Αθλητές απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Γης πηγαινοέρχονταν από γήπεδο σε γήπεδο, αναμεμειγμένοι στο πλήθος των περίεργων περαστικών και των φίλων του μπάσκετ. Αφθονος κόσμος, ατελείωτο μπάσκετ και στο φόντο το Ζάππειο. Κάπως έτσι ήταν μέσες άκρες το σκηνικό κατά την πρώτη μέρα του πειραματικού παγκοσμίου πρωταθλήματος 3 on 3 που άρχισε χθες στην “καρδιά” της Αθήνας και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή. Ενα μικρό πανσπερμικό πανηγύρι, που όπως και όλα τα “πειράματα”, είχε και καλά, είχε και προβλήματα στο ξεκίνημά του. Είχε και ευτράπελα, όπως για παράδειγμα το… άπλωμα των ρούχων (φανέλες και σορτς) που έκαναν οι Γάλλοι προς το τέλος της βραδιάς, κρεμώντας ένα σχοινί σε δύο δέντρα!

Αν μη τι άλλο, το πρώτο πράγμα που κερδίζει τις εντυπώσεις στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 3 on 3 είναι το “κάδρο” που αντικρίζεις. Μπάσκετ στο Ζάππειο, κάτω από τον αττικό ουρανό. Αυτό και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργεί το streetball, η ευχάριστη, χαλαρή διάθεση και η ζωηρή παρουσία του κόσμου. Το κεντρικό γήπεδο ήταν σχεδόν γεμάτο από το απόγευμα, όπως και τα υπόλοιπα τρία, είτε έπαιζαν οι Αμερικανοί, είτε η Κινεζική Ταϊπέι και το Νεπάλ! Ο κόσμος ήταν τόσο πολύς, που αν προσπαθούσες να παρακολουθήσεις κάποιον “καλό” βραδινό αγώνα σε ένα από τα μικρά (και ολίγον τι δυσλειτουργικά για τους θεατές) γήπεδα, θα έπρεπε να έχεις πιάσει καλή θέση.

Το πρόγραμμα έγινε βέβαια λίγο… αχταρμάς κατά τη διάρκεια της ημέρας, η καντίνα δεν επαρκούσε (έπρεπε να δείτε την αντίδραση ενός Βραζιλιάνου παίκτη όταν κατάλαβε ότι πρέπει να σταθεί σε ουρά 10 ατόμων για να αγοράσει κάτι) και η μουσική ήταν αδύνατο να μην την… παραβλέψεις εάν δεν είσαι λάτρης του dance. Αρκετά με τη… γκρίνια όμως.

Πέρα από το ανιαρό θέαμα των απογευματινών αγώνων (εν πολλοίς ελέω ζέστης), είδαμε αρκετά ενδιαφέροντα. Οπως τη Γαλλία να ανατρέπει τον αγώνα με τη νεανική Αργεντινή και να νικάει στην παράταση με τρίποντο του Σουσού. Είδαμε εντυπωσιακά καρφώματα από Αμερικανούς και Αγγλους, αλλά και την πρώτη… σφαγή του τουρνουά, καθώς η Ισπανία νίκησε την Τσεχία με δύο βολές του Γκαρμπαχόσα στην εκπνοή του αγώνα, ύστερα από ένα φάουλ που… αν έγινε ήταν πιθανότατα εκτός χρόνου και μάλλον πατούσε τη γραμμή των 6,75μ.! Πως να μην τρελαθούν οι Τσέχοι…

Πέρα όμως από τις εντυπώσεις που άφησε η πρώτη μέρα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 3 on 3, καλό θα ήταν να γνωρίσουμε καλύτερα αυτή τη διοργάνωση που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Στην Αθήνα βρίσκονται ως επί τω πλείστον παίκτες ειδικευμένοι στο 3 on 3, όπως ο Βραζιλιάνος Ζαντονάιντε Λίμα, νούμερο 14 στην παγκόσμια κατάταξη ή ο Ρουμάνος Ανχέλ Σαντάνα, “θρύλος” στη χώρα του, όπου το 3 on 3 είναι πολύ πιο διαδεδομένο.

Οι “σταρ” του τουρνουά

Επίσης, συμμετέχουν πολλοί αθλητές μπάσκετ, πέρα φυσικά από την ελληνική τετράδα, τους Χάρη Γιαννόπουλο, Νίκο Παππά, Γιώργο Μπόγρη και Νώντα Παπαντωνίου, όλοι παίκτες Α1. Ο πλέον διάσημος είναι φυσικά ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα, δεν είναι πάντως ο μόνος. Ο Κάρλος Χιμένεθ ήταν επί σειρά ετών διεθνής και αρχηγός της Εθνικής Ισπανίας, από την οποία έχουν περάσει τόσο ο Λούθιο Ανγκούλο, όσο και ο Χουάμε Κομάς (ήταν μάλιστα στο ρόστερ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας).

Ο 19χρονος Ντίμιταρ Ντιμιτρόφ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του βουλγαρικού μπάσκετ στην ηλικία του, ενώ ο ύψους 2,12μ. Στάνισλαβ Βότρουμπεκ έχει φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα της Εθνικής Τσεχίας. Ο Ρώσος Ιλια Σιροβάτκο της Ενισέι υπήρξε διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας του (το 2006 είχε επισκεφτεί και την Κεφαλονιά για το Ευρωμπάσκετ εφήβων) και ο Αγγλος Μάιλς Χέσον είναι ο καλύτερος παίκτης της Λίβερπουλ.

Ο Γάλλος Ζαν Μπαπτίστ Αντόλφ Μισέλ (ή απλά JBAM, όπως αναγράφει η φανέλα του) εκτός από… κλώνος του Τουριάφ και θύτης των περισσότερων καρφωμάτων στην πρεμιέρα είναι και πρωταθλητής Γαλλίας με τη Σαλόν. Ο Ισραηλινός Γιοάντ Μπετ-Γιοσέφ έβαζε πέρυσι 20 πόντους μ.ό. στη Γκαλίν Ελιόν, ενώ ο 37χρονος Αμερικανοϊσραηλινός (μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης της διοργάνωσης) Κόρι Καρ έχει επιλεγεί στο νούμερο 49 του ντραφτ του ΝΒΑ το 1998 και έπαιξε 42 αγώνες με τους Σικάγο Μπουλς τη σεζόν 1998-99.

Οι “Ελληνες”

Επίσης, στο Ζάππειο βρίσκονται και δύο γνωστοί στο ελληνικό κοινό. Ο Ισραηλινός Αμίτ Ταμίρ έχει παίξει στο παρελθόν στον ΠΑΟΚ, στην ΑΕΚ και στο Γυμναστικό Λάρισας, ενώ ο Μάρτιν Μιούρσεπ, προπονητής της εσθονικής ομάδας, είναι φυσικά ο ίδιος που φόρεσε κάποτε τη φανέλα της ΑΕΚ…

Πρώτος ο Παππάς

Ολοκληρώνοντας την ανασκόπηση της πρώτης ημέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής ομοσπονδίας, ο Νίκος Παππάς ήταν ο πρώτος σκόρερ με 24 πόντους και έπονται ο Τούρκος Σονσιρμά (21π.), ο Ρουμάνος Σαντάνα (19π.) και ο Σλοβένος Φίνζγκαρ (19π.), αν και για αυτόν δεν υπάρχουν στοιχεία από τον αγώνα της Σλοβενίας με την Τσεχία… Την καλύτερη επίδοση σε ένα ματς την είχε ο Ουκρανός Αραμπατζί, που έβαλε 14 πόντους στον αγώνα με την Αργεντινή.