Φ. Κατσικάρης: “Ομάδα φτιαγμένη από κράμα έμπειρων και νέων παικτών”…

Η νίκη επί της Σλοβενίας και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ήρθε αυτή για την ελληνική ομάδα, φανερώνει αρκετά πράγματα, όπως σχολίασε ο Φώτης Κατσικάρης. Ο Έλληνας τεχνικός της Μπιλμπάο μίλησε στο site του συνδέσμου των Ελλήνων προπονητών κι αναφέρθηκε τόσο στο ματς με τη Σλοβενία, όσο και στον τρόπο με τον οποίο παίζουν οι Ρώσοι, που είναι ο επόμενος αντίπαλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για το νικηφόρο παιχνίδι της Εθνικής με τη Σλοβενία
“Είναι αναμφίβολα μία μεγάλη νίκη με την ομάδα να αντιδρά σωστά όταν πρέπει. Η Εθνική έδειξε ότι σιγά σιγά γίνεται ομάδα φτιαγμένη από ένα κράμα έμπειρων και νέων παικτών. Αυτό για εμένα είναι το πιο σημαντικό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνεται ομάδα που έχει τρόπους να αντιδρά στις δυσκολίες που τις παρουσιάζονται. Στο αγωνιστικό τομέα στο 1ο ημίχρονο λειτουργήσαμε καλά, όμως οι Σλοβένοι έχουν εμπειρία, καθώς διαθέτουν παίκτες με προσωπικότητα που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο. Αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες στη ζώνη match-up, η οποία μας περιόρισε τους χώρους και τα σουτ, όμως τελικά βρήκαμε τρόπο να αντιδράσουμε. Τέτοια παιχνίδια χαλυβδώνουν την ομάδα και την γεμίζουν εμπειρίες, παραστάσεις και εικόνες που είναι πολύτιμες για το μέλλον”.

Για το αυριανό ματς με τους Ρώσους
“Θα είναι πολύ δύσκολο. Οι Ρώσοι είναι αθλητική ομάδα, με ύψος, άνοιγμα χεριών, ταχύτητα και δύναμη. Ο Μπλατ χρησιμοποιεί ανάλογες άμυνες με αυτές που χρησιμοποίησε η Σλοβενία. Έχει μεγάλα κορμιά και θα είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι. Από την άλλη πιστεύω ότι θα βρούμε τρόπους να αντιδράσουμε γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο προπονητικό τιμ. Γίνεται πολύ καλή προετοιμασία για κάθε ματς, η ανάλυση του αντιπάλου είναι λεπτομερέστατη και γνωρίζει που πρέπει να χτυπήσει. Για τη Ρωσία έχουμε μία αίσθηση, καθώς τους αντιμετωπίσαμε σε φιλικό στη Κύπρο, όμως είναι διαφορετικά τα επίσημα. Θέλει υπομονή ο αγώνας αλλά πιστεύω ότι από ματς σε ματς αποκτάει η ομάδα διάρκεια και αυτοπεποίθηση κάτι που βοηθάει πολύ, καθώς έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης”.

Για την πορεία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στη συνέχεια του τουρνουά
“Δεν νομίζω ότι σκέφτονται στην ομάδα πως θα τελειώσει το Ευρωμπάσκετ. Παίκτες και προπονητές κοιτάνε το επόμενο παιχνίδι. Είναι λογικό αυτό γιατί μιλάμε για μία καινούρια ομάδα, με καινούριο προπονητή που προσπαθεί να βάλει τη σφραγίδα του. Κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί πιο μακριά από την αυριανή μέρα. Μετά το παιχνίδι με Ρωσία θα δούμε τη Γεωργία και ούτω κάθε εξής. Η συνέχεια μόνο θετική μπορεί να είναι γιατί προχωρώντας θα βγει το βάρος που νιώθουν οι παίκτες και θα μπορούμε να δούμε κάτι ακόμα καλύτερο”.

Οι προβλέψεις του για τις τέσσερις ομάδες που θα φτάσουν στο Final 4 αλλά και για τον τελικό πρωταθλητή Ευρώπης
“Όπως έχουν δείξει μέχρι τώρα οι ομάδες νομίζω ότι οι Ισπανοί παρότι δεν παίζουν καθόλου καλά είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί. Έχουν παίκτες με ποιότητα, βάθος στο πάγκο και μεγάλη εμπειρία. Αν και επαναλαμβάνω ότι δεν παίζουν σύμφωνα με αυτό που μπορούν στα σημαντικά παιχνίδια εμφανίζονται καλύτεροι κάτι που είδαμε και κόντρα στη Λιθουανία. Μέχρι τώρα δεν δείχνουν να έχουν διάρκεια στο παιχνίδι τους, όμως έχουν ένα πλεονέκτημα που είναι ο Πάου Γκασόλ. Από εκεί και πέρα ο όμιλος Ε είναι πιο δύσκολος, ενώ ο F πιο αδύναμος. Μέχρι τώρα η Γαλλία έχει μία σταθερή πορεία και αν αντέξει ο Πάρκερ μέχρι τέλους μπορεί αν φτάσει ψηλά, όμως πρέπει πρώτα να δούμε πως θα εμφανιστεί στα δύσκολα ματς γιατί στα μεγάλα ραντεβού δεν είναι συνεπείς. Οι Τούρκοι είναι ερωτηματικό γιατί μακριά από τη Τουρκία αποδυναμώνονται. Τη Λιθουανία τη βάζω στην ίδια μοίρα με τους Γάλλους και τους Τούρκους, ενώ πιο μετά τοποθετώ την Σερβία”.