Σμυρλής: «Tο πλεονέκτημα στο Ηράκλειο»

Το μόνο που ελπίζει ο Γιάννης Σμυρλής είναι τα 13 χρονιά που βρίσκεται στο τιμόνι του  Φιλαθλητικού να μην φανούν  γρουσούζικα και  να καταφέρει η ομάδα του να πάρει την πιο σημαντική της νίκη της μέχρι σήμερα και κατ’ επέκταση το εισιτήριο για την άνοδο. Ο Γενικός Αρχηγός της ομάδας του Ζωγράφου έτη τώρα παλεύει για να δει  το σύλλογο του να εξελίσσεται δυναμικά με νέους αθλητές .

Το 23 έτος ηλικίας που… χαρακτηρίζει τους ¨”κόκκινους” ίσως να είναι μια από τις  επιλογές του και το γεγονός ότι παιδιά βγαλμένα από τα σπλάχνα του πρωταγωνιστούν σίγουρα του προσάπτει αίσθημα υπερηφάνειας. Ο Γιάννης Σμυρλής μίλησε γι’ αυτές τις επιλογές καθώς και για το ντέρμπι με το Ηράκλειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και τους στόχους του Φιλαθλητικού σε κάθε πιθανό αποτέλεσμα που θα δείξει η 26η αγωνιστικη.

Για το μεγάλο παιχνίδι – τελικό της Κυριακής : «Τα έφερε έτσι η μοίρα και αναγκαστικά θα παιχθεί το πρωτάθλημα στην τελευταία αγωνιστική μέσα στο Ηράκλειο, όπου θα παίξουν οι δύο καλύτερες κατά τεκμήριο ομάδες του 2ου ομίλου του Νότου της Γ’ Εθνικής σε έναν αγώνα για την πρώτη θέση, όπου εύχομαι και ελπίζω να κερδίσει ο καλύτερος. Αντίστοιχα προβλήματα με το Ηράκλειο και τον τραυματισμό του Χαρίση έχουμε και εμείς, αφού ο Βαρυπάτης δεν αγωνίζεται εδώ και δύο μήνες, ενώ και ο Ηλιόπουλος ήταν εκτός ομάδας για περίπου ενάμιση μήνα και παρότι επανήλθε με την Εξω Παναγίτσα δεν είναι ακόμα στην κατάσταση που θα επιθυμούσε ο ίδιος αλλά και εμείς. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι είναι ένα παιχνίδι – τελικός και θα κερδίσει όποια ομάδα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει την συγκεκριμένη ημέρα. Πάντως πιστεύω ότι οι ομάδες είναι σε τέτοιο επίπεδο που και όποια τερματίσει δεύτερη θα πρωταγωνιστήσει και στους αγώνες μπαράζ που θα ακολουθήσουν».

Για το που θα κριθεί το παιχνίδι : «Είναι ένας τελικός που σίγουρα έχει το πλεονέκτημα το Ηράκλειο, που είναι αφενός πιο έμπειρο και αφετέρου παίζει στην έδρα του. Εμείς αγωνιζόμαστε με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα παιχνίδια, θα προσπαθήσουμε να παίξουμε θεαματικό μπάσκετ όπως συνηθίζουμε και εύχομαι να κερδίσει ο καλύτερος. Αν θα έπρεπε να κάνω κάποια πρόβλεψη δίνω ποσοστό νίκης του Ηράκλειου 60% και 40 % νίκης του Φιλαθλητικού ».

Για τους φιλάθλους που Φιλαθλητικού που θα ακολουθήσουν την ομάδα στην Κρήτη: «Στην Αθήνα κυρίως αλλά και σε όποιες επαρχιακές πόλεις αγωνίσθηκε φέτος η ομάδα μας υπήρχε συνοδεία αρκετών γονέων και συγγενών κυρίως των νεαρών αθλητών μας, οι οποίοι μας παρακολουθούν. Στη Ραφήνα για παράδειγμα ήρθαν γύρω στα 120 άτομα, στο Ίλιον 85, ενώ ήρθαν αρκετοί και στη Χαλκίδα και στη Λιβαδειά.  Έχοντας στην ομάδα μας και τα δύο Κρητικά παιδιά (σ.σ. Σαλούστρο και Γρύλλη), που σίγουρα οι συγγενείς και φίλοι τους θα έρθουν να τα παρακολουθήσουν, σε συνδυασμό και με τους υπόλοιπους νεαρούς τους οποίους συνήθως οι γονείς ακολουθούν, πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα αριθμό περίπου 50 με 60 φιλάθλους μας την Κυριακή στο Λίντο».

Για την ατμόσφαιρα μέσα στο γήπεδο : «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ατμόσφαιρα μέσα στο γήπεδο θα κυμανθεί σε αθλητικά πλαίσια. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα το οποίο που δεν έχει ανάγκη να ποδοσφαιροποιήσει κάποιες καταστάσεις. Επειδή παίζουν δύο τόσο αξιόλογες ομάδες θεωρούμε ότι θα κερδίσει το μπάσκετ και δεν πρέπει να δούμε άλλα φαινόμενα που στις μέρες μας πάνε τον αθλητισμό πάρα πολύ πίσω. Εύχομαι λοιπόν όλα να κυλήσουν σε κόσμια και αθλητικά πλαίσια ».

