Το ‘πε και το ‘κανε ο “Ζοτς”…

Μία… ψυχρότητα υπήρξε. Ήταν αναμενόμενη, βέβαια, δεδομένου ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς το ‘χε αποκαλύψει προσφάτως σε συνέντευξή του. “Δεν θα χαιρετίσω τον Σπανούλη”, είχε πει και το ‘πραξε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, εν όψει του τελικού κυπέλλου ανδρών μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ομπράντοβιτς και Σπανούλης προτίμησαν να μην κινηθούν ο ένας προς τον άλλον και αρκέστηκαν μόνο στα… τυπικά. Να μιλήσουν για τον τελικό και ν’ απαντήσουν στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου που βρέθηκαν στην αίθουσα του ξενοδοχείου, που επέλεξε η ομοσπονδία ν’ ανοίξει την αυλαία του μεγάλου τελικού.

Ενός τελικού, ο οποίος θα έχει μετρημένους οπαδούς, κάτι στο οποίο στάθηκαν τόσο τα στελέχη της ΕΟΚ, όσο κι οι προπονητές του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. “Είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει όλους μας. Φυσικά θα θέλαμε να διοργανώσουμε ένα Final 4, αλλά οι συνθήκες που επικρατούν δεν μας το επιτρέπουν. Πέρυσι κάναμε ένα βήμα, αν συνεχίσουμε έτσι πιστεύω πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να διοργανώσουμε και Final 4 και Final 8”, σχολίασε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνης, ενώ ο β’ αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Μιχάλης Βιντζηλαίος πρόσθεσε: “ Από τότε που καθιερώθηκαν Final 4 κόντεψαν να ισοπεδωθούν πόλεις. Δεν μπορούσαμε να έχουμε τέσσερις στρατούς στο ίδιο γήπεδο ή την ίδια πόλη κι έτσι γυρίσαμε στο παλιό σύστημα”.

Στην ερώτηση γιατί δεν πήραν προσκλήσεις τα σχολεία, ο Μιχάλης Βιντζηλαίος απάντησε: «Πέρυσι έγινε προσπάθεια να δοθούν προσκλήσεις σε σχολεία, αλλά υπήρξε πρόβλημα. Η αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια γιατί αν υπήρχαν επεισόδια δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βία, ενώ και οι ίδιοι οι καθηγητές δεν αναλάμβαναν την ευθύνη να συνοδεύσουν ομάδες παιδιών σε μια τέτοια εκδήλωση».

Όσον αφορά την άποψη των προπονητών… “Οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων ήταν πολύ καλοί στα δύο τελευταία παιχνίδια, τόσο στο ΟΑΚΑ όσο και στο ΣΕΦ. Πιστεύω πως από πέρυσι μέχρι σήμερα δεν κάναμε απολύτως τίποτα” ανέφερε ο Ντούσαν Ιβκοβιτς και πρόσθεσε: “Αν κάναμε ένα βήμα μπροστά, κάναμε δέκα βήματα πίσω. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Και οι ίδιοι φίλαθλοι κουράστηκαν με αυτά τα μέτρα. Στην Τουρκία που αποκλείσαμε την Εφές μάς περίμεναν Τούρκοι φίλαθλοι και φώναζαν “Ολυμπιακός”. Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό. Πέρυσι είχαμε μια συζήτηση, όταν ο κουμπάρος μου είπε πως “αν θα πέσει το πρώτο μπουκάλι, θα φύγουμε από το γήπεδο”. Του είπα πως δεν είναι στο χέρι μας αυτό”.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς απ’ την πλευρά του τόνισε: “Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα ότι δεν χωρά η βία στο αθλητικό κίνημα. Πέρυσι κάναμε ένα βήμα, να το ολοκληρώσουμε φέτος”, προσθέτοντας: “Ο αγώνας πρέπει να γίνεται στο παρκέ και να μην επικεντρώνεται στις κερκίδες. Οι παίκτες είναι τόσο έμπειροι που η παλιά λογική του έκτου παίκτη δεν προσφέρει τίποτα, παρά μόνο δημιουργεί καταστάσεις. Να σημειώσουμε πως 45 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα θα κλείσουν οι πόρτες. Αν προσέλθει κάποιος με εισιτήριο και ταυτότητα που δεν ταυτοποιείται με τις καταστάσεις, δεν θα μπορεί να μπει στο γήπεδο. Ζητώ τη συνδρομή του Τύπου και κυρίως των οπαδικών ΜΜΕ. Δεν χρειάζονται τίτλοι που εξεγείρουν τα πνεύματα και οι δηλώσεις θα πρέπει να είναι σε ήπιο κλίμα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κι οι δύο αρχηγοί των “αιωνίων”, ο Βασίλης Σπανούλης κι ο Δημήτρης Διαμαντίδης. “Εύχομαι να γίνει ένα καλό παιχνίδι, σε κόσμια πλαίσια και να το ευχαριστηθεί ο κόσμος. Θα είναι ένα από τα πολλά παιχνίδια που θα παίξουν οι δύο ομάδες φέτος”, τόνισε ο πρώτος, “Παίζουν οι δύο καλύτερες ομάδες και ελπίζω να γίνει ένα καλό παιχνίδι. Κρίνεται ο πρώτος τίτλος της χρονιάς. Εμείς έχουμε κάποια προβλήματα. Εύχομαι να ευχαριστηθεί ο κόσμος το ματς κι εμείς να περάσουμε καλά στον αγώνα”, συμπλήρωσε ο δεύτερος.

