EUROLEAGUE: Αντίο Λονδίνο, χωρίς δάκρυα όμως…

Το όνειρο της συμμετοχής σ’ ένα ακόμη Final four «έσβησε» για τον Παναθηναϊκό. Άδοξα μπορεί να πει κανείς, καθώς οι «πράσινοι» βρέθηκαν μία ανάσα απ’ το Λονδίνο, αλλά στις λεπτομέρειες είδαν τη Μπαρτσελόνα να πανηγυρίζει (64-53 και 3-2 στη σειρά των play off) και να παίρνει εκείνη το εισιτήριο για τα τελικά της διοργάνωσης. Ο Παναθηναϊκός είπε αντίο στο Λονδίνο, αλλά το αποχαιρέτησε με ψηλά το κεφάλι…

Διότι πάλεψε κόντρα σε… Θεούς και δαίμονες, αλλά δεν μπόρεσε να «σκοτώσει» τον δικό του κακό δαίμονα. Την αστοχία του απ’ τα 6.75. Με 1/16 τρίποντα σ’ ένα ματς στο οποίο βρέθηκε από νωρίς με την πλάτη στα… σκοινιά, δύσκολα θα μπορούσε να έχει τύχη. Αυτό το στοιχείο, βέβαια αντικατοπτρίζει τη μία πλευρά του… νομίσματος.

Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με τη δικαιολογημένη γκρίνια των «πράσινων» για τη διαιτησία και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν. Ιδίως με το γεγονός ότι είδαν το διαιτητικό τρίο (Λαμόνικα, Ζαμοΐσκι, Λάτισεβς) να «φορτώνει» με 3 φάουλ τον Δημήτρη Διαμαντίδη σε 4’37’’ (!!!) και ν’ αλλάζει μια και καλή τις ισορροπίες του ματς. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα όλο το παιχνίδι πήρε άλλη τροπή για τον Παναθηναϊκό, που είχε πάει στη Βαρκελώνη προετοιμασμένος για να παίξει 40 λεπτά με πάθος, ώστε να πάρει ότι του αναλογεί… Αλλά κάποιοι δεν τον άφησαν. Το… «εμπνευσμένο» ποιος ξέρει από πού 3ο φάουλ του Διαμαντίδη, έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο και να κρίνει εν πολλοίς τον τελικό νικητή.

Λένε πως η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται… Το ίδιο, όμως συμβαίνει και με την κακή. Και για τον Παναθηναϊκό η μέρα του στη Βαρκελώνη φάνηκε από νωρίς ότι δεν ξεκινούσε καλά, με τον αρχηγό του να «φορτώνεται» με αυτά τα περιβόητα 3 φάουλ σε διάστημα λιγότερο των 5 λεπτών κι όλα ν’ αλλάζουν. Οι «πράσινοι» έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους κι η Μπαρτσελόνα δεν το άφησε ανεκμετάλλευτο. Με τα ποσοστά της από μέση και κυρίως από μακρινή απόσταση να είναι εντυπωσιακά, έφεραν τη διαφορά στο +14 (28-14) με το τέλος του δεκαλέπτου κι όλα έδειχναν ότι το Λονδίνο ερχόταν πιο κοντά! Σ’ αυτό το διάστημα ο Παναθηναϊκός παραπατούσε μέσα στο παρκέ.

Το χτύπημα που ‘χε δεχτεί με τα φάουλ στον Διαμαντίδη, έμοιαζαν με τη γροθιά που δέχεται ο μποξέρ απ’ τον αντίπαλό του στο πρόσωπο και ναι μεν δεν πέφτει νοκ-ντάουν, αλλά έχει ζαλιστεί για τα καλά και ψάχνει να βρει πού πατά και που πηγαίνει! Κι αυτό συνέβαινε και στην ελληνική ομάδα, που στο πρώτο 10λεπτο έχασε τη… μπάλα, βρέθηκε να κυνηγά στο σκορ και να «ψάχνεται» για να ξαναβρεί την χαμένη της αυτοπεποίθηση.