Για το παιχνίδι του πρώτου γύρου στου Ζωγράφου : «Στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου στην έδρα μας δεν έγινε το παραμικρό, όπως άλλωστε σε όλα τα παιχνίδια που έχουν γίνει στου Ζωγράφου. Δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Πιστεύω λοιπόν ότι θα τύχουμε και εμείς της γνωστής Κρητικής φιλοξενίας».

Για τους στόχους του Φιλαθλητικού : « Έμείς δεν είμαστε μια ομάδα που στήθηκε με αυτοσκοπό την άνοδο στην Β’ Εθνική. Είμαστε μια ομάδα που καταδεικνύει την προοπτική του ελληνικού μπάσκετ στις δύσκολες οικονομικές ημέρες που ζει η χώρα μας. Εδώ και χρόνια ο Φιλαθλητικός, ακόμα και τις εποχές της ευμάρειας κινούταν σε αυτά τα πλαίσια, με νεαρούς αθλητές που συνέχιζαν την πορεία τους σε μεγαλύτερα και ενδεχομένως επαγγελματικά σωματεία. Στο ίδιο λοιπόν πλαίσιο κινούμαστε και τώρα με την ομάδα να έχει ικανοποιήσει το φίλαθλο κοινό σε ότι αφορά το θέαμα που έχει προσφέρει, αλλά και εμάς τους ίδιους, αφού είναι μια ομάδα με προοπτική, με νεαρούς αθλητές μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος το Εφηβικό μας τερμάτισε τρίτο στο Πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ πίσω από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, έχοντας μάλιστα κερδίσει την τελευταία δύο φορές, οπότε πιστεύω ότι το μέλλον έτσι και αλλιώς ανήκει στον Φιλαθλητικό και σε ομάδες τύπου Φιλαθλητικού. Φέτος το βασικό μέλημα μας ήταν τα παιδιά της ομάδος να προοδεύσουν αθλητικά και από εκεί και πέρα να μην υπάρχουν τραυματισμοί. Του όποιους τραυματισμούς είχαμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς καταφέραμε με πολύ ομαδική δουλειά να τους καλύψουμε. Και έτσι φθάσαμε σήμερα στο σημείο διεκδίκησης του τίτλου και της ανόδου. Οι αθλητές μας είναι νέοι και είναι φυσικό να έχουν φιλοδοξίες. Μακάρι λοιπόν να μπορέσουμε να τους δούμε και σε παραπάνω κατηγορίες, είτε μαζί με την ομάδα μας είτε ως αθλητές που θα παίξουν και θα απασχολήσουν το ελληνικό μπάσκετ  τα επόμενα χρόνια».

Για την πορεία της ομάδας τα τελευταία 13 χρόνια και την οικονομική κατάσταση της : «Στα τελευταία 13 χρόνια που είμαστε στη διοίκηση κινούμαστε στο ίδιο μοντέλο. Μία χρονιά λόγω τραυματισμών και ατυχιών υποβιβαστήκαμε στην τοπική κατηγορία της ΕΣΚΑ ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαμε κάνει μια αξιοπρόσεχτη πορεία. Στην συνέχεια στηριχθήκαμε στο Εφηβικό μας και με κορμό αυτούς και με κάποιες άλλες προσθήκες καταφέραμε και επανήλθαμε στην Γ Εθνική.  Ο Φιλαθλητικός είναι από τα πιο υγιή σωματεία όσο αφορά τα οικονομικά του διότι δεν είχε ποτέ διευρυμένο μπάτζετ,  βασιζόταν πάντα στις υποδομές του και σε νεαρούς αθλητές οι οποίοι δεν έχουν παρά μόνο ερασιτεχνικές απολαβές – οδοιπορικά. Με το ίδιο ακριβώς μοντέλο θα κινηθούμε αν η ομάδα ανέβει στη Β’ Εθνική ή παραμείνει στη  Γ’.  Δηλαδή θα κρατήσουμε ένα βασικό κορμό από νεαρούς  αθλητές που θα εμπλουτιστούν από κάποιους έμπειρους».

Για το φετινό επίπεδο στην Γ Εθνική : «Το επίπεδο στον 2ο όμιλο του Νότου στην Γ’ Εθνική ήταν φέτος ικανοποιητικό. Οι ομάδες αναγκάστηκαν λόγω της προκήρυξης της ΕΟΚ να δημιουργήσουναρκετά ισχυρά ρόστερ, αφού ουσιαστικά πέφτουν κατηγορία οι μισές ομάδες και θα είναι λυπηρό που ομάδες με πολύ ικανά ρόστερ ενδεχομένως να αποχαιρετήσουν την κατηγορία».

Για τους Ηρακλειώτες αθλητές του Φιλαθλητικού Χρήστο Σαλούστρο και Αντώνη Γρύλλη : «Πρόκειται για δύο εξαιρετικούς χαρακτήρες, φοιτητές που ταυτόχρονα με τις σπουδές τους παίζουν και μπάσκετ στην ομάδα μας. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από την παρουσία τους, τόσο του Αντώνη Γρύλλη που βρίσκεται δύο χρόνια μαζί μας, όσο και του Χρήστου Σαλούστρου που ήρθε φέτος μαζί μας. Θεωρώ ότι αν θέλουν να ασχοληθούν λίγο περισσότερο με το μπάσκετ σίγουρα θα παίξουν σε ψηλότερες κατηγορίες τα επόμενα χρόνια».

Πηγή: www.kretaworldbasket.gr