«Ο θρόνος είναι έτοιμος για τον Νίκο»

O Γιώργος Βασιλακόπουλος βρέθηκε στην εκδήλωση της πίτας της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και μίλησε στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τονίζοντας τη σιγουριά του για διάκριση της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΟΚ περιμένει τον Νίκο Γκάλη για να τον τιμήσει…

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος:

Για την Εθνική και το Ευρωμπάσκετ:

«Είναι η πρώτη φορά που το λέω δημόσια, και το λέω εδώ στη Θεσσαλονίκη, αλλά πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά στο Ευρωμπάσκετ. Και μετά, στο Παγκόσμιο του 2014, θα έχουμε επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχουμε πολύ καλή ομάδα, πολύ καλούς παίκτες, παλιούς και νέους και πιστεύω στην ομάδα και στην αποτελεσματικότητα της».

Για τις επαφές με παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ ή σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: 

«Μέχρι στιγμής οι ενδείξεις είναι θετικές ότι και τα παιδιά είναι στη διάθεση του προπονητή. Είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους, άλλωστε αρκετοί καλοί μας παίκτες παίζουν στο εξωτερικό. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε αλυσίδες να τους τραβάμε να έρθουν με το ζόρι. Αλλά και τα παιδιά πιστεύω θέλουν να παίξουν στην Εθνική και αυτό θα το δούμε και στην πράξη με την προετοιμασία».

Για την επιλογή του Αντρέα Τρινκέρι ανέφερε:

«Κακώς γίνεται ο διαχωρισμός και η υπόμνηση ότι είναι ξένος. Είναι Ευρωπαίος, όπως Ευρωπαίοι είμαστε κι εμείς. Άλλωστε οι περισσότεροι Έλληνες προπονητές χρησιμοποιούν Ευρωπαίους παίκτες, ή ξένους όπως το λέτε εσείς. Ποια η διαφορά; Αυτά είναι ξεπερασμένα».

Για το πως η Ομοσπονδία μπορεί και ανταπεξέρχεται της κρίσης και με δεδομένη τη μείωση των επιχορηγήσεων απ την Πολιτεία: 

«Το ελληνικό μπάσκετ και η ελληνική ομοσπονδία έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να θέσουν ισχυρά θεμέλια και να αντιπαρέρχονται μέχρι στιγμής θετικά της κρίσης. Είναι λάθος όμως η οριζόντια μείωση. Πρέπει σαν Πολιτεία να θέσει ορισμένα κριτήρια και να μη βάζει όλα τα αθλήματα στην ίδια μοίρα. Έχουμε 29-30 Ολυμπιακά αθλήματα, δεν μπορούν όμως όλα να δέχονται μείωσης 30-40% έτσι χωρίς σκέψη. Σε λίγο θα γίνει και το… τάβλι ολυμπιακό άθλημα και θα θέλει επιχορήγηση. Περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν και θα αντιδράσουμε. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και δε θα αντιδράσουμε απλά, θα απαιτήσουμε δικαιοσύνη, Το ελληνικό μπάσκετ απαιτεί, δεν επαιτεί».

Για την ανάγκη να δυναμώσουν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης:

«Είναι δεδομένο ότι το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται δυνατή Θεσσαλονίκη. Βλέπω με ικανοποίηση ότι η προσπάθεια του ΠΑΟΚ πάει πολύ καλά, όπως κάνει καλή προσπάθεια και ο Άρης. Και αγωνιστικά αλλά κυρίως στον τομέα της οικονομικής εξυγίανσης. Είναι θετικό επίσης ότι η περιφέρεια πάει πολύ καλά, ότι γεμίζουν εκεί τα γήπεδα. Είναι ικανοποιητικό αυτό. Σαφώς και υπάρχει η κυριαρχία των δύο μεγάλων ομάδων της Αθήνας, που προέρχεται απ την οικονομική ισχύ των δύο οικογενειών. Αυτό σαφώς το δίπολο δεν είναι καλό, δεν είμαστε και… χαρούμενοι που επί μια σχεδόν δεκαετία κυριαρχούν οι δύο ομάδες, αλλά γι αυτό είναι σημαντικό οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης και γενικά η πόλη να δυναμώσει. Μαζί με την άνοδο της περιφέρειας, όπως αυτή εκφράζεται τώρα, θα είναι καλό για το ελληνικό μπάσκετ».

Για την αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων:

«Είμαστε θετικοί. Οι μεγάλες Εθνικές ομάδες πρέπει να παίζουν και κάποιους αγώνες ενώπιον των δικών τους φιλάθλων. Εμείς έχουμε να παίξουμε σε εντός έδρας προκριματικό αγώνα απ’ το 2002. Επειδή προκρινόμασταν συνεχώς στις τελικές φάσεις. Πρέπει να παίζουμε και στη χώρα μας καμιά φορά και όχι με ομάδες ανίσχυρες, αλλά με καλές ομάδες για να κρατάμε ψηλά την αγάπη του κόσμου, που τη θέλει η Εθνική ομάδα, την έχει, αλλά από κοντά θα είναι καλύτερα για όλους».

Για τις εξελίξεις στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή:

«Δεν με εκφράζει έτσι όπως λειτουργεί. Πρέπει να θυμίζουμε στον κόσμο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν απ την Ελλάδα, σε λίγο θα το ξεχάσουν όλοι. Να γίνεται για παράδειγμα η εκλογή του προέδρου της ΔΟΕ στην αρχαία Ολυμπία. Γι αυτό και δεν θα θέσω υποψηφιότητα για την προεδρία».

Για την τιμητική διάκριση στον Νίκο Γκάλη, επανέλαβε:

«Το έχουμε πει εδώ και χρόνια και το ξαναλέμε και τώρα. Ο θρόνος είναι έτοιμος για τον Νίκο και τον περιμένει. Είναι δικό του θέμα το πότε…».