Φλεβαράκης: «Το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη την επαρχία»

O Κώστας Φλεβαράκης επέστρεψε στην Ελλάδα, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των Τρικάλων και μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τον “επαναπατρισμό” του. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εμπειρία του ενός έτους που παρέμεινε στη γερμανική Μπράουνσβαϊχ και στην προσπάθεια της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τη συνεργασία του με τα Τρίκαλα:

«Πρόκειται για μία επαρχιακή ομάδα που εκπροσωπεί μία ολόκληρη περιοχή. Το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη την επαρχία και γι’ αυτό πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε να υπάρχουν ομάδες της περιφέρειας. Από τις πρώτες επαφές που είχα κατάλαβα ότι γίνεται μία αξιέπαινη προσπάθεια από κάποιους ανθρώπους και γι’ αυτό δέχτηκα να βοηθήσω ώστε η ομάδα να μείνει στην Α1. Θα παλέψουμε για να τα καταφέρουμε».

Για τους στόχους που έχουν τεθεί:

«Είμαστε πίσω στον σχεδιασμό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ομάδα είναι νεοφώτιστη στην κατηγορία. Με αυτά τα δεδομένα ο βασικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την παραμονή. Αυτή τη στιγμή προέχει να ολοκληρωθεί το ρόστερ. Ο μεγάλος στόχος είναι η σωτηρία καθώς φέτος άργησε ο σχεδιασμός, όμως αν τα καταφέρουμε τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για να υπάρχει τρικαλινό μπάσκετ στην Α1 και τα επόμενα χρόνια».

Για την επιστροφή του στην Α1 μετά την εμπειρία με την Μπραουνσβάιγκ:

«Για κάποιους προσωπικούς λόγους έπρεπε φέτος να βρίσκομαι στην Ελλάδα και κοντά στην Θεσσαλονίκη. Η προοπτική της Ευρώπης είναι ανοικτή για το μέλλον. Η περσινή εμπειρία ήταν μεγάλη, καθώς το γερμανικό πρωτάθλημα είναι δυνατό, με καλούς ξένους και οργανωτικά βρίσκεται σε καλό δρόμο. Έχω εργαστεί πολλές φορές εκτός Ελλάδας και στο μέλλον θα το ξανακάνω αν χρειαστεί. Στην παρούσα φάση δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο εκτός από τα Τρίκαλα γιατί χρειάζεται σκληρή δουλειά και δεν γίνεται να με απασχολεί κάτι διαφορετικό. Για το μέλλον είναι ανοικτή η πόρτα του εξωτερικού όμως τώρα κοιτάμε μόνο τα Τρίκαλα».

Για την νίκη της Εθνικής ομάδας επί της Σουηδίας στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ:

«Το πρώτο 5λέπτο ήταν αναγνωστικό με την Σουηδία να έχει ενθουσιασμό, όμως στη συνέχεια η εθνική μας έβαλε τα πράγματα στη θέση τους χτυπώντας κοντά στο καλάθι και επιβάλλοντας το ρυθμό της. Για να πω την αλήθεια περίμενα πιο ανταγωνιστική την Σουηδία, όμως η Εθνική έκανε αυτό που έπρεπε και ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο το Ευρωμπάσκετ. Σε αυτές τις διοργανώσεις πρέπει πάντα να μένεις προσγειωμένος και να μην επηρεάζεσαι ψυχολογικά από κάποια μεγάλη νίκη ή ήττα.

Η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων έχει κλείσει και αυτό αποδείχθηκε στα χθεσινά αποτελέσματα. Ομάδες που παλιότερα δεν ήταν τόσο δυνατές πλέον έχουν στη σύνθεση τους ΝΒΑερς, ενώ κάποια πρωτοκλασάτα ρόστερ αντιμετωπίζουν προβλήματα απουσιών. Όλα τα παιχνίδια πλέον είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα γι αυτό πρέπει πάντα να είναι όλοι προσηλωμένοι στο στόχο τους».

Για το σημερινό παιχνίδι με την Ρωσία:

«Το παιχνίδι με τη Σουηδία βοήθησε γιατί τα παιδιά πήραν ρυθμό. Έχουμε έμπειρους και παιγμένους σε ευρωπαϊκά παιχνίδια παίκτες όποτε δεν ανησυχώ για σήμερα. Η Ρωσία μετά την ήττα από την Ιταλία θέλει να επανέλθει, ώστε στη δεύτερη μέρα του τουρνουά να μην είναι με δύο ήττες, όμως πιστεύω ότι το παιχνίδι είναι στο χέρι μας. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ακόμα καλύτερα από χθες και φαίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Είναι σημαντικό στοιχείο ότι υπάρχει μεταξύ των παικτών ομαδικότητα και καλό κλίμα κάτι που μπορεί να κάνει την διαφορά. Αν σήμερα ελέγξουμε τον ρυθμό, πάρουμε τα ριμπάουντ και αποφύγουμε τα αβίαστα λάθη τότε το παιχνίδι θα εξαρτάται καθαρά από εμάς ειδικά τώρα που οι Ρώσοι έχουν και πολλές απουσίες».