«Στο Προολυμπιακό δεν ήμασταν πραγματικό σύνολο»

Ο Νίκος Ζήσης μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της FIBA για την πρόσληψη του Αντρέα Τρινκέρι στην εθνική ομάδα, για την αποτυχία του προολυμπιακού τουρνουά και φυσικά για την επόμενη μεγάλη πρόκληση, το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

Αναλυτικά ο Νίκος Ζήσης μίλησε:

Για την πρόσληψη του Αντρέα Τρινκιέρι:

«Τον γνωρίζω από την ιταλική λίγκα, είναι ένας πάρα πολύ καλός κι έξυπνος προπονητής με πολλές καλές ιδέες για το μπάσκετ. Ξέρω τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας, μίλησα μαζί τους αλλά είχαν ούτως ή άλλως τις δικές τους απόψεις για 2-3 προπονητές. Χάρηκα που επελέγη ο Αντρέα Τρινκιέρι, γιατί τον έχω αντιμετωπίσει σε πολλά παιχνίδια της Σιένα με την Καντού και είναι ένας προπονητής που δίνει έμφαση στην τακτική και έχει πολλές γνώσεις».

Για την αποτυχία στο Προολυμπιακό Τουρνουά:

«Κάποιες φορές αυτές οι αποτυχίες σού δίνουν τη δύναμη και το κίνητρο να συνεχίσεις. Το μπάσκετ είναι σαν τη ζωή. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Πρέπει να πας μπροστά. Είχαμε ένα στόχο, να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Για κάποιους από μας, όπως εγώ, ο Σπανούλης και ο Φώτσης, θα ήταν η τρίτη συμμετοχή. Ημασταν κάπως άτυχοι στην τελευταία κατοχή απέναντι στην Νιγηρία, αλλά νομίζω πως γενικά επηρεαστήκαμε από το λίγο χρόνο προετοιμασίας. Δεν παίξαμε καθόλου καλή άμυνα. Δεν ήμασταν πραγματικό σύνολο. Οι παίκτες εντάχθηκαν αργά στην προετοιμασία, ειδικά όσοι παίζαμε στην Ιταλία, γιατί τελειώσαμε το πρωτάθλημα στις 22 Ιουνίου. Αυτό επηρέασε τη χημεία της ομάδας».

Για το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας:

«Ελπίζω να είμαστε υγιείς. Ηδη χάσαμε έναν πολύ σημαντικό παίκτη για την ομάδα μας, τον Βαγγέλη Μάντζαρη που υπέστη ρήξη χιαστών. Εύχομαι να είμαστε υγιείς για να τα πάμε καλά».

Για την αναμέτρηση με την Ρωσία του Φώτη Κατσικάρη:

«Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, ειδικά για εκείνον, αυτή είναι η αλήθεια. Ομως έτσι είναι η ζωή. Θα είναι προπονητής μιας μεγάλης ομάδας με σπουδαίους παίκτες. Είναι τιμή για εκείνον, αλλά και για την Μπιλμπάο να έχει τον προπονητή της στον πάγκο μίας τόσο σπουδαίας Εθνικής ομάδας».

Για τις εντυπώσεις του από το ισπανικό πρωτάθλημα:

«Η ACB είναι η πιο σκληρή λίγκα και έχει πολλές ανταγωνιστικές ομάδες. Βλέπουμε ομάδες όπως η Μανρέσα που είναι χαμηλά στη βαθμολογία να κερδίζει δυνατούς αντιπάλους όπως η Γκραν Κανάρια. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ρωσία, στην Ελλάδα ή την Ιταλία. Το ισπανικό πρωτάθλημα παίζεται σε γρήγορο ρυθμό, με πολλές κατοχές. Είναι ένα από τα δυσκολότερα και χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτό. Παίζω πολλά χρόνια μπάσκετ, αλλά νιώθω σαν ρούκι εδώ. Μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, μπαίνω καλύτερα στο κλίμα της ομάδας και αντιλαμβάνομαι τι θέλει η ομάδα από μένα και τι μπορώ να της δώσω».