Στο ερώτημα εάν μπορεί να γίνει τελικός σε γεμάτο γήπεδο ο Δημήτρης Διαμαντίδης τόνισε: “Δεν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Η απάντηση είναι απλή. Κάνουμε αυτό που μπορούμε για να προστατέψουμε το άθλημα και να μπορέσει να γίνει ο τελικός”, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης συμπλήρωσε: “Ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Εμείς οι αθλητές κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προφυλάξουμε το άθλημα. Το μπάσκετ είναι γιορτή και διασκέδαση και θα ήθελαν όλοι να παίξουν σε γεμάτο γήπεδο, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται”.

Ευκαιρίας δοθείσης, πάντως οι εκπρόσωποι του Τύπου θέλησαν να μάθουν και τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την παρουσία του Ομπράντοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού τη νέα περίοδο.
Μία ερώτηση την οποία έδειξε να περιμένει ο Σέρβος κόουτς…
“Κάθε χρόνο αυτή την περίοδο ακούγονται τα ίδια. Τα τελευταία 13 χρόνια έχω δουλέψει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Λέγανε πως θα πάω να δουλέψω στις μισές ομάδες της Ευρωλίγκας. Και φέτος το ίδιο γίνεται. Όλοι γνωρίζουν ότι βρίσκομαι εδώ 13 χρόνια και οι παίκτες μου είναι ευφυείς άνθρωποι και γνωρίζουν τι συμβαίνει. Άλλωστε συχνά εμφανίζονται και εκείνοι να πηγαίνουν σε άλλες ομάδες. Άρα δεν χρειάζεται να κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Το καλοκαίρι θα έχουμε τις απαντήσεις για όλα”…

Ο κουμπάρος του Ντούσαν Ιβκοβιτς κληθείς ν’ απαντήσει εάν απολαμβάνει περισσότερο τη φετινή πορεία μετά τις αλλαγές και την ανανέωση στην ομάδα, τόνισε: “Πάντα απολαμβάνω τη δουλειά μου. Φέτος αλλάξαμε σχεδόν όλη την ομάδα. Ο Ολυμπιακός είναι μια καινούρια ομάδα και προσπαθεί. Πιστεύω πως θα απολαύσουμε περισσότερα στο μέλλον. Μη γράψετε πως ο Ίβκοβιτς υπόσχεται τίτλους. Αν κάνουμε το Σάββατο ό,τι μπορούμε και χάσουμε από μια τόσο μεγάλη ομάδα, θα συγχαρούμε τον αντίπαλο. Για μένα από τους τίτλους δεν μένουν τα πούρα και οι σαμπάνιες, αλλά ότι κατάφερες να περάσεις όλα αυτά που ήθελες να περάσεις. Μπαίνουμε στα καθοριστικά παιχνίδια της χρονιάς και για μας τα πιο δυνατά παιχνίδια είναι απόλαυση. Δεν μπορείς να απολαύσεις το μπάσκετ όταν σκοτώνεις μια αδύνατη ομάδα. Το μόνο που λείπει από την ομάδα είναι εμπειρία. Ακόμη και το δίδυμο Γκάλης-Γιαννάκης δεν χτίστηκε σε μια μέρα, χρειάστηκαν χρόνια. Ελπίζω κάτι αντίστοιχο να γίνει στον Ολυμπιακό. Είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν αρχηγό και ηγέτη σαν τον Σπανούλη”.

Τέλος οι δύο προπονητές έδειξαν και στην πράξη ότι είχαν πρόθεση να δείξουν πως ο τελικός πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί σαν ένα παιχνίδι δίχως ακρότητες κάνοντας την σχετική… πλάκα. Όταν, λοιπόν, ρωτήθηκαν ποιον από την αντίπαλη ομάδα θα κλείδωναν στα αποδυτήρια πριν τον τελικό απάντησαν.
“Τους αγαπώ τόσο που θα κλειδωνόμουν κι εγώ μέσα. Μόνοι μας θα κλειδωνόμασταν”, ανέφερε ο Ιβκοβιτς, ενώ ο Ομπράντοβιτς πρόσθεσε γελώντας κι αυτός: «Σέβομαι αυτό που είπε ο κουμπάρος μου”.