Χριστόπουλος: «Είναι ευλογία»

Ο Γιάννης Χριστόπουλος είναι ένας από τους προπονητές που εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο τον Έλληνα προπονητή στο εξωτερικό. Ο άμεσος συνεργάτης του Ντιρκ Μπάουερμαν στο πάγκο της Μπάγερν Μονάχου βρέθηκε στο κλειστό της ΧΑΝΘ προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά το Διεθνές Σεμινάριο “Φαίδων Ματθαίου” και μίλησε στην ιστοσελίδα του . Ο Πατρινός τεχνικός αναφέρθηκε στη χρονιά που πέρασε, έθεσε τους στόχους για τη νέα σεζόν, ενώ δεν απέφυγε να κάνει τη σύγκριση μεταξύ της Α1 και της Μπουντεσλίγκα.

Αναλυτικά:

Για την πρώτη του χρονιά στην Μπάγερν:

«Για εμάς ήταν μία μεταβατική περίοδος, καθώς για την ομάδα πολλά πράγματα ήταν καινούρια. Αναφέρομαι όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και στην οργάνωση του συλλόγου στο χώρο του μπάσκετ. Αγωνιστικά τον στόχο που είχαμε θέσει τον υλοποιήσαμε σε μία σεζόν που ήταν αναγνωριστική για εμάς και για τους παίκτες. Μπήκαν οι βάσεις για να γίνει σωστή προετοιμασία για τη νέα χρονιά, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τους νέους στόχους που έχουν μπει. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η έξοδος στην Ευρωλίγκα είναι αυτά που θα διεκδικήσουμε».

Για το ελληνικό πρωτάθλημα την περίοδο της οικονομικής κρίσης σε σχέση με το ανερχόμενο γερμανικό:

«Θα πρέπει να το διαχωρίσουμε σε δύο τομείς. Ο ένας έχει να κάνει με το οργανωτικό που για εμένα είναι πολύ βασικό. Υπάρχει τεράστιο χάσμα στο τρόπο που είναι δομημένα τα δύο πρωταθλήματα. Ο τρόπος που είναι οργανωμένο το γερμανικό πρωτάθλημα σε σχέση με το τρόπο που λειτουργούμε στο ελληνικό απέχει έτη φωτός. Κι αυτό δεν συμβαίνει τώρα στην κρίση συνέβαινε και πριν. Το γερμανικό κατά την γνώμη μου σε οργανωτικό επίπεδο είναι ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη. Είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο στο οργανωτικό κομμάτι και τα γήπεδα είναι γεμάτα σε κάθε παιχνίδι. Γίνετε τεράστια προσπάθεια από τις ομάδες στο μάρκετινγκ ώστε να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο».

Για το Διεθνές Σεμινάριο “Φαίδων Ματθαίου” που παρακολούθησε από κοντά:

«Είναι θετικό γεγονός μέσα σε αυτές τις συνθήκες να μπορούμε να παρακολουθούμε Σεμινάρια τέτοιου επιπέδου με ομιλητές που έχουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο πιστοποιήσει τη θέση τους μέσα στον χώρο. Είναι σημαντικό να ακούς από τέτοιους ανθρώπους ιδέες, κατευθύνσεις και αποφάσεις. Για όλους τους προπονητές και ιδιαίτερα για τους νέους είναι ευλογία ότι ο Σύνδεσμος κάνει μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να κρατήσει αυτά τα Σεμινάρια σε αυτό το επίπεδο. Μόνο χαρούμενος μπορείς να είσαι όταν έχεις τη δυνατότητα στα πλαίσια του Σεμιναρίου να ανταλλάξεις απόψεις με συναδέλφους και να ακούσεις πράγματα που είτε δεν έχεις σκεφτεί είτε δεν έχεις κατανοήσει. Μόνο θετικά συμπεράσματα και εμπειρίες μπορείς να αποκομίσεις».

Για την αναβάθμιση του Έλληνα προπονητή στην Ευρώπη:

«Η παρουσία αρκετών ξένων προπονητών στο Σεμινάριο της Θεσσαλονίκης πιστοποιεί το σεβασμό που έχουμε. Όσο περνάει ο καιρός αυτό θα πιστοποιείται ακόμα περισσότερο. Λυπάμαι που έπρεπε να φτάσουμε σε αυτή την οικονομική κατάσταση για να μπορέσουν κάποια παιδιά να πάρουν την ευκαιρία και να τολμήσουν να βγουν έξω από την ελληνική αγορά. Βρισκόμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο και ο χρόνος είναι υπέρ μας. Από την άλλη πλευρά θλίβομαι γιατί πρέπει να φύγουμε από τη χώρα μας. Όλοι θα θέλαμε να είμαστε εδώ, σε μία τόσο όμορφη χώρα και σε ένα τόσο καλό πρωτάθλημα από αγωνιστικής πλευράς».

Για το πως βλέπει την κατάσταση στη χώρα ζώντας στην Γερμανία:

«Η κατάσταση σίγουρα δεν είναι καλή, όμως κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση θα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι ως λαός είμαστε φτιαγμένος για να μπορεί να ανταποκριθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αν πραγματικά μείνουμε ενωμένοι μόνο θετικά στοιχεία θα πάρουμε στο μέλλον».