Την οποία σταδιακά βρήκε. Παρότι ήταν εμφανές ότι η ψυχολογία των «πρασίνων» ήταν στο ναδίρ – έχαναν ελεύθερες βολές,  προσωπικές μονομαχίες, τις μάχες των ριμπάουντ, έκαναν λάθη στις επιλογές – ωστόσο, πάλευαν. Όχι μόνο ν´ αλλάξουν τα κακώς κείμενα, αλλά και τα διαιτητικά λάθη που συχνά πυκνά ήταν… εξόφθαλμα. Σταδιακά κατάφεραν να ροκανίσουν τη διαφορά, μετατρέποντας το 33-18 σε 39-27. Κι αυτό τους αναπτέρωσε το ηθικό.

Ήρθαν να προστεθούν και τα φάουλ που φορτώθηκαν οι Τόμιτς και Τζαγουάι και κάπου η πλάστιγγα άρχισε να ισορροπεί. Ο Παναθηναϊκός το πίστεψε. Έδειξε ότι μπορούσε να γυρίσει το ματς. Αρκεί να…
Αυτό το «αρκεί να…» ήταν και το βασικό στοιχείο. Αρκεί να έβαζε τα (ελεύθερα πολλές φορές) τρίποντα που επιχειρούσε. Όμως τα τρίποντα δεν έμπαιναν και μπορεί οι «πράσινοι» να ‘χαν ρίξει τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο (46-37 στα πρώτα λεπτά της 3ης περιόδου), όμως δεν είχαν το τρίποντο που τόσο επίμονα ζητούσαν για να πλησιάσουν περισσότερο. Κι όσο το τρίποντο δεν έμπαινε, τόσο οι παίκτες του Πεδουλάκη το… κυνηγούσαν! Λες κι ήταν ο μοναδικός τρόπος για να επιστρέψουν στο ματς. Κι όμως έδειξαν σε κάποιες φάσεις, ότι οι κόποι τους στην άμυνα (στην οποία μετά το κακό πρώτο 10λεπτο ήταν εντυπωσιακοί) δικαιώνονταν όταν έφερναν τη μπάλα κοντά στο καλάθι.

Η εμμονή τους, όμως στα τρίποντα έμελλε να τους «κόψει τα φτερά». Στο τέλος της 3ης περιόδου η στατιστική έγραφε 1/12 τρίποντα (!!!), ενώ με το… καλημέρα του τελευταίου δεκαλέπτου κι ενώ το σκορ ήταν πλέον στο 51-45, οι «πράσινοι» συνέχιζαν να «βομβαρδίζουν» απ’ τα 6.75. Δίχως πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κι αυτά που δεν έβαζαν εκείνοι, φρόντισε να τα βάλει ο Ναβάρο, που με 5 συνεχόμενους πόντους έγραψε το 56-45. Και πάλι, όμως οι «πράσινοι» δεν έριξαν λευκή πετσέτα.

