Ξεκίνησε όπως… τελείωσε!
71-50 η Ελλάδα την Πολωνία στο Ρίμινι

Με νίκη ολοκλήρωσε τις εμφανίσεις της στο τουρνουά της Κύπρου η ελληνική ομάδα, με νίκη ξεκίνησε σ’ εκείνο του Ρίμινι! Η εθνική μας επικράτησε με 71-50 της Πολωνίας με τον Κώστα Κουφό ν’ αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης, έχοντας στείλει το… μήνυμά του στους αντιπάλους του απ’ το ξεκίνημα του ματς. Η ελληνική ομάδα αν και παρουσίασε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, κατάφερνε να βρίσκει ρυθμό στο παιχνίδι της και να φτάνει στη νίκη.

Με τους Ζήση, Σλούκα, Παπανικολάου, Μπουρούση και Κουφό ξεκίνησε ο Ηλίας Ζούρος στο πρώτο ματς του τουρνουά του Ρίμινι, όμως εκείνο που είδε στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ήταν ένα… μονοδιάστατο παιχνίδι, με τον Κουφό ν’ αποτελεί την “αιχμή του δόρατος”, έχοντας πετύχει στα πρώτα 6 λεπτά της αναμέτρησης τους 11 απ’ τους 15 πόντους του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος! Η αμυντική λειτουργία της εθνικής μας, όμως ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη απ’ τον επιθετικό οίστρο του Έλληνα σέντερ, κι αυτό επέτρεπε στους Πολωνούς να… γυρίζουν στο παιχνίδι, καλύπτοντας τις διαφορές που επιχειρούσε να “χτίσει” η ελληνική ομάδα. Το τέλος του πρώτου 10λέπτου βρήκε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να προηγείται με 18-19, το οποίο διαμορφώθηκε από κακή αμυντική λειτουργία που επέτρεψε στους αντιπάλους της να πετύχουν τρίποντο σχεδόν με το τέλος του χρόνου.

Βέβαια στην συνέχεια η εθνική μας παρουσίασε ένα άλλο πρόσωπο. Πιο “σφιχτή” άμυνα, πλουραλισμός στην επίθεση και λύσεις από παίκτες οι οποίοι καλούνται να… κολυμπήσουν γρήγορα στα βαθιά! Μ’ ένα ξέσπασμα η εθνική μας μετέτρεψε το 18-19 του δεκαλέπτου σε 18-25 στο 13′ κι εκτίναξε τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (21-31) στο 17.  Το ημίχρονο βρήκε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπροστά με 23-41, χάρη στην ομαδική δουλειά σε άμυνα κι επίθεση…

Το “νερό έμοιαζε να έχει μπει στο αυλάκι” για την Ελλάδα, που πάντως συνέχισε να παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στο ρυθμό της, επιτρέποντας στους αντιπάλους της να “ροκανίζουν” συχνά-πυκνά τις διαφορές που δημιουργούσε. Ο Ηλίας Ζούρος, πάντως φρόντιζε με συνεχείς αλλαγές στην πεντάδα να “φρεσκάρει” την ομάδα κι αυτό φάνηκε ν’ αποδίδει καρπούς, με τους διεθνείς μας ν’ ανεβάζουν “στροφές”, να ξεφεύγουν με 64-46 στο 34′ και να βάζουν τέλος στις όποιες ελπίδες αντίδρασης των αντιπάλων τους. Η τελική επικράτηση (71-50) συνεχίζει να στέλνει θετικά μηνύματα, αλλά σίγουρα θα πρέπει να δουλευτούν αρκετοί τομείς ακόμη, ώστε να μπορεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να είναι απόλυτα έτοιμο στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.

Τα δεκάλεπτα: 18-19, 5-22, 16-12, 11-18

Ελλάδα (Ζούρος):
Βασιλειάδης 10, Μπουρούσης 2, Ζήσης 4, Φώτσης 3, Παπανικολάου 4, Χαραλαμπίδης 9, Βουγιούκας 9, Κουφός 16, Καϊμακόγλου 7, Σλούκας 3,  Μάντζαρης 2, Π. Καλάθης 2

Πολωνία (Πίπαν): Μπερίσα 13, Λαπέτα 3, Σκιμπνιέβσκι, Πάμουλα 8, Λέοντζικ 4, Σζέβτσικ 5, Βισνιέβσκι, Κόσζαρεκ 7, Σζότκα 1, Βαζίνσκι 5, Κελάτι 3, Χρίτσανιουκ 1

Η. Ζούρος: «Αποδοτική η άμυνα»
Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Ηλίας Ζούρος, δήλωσε μετά το τέλος της αναμέτρησης: «Σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι. Η άμυνα ήταν αρκετά αποδοτική και αυτό πρέπει να είναι και στο βασικό συστατικό στοιχείο που θα πρέπει να διαθέτει αυτή η ομάδα. Είναι σημαντικό το πρόσωπο που δείξαμε στο δεύτερο δεκάλεπτο όπου κάναμε ένα επιμέρους 22-5. Σε γενικές γραμμές προσπαθήσαμε να μοιράσουμε το χρόνο, και όλοι έπαιξαν ως 22 λεπτά με μοναδική εξαίρεση τον Σλούκα που έπαιξε λίγο περισσότερο. Πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο στο ριμπάουντ, πρέπει αυτή η ομάδα να πάρει περισσότερα ριμπάουντ. Κάθε μέρα δουλεύουμε, βελτιωνόμαστε και αυτή η προσπάθεια πιστεύω ότι φαίνεται. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τη δουλειά που κάνουν τα παιδιά κάθε μέρα».

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης μίλησε για καλά στοιχεία και τη βάση από την οποία θα πρέπει να ξεκινά η Ελλάδα: «Δείξαμε κάποια καλά στοιχεία και σήμερα σε ότι αφορά την αγωνιστικότητα και την προσπάθεια στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση. Κάναμε ένα ακόμη βήμα μπροστά και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι, σε αυτό το ρυθμό. Στόχος είναι να βελτιωνόμαστε, να δουλεύουμε πάνω στις αδυναμίες μας και να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας. Η απαραίτητη συνθήκη για αυτή την ομάδα είναι να προσπαθούμε συνεχώς, να παλεύουμε σε κάθε φάση. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην το κάνουμε αυτό. Από εκεί θα πρέπει να ξεκινάμε, αυτή θα είναι η βάση και στη συνέχεια θα χτίζουμε πάνω σ’ αυτό».

*Εκτός 12άδας ήταν οι Νικ Καλάθης, Μαυροειδής, Μπράμος, Ξανθόπουλος.
*Η Ελλάδα αύριο αντιμετωπίζει τη Βοσνία στις 7.15μ.μ., ενώ στις 9.45μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η αναμέτρηση Ιταλία-Πολωνία.