχει γίνει πρόταση και τη σκέφτομαι. Θα αποφασίσω αυτές τις μέρες ”.