Συνέχισαν να παίζουν «σκυλίσια» άμυνα, να πιέζουν κάθε μπαλιά και να οδηγούν τους Καταλανούς σε κακές επιλογές. Αλλά στην επίθεση το σκηνικό δεν άλλαζε. Τα… ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Τρίποντα και πάλι τρίποντα και πάλι τρίποντα. Τα οποία παρ’ ότι γίνονταν υπό καλές προϋποθέσεις έβρισκαν… σίδερο και άγχωναν ακόμη περισσότερο τους παίκτες του «τριφυλλιού» που έβλεπαν τη διαφορά να μην πέφτει κάτω απ’ τους 6 πόντους (59-53). Εκεί ήρθε ο Χουέρτας κι… έστριψε το μαχαίρι στην πληγή του Παναθηναϊκού. Ένα ακόμη τρίποντο και το 62-53 έβαλε τέλος στα όνειρα της ελληνικής ομάδας, που παρότι απέμενε κάτι παραπάνω από 1:30 για να τελειώσει, έδειξε να μην έχει άλλες δυνάμεις. Η ήττα (64-53) ήρθε μάλλον φυσιολογικά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο Παναθηναϊκός είχε 1/16 τρίποντα, έχασε τις μάχες των ριμπάουντ (46 «σκουπίδια» για τους Καταλανούς με 19 εξ’ αυτών μάλιστα επιθετικά!, ενώ οι «πράσινοι» είχαν 32) κι είδε μόνο το Λάσμε να πετυχαίνει διψήφιο αριθμό πόντων. Η έλλειψη ενός «καθαρόαιμου» σουτέρ που θα μπορούσε να βάλει τη μπάλα στο πλεκτό στα κρίσιμα, ενός σέντερ που θα… υπερασπιζόταν πιο δυναμικά τη ρακέτα, αλλά και κάποιου παίκτη (ή κάποιων παικτών) για να δίνουν ανάσες στον Διαμαντίδη είναι σημεία τα οποία έπαιξαν το δικό τους ρόλο στην εξέλιξη.

Η Μπαρτσελόνα είχε περισσότερες λύσεις, πιο «βάθος» στον πάγκο της και πανηγύρισε την πρόκρισή της στο Final four του Λονδίνου, εκεί όπου θ’ αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης! Αλλά ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην βρεθεί στο Λονδίνο, όμως δεν φεύγει με δάκρυα λύπης απ’ τη διοργάνωση, αλλά αντιθέτως μπορεί ν’ ατενίζει το μέλλον του με αισιοδοξία. Διότι έδειξε ότι παρότι άλλαξε η ομάδα κατά 80% ανταποκρίθηκε στα δύσκολα… Κι αν δεν παρασυρόταν απ’ τον πανηγυρικό χαρακτήρα του 4ου αγώνα της σειράς (στο ΟΑΚΑ), τώρα ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Τα «αν», όμως δεν παίζουν μπάσκετ κι έτσι το μόνο που έχουν να κάνουν οι «πράσινοι» είναι να κοιτάξουν τι λάθη έκαναν για τη συνέχεια…

Τα δεκάλεπτα: 28-14, 44-33, 51-43, 64-53

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Σάδα, Χουέρτας 10(2), Αμπρίνες 2, Ναβάρο 15(3), Γιασικεβίτσιους 6, Τοντόροβιτς 3, Ουάλας, Ινγκλς 8(2), Λόρμπεκ 6(1), Τζαβάι 9, Τόμιτς 5.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 3, Ματσιούλις 9, Ούκιτς 7(1), Λάσμε 16, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 6, Γκιστ 6, Μπανκς 2, Σχορτσανίτης.

 

Το πρόγραμμα

1ος αγώνας
Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 72-70 (1-0)
ΤΣΣΚΑ Μ. – Κάχα Λαμποράλ 89-78 (1-0)
Ολυμπιακός – Αναντολού Εφές 67-62 (1-0)
Ρεάλ Μ. – Μακάμπι Τελ Αβίβ 79-53 (1-0)

2ος αγώνας
Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 65-66 (1-1)
ΤΣΣΚΑ Μ. – Κάχα Λαμποράλ  90-58 (2-0)
Ολυμπιακός – Αναντολού Εφές 71-53 (2-0)
Ρεάλ Μ. – Μακάμπι Τελ Αβίβ 75-63 (2-0)


3ος αγώνας
Παναθηναϊκός
 – Μπαρτσελόνα 65-63 (2-1)
Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ρεάλ Μ. 57-69 (0-3)
Κάχα Λαμποράλ – ΤΣΣΚΑ Μ. 93-72 (1-2)
Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός 83-72 (1-2)


4ος αγώνας
Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 60-70 (2-2)
Κάχα Λαμποράλ – ΤΣΣΚΑ Μ. 85-94 (1-3)
Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός 74-73 (2-2)

5ος αγώνας
Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 64-53 (3-2)
26/4 Ολυμπιακός – Αναντολού Εφές