Παπακαλιάτης: «Είχε αποφασιστεί ήδη η πτώση»

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο athleticradio.gr και συγκεκριμένα στον συνάδελφο Μανώλη Θέμελη παραχώρησε ο Μανώλης Παπακαλιάτης την επομένη της οριστικής αποχώρησης του Ηρακλείου από τη Β’ Εθνική, προκειμένου να παίξει στην Α’ ΕΚΑΣΚ.

Ο παλιός πρόεδρος του Ηρακλείου μίλησε για την κατάσταση σε όλο το κρητικό μπάσκετ, είπε ότι η απόφαση του Ηρακλείου για πτώση στην ΕΚΑΣΚ είχε αποφασιστεί πριν από τη χθεσινή συνάντηση, χαρακτήρισε τον ΟΦΗ «πηγάδι χωρίς πάτο» και προειδοποίησε ότι θα έχει την ίδια μοίρα αν δεν βρεθούν χρηματοδότες, ενώ δήλωσε μετανοιωμένος που έβαλε χρήματα την εποχή που ήταν αυτός στον προεδρικό θώκο.

«Καλύτερα να τα έδινα σε φτωχούς και άπορους παρά σε Αμερικανούς και ξένους αθλητές. Όπως πεθαίνει οικονομικά η Ελλάδα, έτσι πεθαίνει και ο αθλητισμός. Όταν ένας άνθρωπος πεινάει, θα μπορεί να δίνει τα χρήματα στον αθλητισμό» είπε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Παπακαλιάτης.

Αναλυτικά ο Μανώλης Παπακαλιάτης μίλησε:

Για την χθεσινή παρουσία του στο ΔΣ του Ηράκλειο:

«Δέχτηκα μια πρόσκληση από τον κύριο Ρυακιωτάκη για να πω την γνώμη μου ως παλιότερος και πιο έμπειρος παράγοντας. Όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αν δεν υπάρχουν τα χρήματα δεν υπάρχουν και αυτές. Τελικά, δεν βρέθηκαν τα χρήματα που απαιτούνταν. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο ΟΦΗ. Αν δεν βρεθεί χρηματοδότης, θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα. Με φώναξαν για να πω την γνώμη μου αλλά τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Όταν δεν υπάρχουν χρήματα, δεν μπορεί να προχωρήσει μια ομάδα. Στην αγορά δεν υπάρχουν χρήματα και όσοι τα έχουν δεν τα δίνουν».

Για την πτώση της ομάδας στο τοπικό:

«Ο Γιάννης Χαρωνίτης αισθανόταν πικραμένος από την στάση κάποιων μελών του ΔΣ και δεν ήταν διατεθειμένος να βάλει χρήματα με αυτήν την κατάσταση. Απ’ ότι μου είπαν, απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 90.000 ευρώ. Αυτά είναι τα έξοδα. Υπάρχουν και τα έσοδα όμως, δεν είναι κάτι σίγουρο. Επί της ουσίας για να λειτουργήσει η ομάδα απαιτείται ρευστότητα. Το ΔΣ δεν ήθελε να συμμετάσχει η ομάδα στην Β’ Εθνική υπό την έννοια ότι δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις και τα μέλη του δεν ήθελαν να αναλάβουν αυτό το βάρος. Θεωρώ ότι είχε αποφασιστεί ήδη η πτώση της ομάδας στο τοπικό πρωτάθλημα».

Για τη δική του εποχή:

«Το έχω πει πολλές φορές ότι έχω μετανιώσει που έδωσα αυτά τα χρήματα. Βέβαια, δεν με τράβηξε κανένας από το μανίκι. Από τη μια πλευρά χαίρομαι που σκέφτομαι ότι η πόλη μας έζησε χαρές αλλά και ότι τα έδωσα για κάποια παιδιά όπως ο Δόντσιος και ο Καραφύλλης που τους βλέπω στο δρόμο. Καλύτερα να τα έδινα σε φτωχούς και άπορους παρά σε Αμερικανούς και ξένους αθλητές. Όπως πεθαίνει οικονομικά η Ελλάδα, έτσι πεθαίνει και ο αθλητισμός».

Για την συγχώνευση ΟΦΗ και Ηράκλειο: «Δεν είναι εύκολο να γίνει μια συγχώνευση. Χρειάζεται μια νομική φόρμουλα για να συμβεί αυτό. Εμείς τότε είχαμε κάνει μια φόρμουλα για να συμμετάσχει η ομάδα στην Α2. Όπως πάνε τα πράγματα, είναι μονόδρομος να βρεθεί μια οικονομική φόρμουλα».

Για τον ελληνικό αθλητισμό:

«Όλοι κουράζονται. Δεν μπορούν να τραβάνε το κουπί από μόνο τους. Κουράστηκε ο Κόκκαλης, ο Βαρδινογιάννης, ο Γιαννακόπουλος. Και όταν κουράζονται οι παράγοντες, τότε οι ομάδες παίρνουν την κάτω βόλτα. Όταν ένας άνθρωπος πεινάει, θα μπορεί να δίνει τα χρήματα στον αθλητισμό».

Για τον ΟΦΗ:

«Η τελευταία φορά που ασχολήθηκα με τον αθλητισμό ήταν όταν μου ζητήθηκε από τον κύριο Κουράκη να βοηθήσω τον ΟΦΗ. Το έκανα επειδή έχω καλή σχέση με τον δήμαρχο αλλά και επειδή ήθελα να συμμετάσχω σε αυτήν την προσπάθεια. Δυστυχώς δεν βλέπω φως στον ΟΦΗ. Είναι δραματική η κατάσταση. Ο ΟΦΗ είναι ένα πηγάδι χωρίς πάτο. Ακούγονται διάφορα νούμερα από τα οποία κανένα δεν είναι σίγουρο. Εκτός αν βρεθεί κάποιος να βάλει χρήματα.

Όταν υπάρχει στον ΟΦΗ ένα χρέος πάνω από 10 εκ.ευρώ, θα πρέπει να βρεθεί ένας για να βάλει τα μισά. Δεν υπάρχουν λύσεις. Αν γινόταν αυτό που είχαμε πει το 2010 όταν η ομάδα δεν πήρε την άνοδο ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το τοπικό ώστε σε τρία χρόνια να επανέλθουμε δίχως χρέη ή με ελάχιστα χρέη. Δεν το δέχτηκε αυτό το ΔΣ και φτάσαμε σε αυτό το σημείο».

Για το μέλλον του ΟΦΗ:

«Σίγουρα, δεν είναι εποχές για να πετάμε τα χρήματα μας. Το έκανα με την όρεξη μου προσπαθώντας και εγώ να βοηθήσω από την δική μου πλευρά. Βεβαίως πρέπει να πω ότι το 2009 ήταν τελείως διαφορετικές οι συνθήκες από αυτές που είναι τώρα. Δυστυχώς, οι συνθήκες στην Ελλάδα γίνονται χειρότερες μέρα με την μέρα. Άρα το 2009 η προσπάθεια που έκανα με τον κύριο Κουράκη δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή εποχή. Κοιτάξτε μπορεί να βρεθούν επιχειρηματίες από το Ηράκλειο που θα βοηθήσουν την ομάδα και να έχουν όρεξη να το κάνουν».

Για τον ΑΓΟΡ:

«Ο ΑΓΟΡ είναι ένα νοικοκυρεμένο σωματείο και έχει μπει στην ομάδα ένας άνθρωπος που ξέρει το μπάσκετ από το Α έως το Ω, ο Κωστής Τζομπανάκης και λειτουργεί με την βοήθεια αρκετών φίλων».

Πηγή: athleticradio.gr